Pretraga

Novom izmjenom zakona mladi vozači će moći voziti aute jače od 110 KS

A- A+

Vlada Republike Hrvatske želi po hitnom postupku izmijeniti i dopuniti Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Cilj je već prije ljeta ukinuti ograničenja za mlade vozače kako bi se hrvatski propisi ujednačili s odredbama Europske unije, ali i Ustavnim zakonom RH, prema kojem se zakoni moraju provoditi za sve ujednačeno. Vozači mlađi od 24 godine i dalje će za volan morati biti bez promila alkohola u krvi, ali novom promjenom dozvoljeno će im biti voziti aute snažnije od 110 KS.

Foto: thecarconnection.com

Vlada Republike Hrvatske podnijela je predsjedniku Hrvatskog sabora Prijedlog zakona, s kojim će se, ako prođe, ukinuti ograničenja za mlade vozače. Novim izmjenama njihov će se status izjednačiti sa svim ostalima pa će, vjerojatno već od ljeta, moći voziti aute s više od 110 konjskih snaga, ali i dalje će svi ispod 24 godine morati voziti bez promila alkohola u krvi.

Izdvojeni članak

Nema vozačke dozvole bez da naučite ove 222 stranice

Prijedlogom izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama hrvatsko će se zakonodavstvo uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije pa će od ove godine prometna pravila vrijediti za sve jednako.

Naime, Ustavni sud je još u prosincu 2013. godine osporio niz odredbi Zakona o sigurnosti prometa vezanih uz mlade vozače, a opstanak ograničenja snage motora na 110 konjskih snaga uvjetovao je ujednačenom primjenom.

S druge strane, EU Direktiva propisuje da se na vlasnika vozačke iz druge države članice mogu primijeniti nacionalna ograničenja samo ako ovaj u toj državi ima uobičajeno prebivalište, odnosno boravi u njoj više od 185 dana godišnje.

Kako bi provjerio provedbu spornog zakona Ministarstvo unutarnjih poslova predalo je krajem 2014. godine statistiku kojom se trebala provjeriti ujednačenost njegove provedbe.

Hrvatska policija našla se ‘između dvije vatre’, a prema podacima koje su predali na provjeru, kako bi izbjegla kršenje Ustava, na kraju je protuzakonito kažnjavala i strance, za koje u njihovoj zemlji ne postoje ograničenja za mlade vozače.