Pretraga

Ove godine nacionalne ispite piše više učenika, traže se nastavnici koji će ih ocjenjivati

A- A+

Nacionalne ispite ove godine piše više učenika nego protekle – osim svih učenika osmih razreda pišu ih i učenici četvrtih razreda osnovne škole, dakle ukupno oko 78 tisuća školaraca. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji ih provodi, otvorio je javni poziv za ocjenjivače tih ispita. Ispiti će se ispravljati kroz ožujak i travanj, a novčana naknada još treba biti utvrđena, ali prošle je godine iznosila između 1,46 i 1,86 eura po ispitu.

nacionalni ispiti

Nacionalni ispiti | foto: srednja.hr

U najavi obrazovne 2024. godine već smo spomenuli kako će se i ove godine u osnovnim školama provoditi nacionalni ispiti. Uz sve osmaše, pisat će ih i učenici četvrtih razreda osnovnih škola. Ocjena ispita ne utječe na uspjeh učenika niti je za osmaše faktor pri upisu u srednju školu, bodovi se jedino unose u bilješku u e-Dnevniku.

Učitelji koji se prijave ići će na edukacije

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) kroz javni poziv traži nastavnike koji će ocjenjivati ove ispite kroz ožujak i travanj.

– Nacionalni ispiti, osim standardiziranih zadataka iz kojih proizlaze objektivni pokazatelji učeničkih postignuća, imaju još jedan važan element objektivnosti, a to je vrednovanje. Molim vas da se odazovete na javni poziv kako biste i vi doprinijeli vrijednostima koje dobivamo nacionalnim ispitima. Ujedno ćete steći dodatno iskustvo i nove kompetencije koje će zasigurno obogatiti i unaprijediti vaš rad u nastavi. Ovim putem pozivam ravnateljice i ravnatelje da imaju razumijevanja za vaše prijave na ovaj javni poziv jer su nacionalni ispiti od općega interesa i važnosti svih nas koji smo na različite načine uključeni u odgojno-obrazovni sustav. Provedba nacionalnih ispita ima za cilj poboljšanje odgojno obrazovnog sustava za što imamo potporu našeg ministarstva, a time i Vlade Republike Hrvatske, stoji u pismu Vinka Filipovića, ravnatelja NCVVO-a.

Oni koji postanu dijelom skupine za vrednovanje ići će na edukaciju o tome kako vrednovati pojedini ispit. Poziv je namijenjen onima koji su ispite ocjenjivali prošle godine, ali i drugim zainteresiranim učiteljima.

Izdvojeni članak
fuchs, euri i učenica

Što nas čeka u obrazovanju 2024. godine? Novine će obuhvatiti učenike, roditelje, ali i nastavnike

Ocjenjivači imaju pravo na naknadu po ispitu

U razrednoj nastavi traže se ocjenjivači ispita iz Hrvatskog, Matematike i Prirode i društva. U predmetnoj će se pisati, a onda i vrednovati, ispiti iz Hrvatskog, Matematike, prvog stranog jezika, Biologije, Fizike, Povijesti, Geografije i Kemije. Učitelji koji se javljaju na ovaj poziv moraju imati zasnovan radni odnos u osnovnoj školi, radno iskustvo u predmetu za koji se prijavljuju u posljednjim dvjema godinama te suglasnost ravnatelja za sudjelovanje u svim aktivnostima vrednovanja nacionalnih ispita. Oni koji se prijave mogu biti pozvani na provjeru kvalitete vrednovanja.

Rok za prijavu je 30. siječnja 2024., prijave se vrše putem ove poveznice, a uz prijavu je potrebno dostaviti životopis, presliku diplome i suglasnost ravnatelja. Nastavnici koji sudjeluju u ocjenjivanju nacionalnih ispita za to dobivaju i naknadu. Odluka za ovu školsku godinu još nije donesena ali spomenimo da se ona lani kretala od 1,46 eura neto po ispitu za sve predmete osim Hrvatskog, a za ispravljanje ispita Hrvatskog iznosila je 1,86 eura u predmetnoj i 1,56 eura u razrednoj nastavi.

Detalje iz javnog poziva nastavnicima za vrednovanje nacionalnih ispita u ovoj školskoj godini možete proučiti u tekstu javnog poziva na kraju teksta. Ispod javnog poziva nalaze se i datumi ocjenjivanja ispita za sve predmete. Napomena: ako vam dokumenti u nastavku nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab