Pretraga

Evo što smo najčešće guglali u ovoj godini

A- A+

Najtraženiji pojam na Googleu u ovoj godini bila je Whitney Houston. Od europskih, Kate Middleton popularnija od Olimpijade. Skyfall u samo par mjeseci u svjetskom vrhu među filmovima.

Prema ljestvici Googleova Zeitgeista najpretraživaniji pojam u ovoj godini je Whitney Houston. Rezultat je to više od bilijuna analiziranih pretraga, na 146 svjetskih jezika. Popisom dominiraju američke zvijezde i pojmovi, dok je od europskih najviše rangirana Kate Middleton, pa tek zatim Olimpijske igre u Londonu. Očekivano visoko plasiran je i južnokorejski glazbeno – plesni spektakl Gangam style, čija se službena verzija opasno približava milijarditom pogledu na YouTubeu, a na ovoj ljestvici zauzima drugo mjesto.

Osim skupne, provedena je analiza po područjima i državama. Tu se vide razlike u trendovima, pa je tako Lionel Messi u najvećim zemljama zapada Europe u top 5 pretraživanih sportaša, dok na svjetskoj ljestvici nije ni među 10. Pretraživanja tehnoloških novotarija, slična su u svim dijelovima svijeta, dok su glazba i film, uz nekoliko globalnih fenomena, ipak lokalizirana.

Englezi su od europskih nacija vrlo zanimljivi. Važnije im je Europsko nogometno prvenstvo, nego li Olimpijske igre u Londonu. U pretraživanju definicija, najčešće se pitaju ‘što je ljubav?’, a još uvijek se interesiraju Big Brotherom, koji je vodeći među TV emisijama.

Evo ljestvice najtraženijih pojmova u ovoj godini:

1. Whitney Houston

2. Gangnam Style

3. Hurricane Sandy

4. iPAD 3

5. Diablo 3

6. Kate Middleton

7. Olympics 2012

8. Amanda Todd

9. Michael Clarke Duncan

10. BBB12