Pretraga

Ovo su značenja najčešćih hrvatskih imena u protekloj godini

A- A+


Izdvojeni članak

Evo što smo najčešće guglali u ovoj godini

Roditelji u Hrvatskoj jako su predvidljivi kad je riječ o davanju imena svojoj djeci. Ime Luka najčešće je ime za dječake već deset godina, dok je kod djevojčica situacija nešto neizvjesnija. Od 2005. do 2010. djevojčicama je najčešće davano ime Lana, 2011. najpopularnije je bilo Ema, a prošle godine Lucija. Kraća imena poput Ema, Mia, Ana, Nika ili muška Fran, Tin, Roko i Sven već neko vrijeme su modi, ali u posljednje vrijeme bilježi se porast i zastarjelih hrvatskih imena. Donosimo značenja pet najčešće davanih imena dječacima i djevojčicama u protekloj godini u Hrvatskoj.

Hrvati su jako predvidljivi kad je riječ o imenovanju djece. Iako se nađe i poneki stripovski junak ili zavodnik iz turske sapunice, određenim imenima već desetke godina ne opada popularnost. Izdvojili smo pet muških i pet ženskih imena koja su roditelji u Hrvatskoj najčešće davali u 2012. godini, te naveli njihova značenja.

Lucija

Podrijetlo imena dolazi od latinske riječi lux, lucis što znači svjetlost ili prosvjetljenost. Već u starom Rimu muško ime Lucius bilo je jako popularno, a upravo iz njega je izvedena hrvatska inačica ovog ženskog imena. Ovo ime dugo je prisutno u hrvatskoj povijesti, ali svoj veliki uspon bilježi od 1990. godine, da bi u prošloj bilo najčešće među djevojčicama. Kod nas je prisutna i prevedena verzija ovog imena, u obliku Svjetlana. Popularnost ovog imena opada, a osim u Hrvatskoj prisutno je u određenim varijantama u većini slavenskih zemalja.

Ema

Drugo najčešće ime za djevojčice u protekloj godini je Ema. Ime je podrijetlom njemačko, a skraćenica je od Emengrad, Emenhild i slično. Značenje dolazi od staronjemačkog izraza irmin, što znači velik, sveobuhvatan. Od hrvatskih regija u Zagrebu i okolici roditelji su najskloniji ovom imenu. Najviše Ema rođeno je u novom mileniju, dok je ime najmanje popularno kod nas u tijeku šezdesetih.

Lana

Postoji nekoliko teorija o podrijetlu ovog imena. Moguće je da je Lana skraćeno od Alana što na staronjemačkom znači dragocjena. Prema drugoj teoriji izvedeno je iz galskog i irskog te na ovim jezicima znači maleni kamen, dok na havajskom Lana znači mirna voda. I ovo ime vrhunac popularnosti kod nas doživljava u novom tisućljeću, a najmanje su ga roditelji davali u četrdesetima.

Mia

Za ime Mia postoji također nekoliko interpretacija značenja. No, pretpostavlja se da je nastalo kao skraćenica od nekoliko ženskih imena. Mia je latinskog podrijetla te znači moja, a pretpostavlja se da je ime ponegdje skraćeno od Maria, što znači velika, gospodarica. Ime Mia je također u novom mileniju na vrhuncu popularnosti, a najčešće se daje u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Što muškarci najčešće lažu na prvom spoju

Lara

Ime Lara skraćenica je od imena Laura iz kojeg je izvedeno još nekoliko ženskih imena. Značenja imena povezuje se s latinskim izrazom lar, laris što je bio naziv za rimske kućne bogove, koji su bili zaštitnici kuća. Prema tome je izvedeno značenje Lara – zaštita. I ovo ime kao i prethodna četiri vrhunac popularnosti doseže u novom tisućljeću. U Zagrebu je najzastupljenije, a sve je češće u Rijeci i Splitu.

Luka

Već deset godina najčešće ime za dječake u Hrvatskoj je Luka. Ime potječe od starorimskog grada Lucanie, a značenje ovog grada izvedeno je od lucus – lug, gaj, šuma. U sličnom obliku zastupljeno je u većini europskih zemalja, a i u SAD-u je 43. najčešće muško ime. Ovo su neki od oblika u stranim jezicima Lukas (u Njemačkoj), Lucas (u SAD-u), Luc (u Francuskoj), Luca (u Italiji). Najmanje popularno kod nas bilo je u četrdesetima.

Izdvojeni članak

Pjesme sa ženskim imenima koje ne možemo prestati slušati

Ivan

Ime je također u različitim oblicima prisutno u mnogim zemljama. Dolazi od latinskog naziva Iohannes što znači Bog je milostiv. Drugi stari narodi također su imali svoju verziju ovog imena, a bila je slična latinskoj osnovi. Već dugi niz godina ubraja se među tri najpopularnija hrvatska imena, tako da danas u Hrvatskoj živi preko 20 tisuća ovakvih imenjaka. Najpopularnije kod nas, bilo je tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, dok mu u današnjim danima popularnost opada. Zanimljivo da je u prošloj godini inačica ovog imena Ivano, bila šesta najčešća među novorođenčadi.

Jakov

Ime Jakov biblijskog je podrijetla, a poput Luke i Ivana u različitim verzijama prisutno je svuda u svijetu. Značenje imena objašnjeno je u nekoliko teorija. Prema prvoj dolazi od hebrejskog Jaaqob što znači Bog štiti. Druga teorija prisutna je u knjizi postanka te govori da ime potječe od riječi aqebh što znači peta. Prema trećoj interpretaciji ime potječe od riječi aqab – preuzeti, prestići. Danas u Hrvatskoj živi preko pet tisuća Jakova, a najčešće se ovo ime daje u novom tisućljeću.

Marko

Ime potječe od latinskog imena Marcus što znači mlat, čekić i ratnik. Ovo ime je među najpopularnijim kod nas već dugi niz godina, a svoju verziju imena imaju mnogi drugi narodi. Danas u Hrvatskoj živi preko dvadeset tisuća imenjaka koji se zovu Marko, a najčešće se dječacima ovo ime davalo u osamdesetima. U novom tisućljeću popularnost mu opada, a najmanje je bilo zastupljeno u četrdesetima prošlog stoljeća.

Josip

Ovo ime zaokružuje niz tradicionalnih imena koja se daju dječacima. Ime dolazi od grčkog imena Ioseph i od hebrejskog Yosef, a znači Bog je povećao, budući da je Yo skraćenica od Jahve što znači Bog i yasaf sa značenjem povećati, umnožiti. Ime se prvi put spominje u Knjizi postanka, te je kao tradicionalno ime zastupljeno u mnogim svjetskim jezicima. Najviše Josipa rođeno je u pedestima, a danas ih u Hrvatskoj živi oko 20 tisuća.