Pretraga

Ovo su datumi nacionalnih ispita u 2024. i odgovori na najvažnija pitanja

A- A+

Stiže ožujak, a za učenike četvrtih i osmih razreda to je razdoblje bitno jer će svi učenici u tim dvjema generacijama pisati nacionalne ispite. Datumi nacionalnih ispita u 2024. odavna su poznati, a ni ove godine ispiti nisu za ocjenu niti su osmašima faktor za upis srednje škole.

nacionalni ispiti ocjenjivanje

Foto: srednja.hr

Ove godine nacionalne ispite pišu svi učenici četvrtih razreda i svi učenici osmih. Nacionalni ispit je standardizirani vanjski ispit, što znači da je isti za sve učenike u generaciji te da ga ne provodi vaša škola, nego vanjska institucija. Datumi nacionalnih ispita u 2024. poznati su.

Datumi nacionalnih ispita u 2024.

Ispiti će se za obje skupine učenika provoditi kroz ožujak i svi se pišu od devet sati ujutro, ali trajanje ispita ovisi o predmetu. Prvi na redu su četvrtaši. Hrvatski jezik učenici četvrtog razreda pišu 4. ožujka, Matematiku 6. ožujka, a Prirodu i društvo četvrtaši pišu 8. ožujka.

I za učenike osmih razreda prvi je na rasporedu ispit iz Hrvatskog jezika, a polaže se 11. ožujka. Prvi strani jezik piše se 13. ožujka, Matematika za osmaše na rasporedu je 15. ožujka, Biologija se piše 19., a Fizika 21. ožujka. Povijest je na rasporedu 25. 3., Geografija 26. ožujka, a Kemija 27. 3.

Raspored nacionalnih ispita 2024.

Raspored nacionalnih ispita 2024.

Nacionalni ispiti se ne ocjenjuju ni ove godine

Još je nekoliko važnih stvari koje morate znati o nacionalnim ispitima. Dan kada se oni pišu redoviti nastavni dan i imate sate nakon ispita, ali nastavnicima je preporučeno da taj dan ne planiraju druge ispite. Za vrijeme pisanja nacionalnih ispita kod sebe ne smijete imati mobitel niti pametni sat, a tijekom ispita nema izlaženja iz učionice, osim ako je to prijeko potrebno.

Ključno pitanje učenika je i ocjenjuju li se nacionalni ispiti? Ukratko – ove godine ne. Ali ostvareni bodovi bit će uneseni pod bilješku u e-Dnevniku.

Čitav video o nacionalnim ispitima pogledajte u nastavku: