Pretraga

Ovdje se možete besplatno testirati na spolno prenosive infekcije: Evo zašto je to važno

A- A+

U sklopu projekta Živjeti zdravo, Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodi kampanju ‘Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?’, kojoj je cilj podići svijest mladih o zaštiti spolnost i reproduktivnog zdravlja. U okviru kampanje, mladi mogu sudjelovati u besplatnom i anonimnom savjetovanju te testiranju na SPI.

Foto: HZJZ

 

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, provodi javnozdravstvenu kampanju ‘Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?’ s ciljem podizanja svijesti o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Kampanja će se provoditi od petog lipnja do 28. srpnja 2023. godine svakim radnim danom od 15 do 19 u Rockfellerovoj 22 u Zagrebu.

U okviru kampanje, mladi koji smatraju da su bili izloženi riziku od zaraze spolno prenosivom infekcijom imaju priliku sudjelovati u anonimnom i besplatnom savjetovanju te testiranju. Testiranje obuhvaća najčešće mikrobiološke uzročnike spolno prenosivih infekcija poput klamidije, ureaplazme, mikoplazme, gonoreje i trihomonasa. Kako navode iz HZJZ-a, ovi uzročnici često ne pokazuju simptome infekcije, što otežava njihovo rano otkrivanje i može imati dugoročne posljedice na spolno i reproduktivno zdravlje pojedinaca.

Izdvojeni članak

[Aplikacija tjedna] Jeste li u riziku od spolne bolesti i sve o spolnom zdravlju saznajte na jednom mjestu

Iz HZJZ-a su objavili i preliminarne rezultate istraživanja provedenog tijekom 2021. i 2022., koji pokazuju da je na uzorku od 2.352 učenika trećih razreda srednjih škola diljem Hrvatske, čak 731 učenik (32%) imao spolni odno. Kažu da je većina učenika prvi spolni odnos imala u dobi od 15 do 16 godina. Međutim, zabrinjavajući podatak je da 138 (19%) spolno aktivnih učenika nije koristilo kondom kao zaštitu prilikom odnosa, što jasno ukazuje na potrebu za podizanjem svijesti o važnosti zaštite spolnog zdravlja i prevencije spolno prenosivih infekcija.

Kampanja je, također, posebno usmjerena na mlade koji se često suočavaju s konfuznim i nepouzdanim informacijama iz različitih izvora. Kako tvrde iz HZJZ-a, iznimno je važno omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama kako bi bili svjesni važnosti očuvanja vlastitog spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Sve detaljne informacije o kampanji ‘Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?’ dostupne su na službenoj web stranici.