Pretraga

Ovo su najpopularnija imena u Zagrebu u 2016. godini

A- A+

Tijekom 2016. godine u glavnom gradu Hrvatske najviše je roditelja svome ženskome djetetu dalo ime Mia, dok je u konkurenciji dečkića i dalje bez konkurencije Luka, otkrivaju nam iz zagrebačkog Sektora za građanska stanja. Manje od devet dana prije ulaska u 2017., oba spomenuta imena su u velikom vodstvu pred ‘prvim pratiteljima’. Tako je do sada u ovoj godini 206 roditelja u Zagrebu odlučilo nazvati curicu Mia, a dječaka Luka, njih čak 306.

Tako je Luka ujedno i najčešće davano ime u Zagrebu, dok je ispred Mije za sada još jedno muško ime, odnosno David. To će ime nositi barem 225 dječaka rođenih u 2016. Blizu najpopularnijeg ženskog imena u ovoj godini je i Jakov, kako će se zvati najmanje 201 mališan u glavnom gradu Hrvatske.

Izdvojeni članak

Ovo su najčešća muška i ženska imena u Hrvatskoj u 2015.

U trendu kratka imena za curice

Kada je riječ o najčešćim imenima za curice u 2016., statistika pokazuje da su Zagrepčani uglavnom skloni davati ona četveroslovna.

Tako od prvih deset najučestalijih, njih četiri imaju upravo toliko slova – Nika, Sara, Lana, Dora.

Tri su troslovna odnosno Mia, Ema i Ana.

Evo i kompletne ljestvice deset imena koja su Zagrepčani najčešće davali curicama u 2016.:

Izdvojeni članak

Otkrijte koje je ‘najpatriotskije’ ime i prezime u Hrvatskoj

1. Mia – 206

2. Lucija – 181

3. Ema – 172

4. Ana – 155

5. Nika – 144

6. Sara – 142

7. Marta – 136

8. Lana – 129

9. Petra – 129

10. Dora – 116

Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

Usporedimo li ove podatke s prošlogodišnjima, neke promjene svakako možemo uočiti.

Tako je prošle godine na čelu bilo ime Ana, dok je ovogodišnje najučestalije Mia, bilo drugo u poretku.

Imena koja su prošle godine u konkurenciji curica bila u top 10, a ove nisu su Marija i Iva.

Po svemu sudeći, inače najčešće žensko ime u Hrvatskoj – Marija, nosit će nešto manje curica rođenih u Zagrebu u 2016., nego li je to bio slučaj s nekoliko prethodnih godina.

Izdvojeni članak

Najpopularnija muška i ženska imena u Hrvatskoj tijekom zadnjih 80 godina

‘Kratko biblijsko’ – formula za imenovanje muške djece

Ako se u slučaju imenovanja ženske djece i događaju neke promjene, u slučaju dečkića, situacija je ‘dosadna’ već godinama. Luka je i dalje neprikosnoven na vrhu, u obje konkurencije.

Kao što smo spomenuli, već 306 roditelja je u Zagrebu tijekom 2016. tako nazvalo dijete, a u matičnim uredima glavnog grada su zabilježene i verzije poput Lucas Mathias, Lucas, Luka Daniel, Luka Gabriel, Luka Mariano, Luka Tomo Patrick, ali i Luka Toni.

Zamislite pak ove roditeljske dosjetljivosti. Dva dječaka nosit će kombinirano dva najčešća muška imena u Hrvatskoj, Jedan će se zvati Ivan Lukas, a drugi Luka Ivan. 

Izdvojeni članak

Otkrijte koje je najčešće prezime u svakoj zemlji Europe

No uz navedene evanđeliste, ne nedostaje u top deset niti ostalih biblijskih likova. Tako je David u ovoj godini dospio na drugo mjesto, dok je spomenuto, inače najčešće ime u Hrvatskoj Ivan, trenutno na petom mjestu.

Pogledajte cjelokupnu ljestvicu deset najčešće davanih muških imena u Zagrebu tijekom tekuće godine:

1. Luka – 306

2. David – 225

3. Jakov – 201

4. Petar – 188

5. Ivan – 179

6. Matej – 176

7. Marko – 171

8. Filip – 162

9. Fran – 150

10. Mihael – 144

Usporedimo li ljestvicu s prošlogodišnjom novi je u top 10 samo Fran, koji je iz poretka najučestalijih imena izbacio Josipa.

Kao i u slučaju djevojčica uočljiva je dominacija kratkih imena, među kojima je čak šest onih petoslovnih – David, Jakov, Matej, Matej, Filip i Marko.

U konkurenciji djevojčica jedina preko pet slova u top 10 je Lucija, a kod dječaka Mihael.

Izdvojeni članak

Ovo su značenja najčešćih ženskih i muških imena u Hrvatskoj

Neka od najneobičnijih imena danih u Zagrebu tijekom 2016.

Kada smo od Sektora za građanska stanja u Zagrebu tražili popis najčešćih imena, zamolili smo ih i da nam daju muška i ženska imena, koja su tijekom tekuće godine nadjevena samo jednom.

Ima tu likova sa scene (Bo, Minea, Marlon, Sandi), sapunica (Bahar, Hatidže), a već smo spomenuli neke zaljubljenike u nogometaša Luku Tonija, ali tu je zamislite i dečko koji će nositi ime Lovren. 

Imamo i roditelje koji su odlučili sina nazvati – Clinton!

Kombinacije dvaju imena su vrlo popularne, što roditelji često koriste da djeci daju jedno tradicionalno i jedno moderno ime, mada u suštini oba ta pridjeva valja uzeti s rezervom. 

Izdvojeni članak

Najneobičnija imena koja su hrvatski roditelji davali djeci u 2015.

Dakako u Zagrebu živi i mnoštvo  pripadnika nacionalnih manjina pa pojedina imena, koja su obična određenim nacijama, nama mogu zvučati vrlo egzotično.

Ipak, sigurni smo da nekima od njih neće biti drago, kada postanu svjesni svoga imena. Ako ništa jer će im se teško biti potpisati (Magdalena Maria Aleksandra, Alexander Marko Andrea). 

Istaknuli smo nekolicinu, u najmanju ruku neobičnih imena, koji su roditelji u Zagrebu dali svojoj djeci u 2016.

Curice: Arantza, Aruna Rita, Athena, Bahar, Bo, Dakota Penelope, Zoi, Elleny, Ester Rebeka, Inka, Klasja, Leonida, Liberta, Loris, Lu, Marcia, Megi, Mila Olimpia, Minea, Ronja, Sky, Umou, Čupić, Šantal

Dečki: Ana, Aous, Bartolomej, Clinton, Delko, Dia, Dijamant, Dmitar Zvonimir, Finn Fidel, Henry Zoran, Jadran, Krsto, Leonardo Savo, Lovren, Marlon, Mili, Nany, Pančo, Roque, Sandi, Svebor, Zeus,