Pretraga

Ovo su najbolji učenici u Hrvatskoj: Imamo fotke s dodjele Oskara znanja, pričali smo s nagrađenima

Najboljim hrvatskim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima danas je dodijeljena nagrada Oskar znanja u Zagrebu. Gotovo 400 učenika osnovnih i srednjih škola dobilo je svoj kipić, a nagrađeni su i njihovi mentori. Na dodjeli Oskara znanja razgovarali smo s nekoliko učenika, a donosimo i fotogaleriju nagrađenih.

Oskar znanja danas je u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu dodijeljen najboljim hrvatskim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Devetnaesti je to puta da učenici u Hrvatskoj dobivaju ovo priznanje, a kipiće su ove godine izradili učenici i učitelji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Cijeli popis dobitnika u 2023. pogledajte ovdje.

‘Nadala sam se medalji, ali ne zlatu’

Maturantica Stella Čolo iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru ove je godine osvojila najviše Oskara znanja, njih osam. Tijekom cijele srednje škole sudjelovala je na brojnim natjecanjima i olimpijadama, najviše na onim iz matematike. Sada se priprema za Svjetsko prvenstvo u matematici.

– U Sloveniji sam na olimpijadi osvojila zlato i to je bio šok, ali i jako lijep osjećaj jer nisam to očekivala. Nadala sam se medalji, ali ne i zlatu, više srebru. Sama natjecanja obično se sastoje od dva testa i traju četiri do pet sati. Pripremam se i za upis na PMF, rekla je Stella na dodjeli.

Viktor Delač iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu osvojio je dva Oskara znanja – jedan je za prvo mjesto na državnom natjecanju iz Kemije, a drugi je za brončanu medalju na Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi.

– Za državno natjecanje pripremao sam se uz pomoć mentora, a za međunarodno isto mentor, ali s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gdje smo i imali same pripreme. Međunarodno natjecanje je puno viša razina i zahtijeva puno više rada, a i eksperimentalni dio je puno kompliciraniji pa su za to bile potrebne dodatne pripreme, napomenuo je Viktor za srednja.hr.

Izdvojeni članak

Poznati dobitnici Oskara znanja za 2023. godinu: Ovo su njihova imena

‘Bilo je napeto, imala sam potporu ravnatelja’

Zbog natjecanja je Viktor propustio gotovo dva mjeseca škole. Zbog toga, rekao nam je, nije imao problema jer su mu profesori izlazili u susret. Viktor je sada maturant te je već pisao mature iz Biologije i Engleskog iz kojih očekuje četvorke ili petice. Jana Jančiković iz zagrebačke XV. gimnazije Oskar znanja dobila je za Francuski jezik.

– Bilo je puno priprema i konkurencija je bila jaka jer se treći i četvrti razredi srednjih škola natječu zajedno. Potrebna je visoka razina francuskog tako da je bilo napeto. Imala sam potporu i od profesora, čak i od ravnatelja. Od prvog razreda osnovne škole gajim ljubav prema francuskom, objasnila nam je Jana.

U našoj Alumni bazi možete vidjeti sve dobitnike Oskara znanja od 2005. godine. Baza će uskoro biti osvježena, a trenutačno su u njoj svi dobitnici do prošle školske godine. Dea Mračkovski svoj Oskar dobila je zbog natjecanja iz Hrvatskoga. Prvi je razred Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, a iskustvo s natjecanjem opisuje kao ‘iscrpno’.

– Rješava se stotine i stotine zadataka i to stvarno traži puno vježbe. No, kada se postignu ovakvi rezultati vidi se da se sve isplati i da ovakvo postignuće ne pomaže samo zbog priznanja, već i za sve ostale predmete te je poticaj za prijatelje. Puno mi ovo znači i usmjerava me da i dalje tako radim, kazala nam je Dea na dodjeli.

Izdvojeni članak

Otto je iz šest predmeta najbolji u svojoj županiji: ‘Rad profesora s nadarenima treba dodatno platiti’

‘Radimo s voditeljima koji nisu puno stariji od nas’

U školi je s mentoricom imala dodatnu nastavu i pripreme svaki tjedan. Uz to je rješavala zadatke s prijašnjih natjecanja te učila iz udžbenika, radnih bilježnica i priručnika. Bez te vježbe, objasnila nam je, ovakvog rezultata ne bi bilo.

– Mislim da je koncept natjecanja iz Hrvatskog vrlo dobar. Prvi dio je samo gramatika, jezik, pravopis i rječnici, dok je završni dio čitanje s razumijevanjem. To smatram vrlo bitnim dijelom jer se sada sve temelji na čitanju s razumijevanjem i da se Hrvatski jezik cijeni kao cjelina, navela je Dea.

Bruno Grbac iz II. gimnazije Zagreb dobio je tri Oskara zbog međunarodnih natjecanja u debati – Winter Holidays Open i International World Schools Debating Tournament Ljutomer 2023 .

– Super mi je bilo pripremati se za natjecanja, obožavam debate. Radimo s voditeljima koji nisu puno stariji od nas i odlični su za suosjećanje. Cijelo iskustvo je jako lijepo, spomenuo nam je Bruno.

Izdvojeni članak
Ivan Petrović-Poljak

Jeste li znali da se u Hrvatskoj istovremeno može biti i učenik i student? ‘Nitko me ne tretira drukčije’

‘Mislim da mentori ipak nisu motivirani samo dodatnim bodovima’

Na Oskaru znanja bio je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Čestitao je svim učenicima, mentorima, ravnateljima i roditeljima. Ovo je put, rekao je, koji trebaju slijediti svi učenici jer je znanje nešto što se ne može oduzeti.

– Kada završite sve škole nitko vas ne veže za jedno mjesto, možete ići gdje god želite i dokazivati se sami sebi i drugima. Mentori su dali svoje vrijeme za pripreme i za to dobivaju bodove za napredovanje. Mislim da svi ti mentori ipak nisu u prvom redu motivirani tim bodovima, kazao je Fuchs.

Učenicima se obratila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Dubravka Brezak Stamać. Na školskim natjecanjima ove je godine sudjelovalo gotovo 100.000 učenika. Smatra da je to najvažnija nagrada za učenike i djecu, za one koji će za deset do petnaest godina nositi važne i odlučujuće uloge.

– Ovaj Oskar je nagrada za trud i upornost. Iza ovog Oskara osim učenika stoje i roditelji, mentori, škole, cijeli sustav, napomenula je Brezak Stamać.

Na samoj dodjeli nastupao je i školski zbor Osnovne škole Izidora Kršnjavoga u Zagrebu koji su bili najbolji na natjecanju školskih zborova, učenici koji su se istaknuli na Smotri LiDraNa i Smotri dječjih klapa te najbolji mladi gitarist Leonardo.