Pretraga

Ova godina posvećena je mladima: ‘Pandemija ih je ograničila, vrijeme je da procvjetaju’

A- A+

Europski parlament odlučio je ovu 2022. godinu u svim državama članicama proglasiti godinom mladih. Povod tome je ograničen život skoro dvije godine zbog pandemije što je dosta negativno utjecalo na mlade ljude. Bit će razne organizirane aktivnosti koje će se provoditi u svakoj državi članici pa tako i u Hrvatskoj.

Foto: Unsplash

Ova je godina 2022. posvećena mladima u Europskoj uniji. Kako su rekli iz Europskog parlamenta, mladi su se u skoro dvije godine pandemije puno žrtvovali kada su na snagu stupile stroge mjere ograničenja kojih su se pridržavali i time pokazali primjer drugima.

– Pandemija COVID-19 i dalje nerazmjerno pogađa mlade ljude. Suočavaju se s izazovima poput pokušaja da nastave nastave školovanje kao i ulaska na tržište rada, sklapanja novih poznanstava i otkrivanja drugih zemalja. Mladi su iz solidarnosti prihvatili i podržali stalna ograničenja. Sada je vrijeme da ih pustimo da procvjetaju, rekla je članica Europskog parlamenta, Sabine Verheyen.

Fokus će biti i na rješavanju problema mentalnog zdravlja

Uložit će se povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna područja politike Europske unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU. Cilj je uključiti mlade ljude u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe te u druge javne politike na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini.

Poseban će fokus biti na mladim ljudima koji imaju ograničene mogućnosti i na rješavanju problema mentalnog zdravlja, a uključivat će i konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje za podizanje svijesti o uključivijoj, zelenoj i digitalnijoj EU, kao i studije i istraživanja o situaciji u kojoj se nalaze mladi u EU.

Izdvojeni članak
bitcoin kriptovalute

Mladi sve više ulažu u kriptovalute, stručnjak: ‘To je dobra ideja, ali ulažite u svoje obrazovanje’

‘Mladi se moraju uključiti u stvaranje bolje budućnosti u Europi’

– Sljedeća godina postavit će temelje da mladima damo jaču platformu da se njihov glas čuje. Potrebno nam je da svi mladi ljudi budu uključeni i sudjeluju u stvaranju bolje, zelenije, digitalnije i inkluzivnije budućnosti u Europi, poručila je Verheyen.

Aktivnosti Europske godine mladih organizirat će nacionalni koordinatori u svakoj državi članici, zajedno s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzirat će ih Europski parlament. Zastupnici Europskog parlamenta osigurali su i dodatak od 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i European Solidarity Corps kako bi podržali aktivnosti u ovoj godini.