Pretraga

Saznajte što vam treba i gdje se morate prijaviti nakon diplome ili mature

A- A+

Ako nećete na fakultet nakon mature ili ste pak već diplomirali i ne planirate nastaviti sa svojom edukacijom, važno je da se što prije prijavite na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Pri ulasku u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ne postoji zakonski rok za prijavu.

www.playbuzz.com

Nakon što ste napokon položili sve ispite i diplomirali ili završili srednju, nema previše vremena za slavlje. Očekivanja društva tek tada zapravo počinju svom silinom kucati na vaša vrata. Sve pogodnosti koje ste do sada dobivali preko roditelja i fakulteta u trenutku kada završite sa svojim obrazovanjem prestaju vrijediti pa je potrebno što prije obaviti neke prijave kako bi si osigurali osnovne stvari.

Za ostvarivanje prava na besplatno zdravstveno osiguranje nije potrebno prijaviti se u evidenciju nezaposlenih HZZ-a, ali da bi izbjegli komplikacije i nepotrebno si priuštili dodatni trošak važno je što prije riješiti upis u evidenciju HZZO-a.

Najvažnije je na vrijeme riješiti obveze u HZZO-u

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, bivši studenti i srednjoškolci moraju se javiti HZZO-u u roku od 90 dana od dana isteka školske godine ili pak 30 dana od posljednjeg položenog ispita.

Učenicima i studentima koji su ove školske godine završili svoje obrazovanje iz HZZO-a preporučuju da prijavu ipak naprave tek 1. listopada, kako bi si što dulje zadržali pravo na besplatnu policu dopunskog osiguranja. Ali važno je paziti da se ne preračunate u ovoj odgodi jer ćete za inače besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu morati platiti 416,90 kuna. Zato računajte i na to da za potvrdu o diplomi morate čekati barem tjedan dana.

Izdvojeni članak

Maturanti osmislili mjere kojima će Vlada smanjiti nezaposlenost i povećati BDP!

Na burzu se prijavite kada odlučite aktivno tražiti posao

Za prijavu na burzu nema roka. Kako bi se uspješno registrirali u registar HZZ-a, osim originalne ili ovjerene kopije diplome, nemojte zaboraviti i osobnu iskaznicu te potvrdu o boravištu ako se prijavljujete izvan mjesta prebivališta.

Potreban će vam biti i podatak o OIB-u. Važno je naglasiti kako vam nije dovoljan samo broj prepisan s interneta već sa sobom morate imati važeći dokument na kojem piše ovaj broj. On se nalazi na novim osobnim i zdravstvenim iskaznicama ili putovnici, a možete ga podići i u Poreznoj upravi.

Možete produžiti studentska prava

Ako želite, postoji mogućnost da si nakon što položite posljednji ispit ipak produžite studentska prava na dodatna tri mjeseca. Ovo ljudi često znaju koristiti kako bi do kraja odradili neke poslove preko student servisa ili zbog nekih drugih pogodnosti.

Kako bi nakratko produljili status studenta i nakon završenog studija, potrebno je s potvrdom da ste diplomirali otići do Studentskog centra i predati taj papir koji možete podići u referadi te si tako barem još malo odgoditi izlazak na tržište rada.