Pretraga

U ovoj godini ukinuto 45 srednjoškolskih programa, od toga četvrtina u Vukovaru

A- A+

Ove je školske godine na pravo upisa srednje škole na ljetnom roku steklo 40.411 osmaša, a ove je godine mjesta bilo za 46.247 učenika u 2.077 razrednih odjela. S obzirom na razlike u ove dvije brojke, ne čudi kako je ča 45 srednjoškolskih programa za ovu godinu ukinuto, a čak četvrtina njih koji se neće izvoditi je u Vukovarskim srednjim školama.

Foto: pixabay

Ukupno 45 srednjoškolskih programa u 28 hrvatskih škola ove se godine neće izvoditi. Radi se o programima strukovnih škola, većinom iz sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije te graditeljstva i geodezije, a potom i poljoprivrede, prehrane i veterine.

Izdvojeni članak

20 srednjih strukovnih škola koje upisuju najbolji učenici u Hrvatskoj

Konkretno, ukinuta su tri programa prodavač koja su se izvodila na jeziku nacionalnih manjina te po dva programa za krovopokrivače, limare, vodoinstalatere i pekare. Na popisu ukinutih programa našao se i program opće gimnazije na mađarskom jeziku Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Republici Hrvatskoj Osijek.

Od 45 ukinutih programa, 11 njih ukinuto je u tri Vukovarske škole – Ekonomskoj školi Vukovar, Strukovnoj školi Vukovar te Tehničkoj školi Nikole Tesle, a radi se o programima u kojima se nastava izvodila na srpskom jeziku.

Popis škola i ukinutih programa koji se neće izvoditi u školskoj godini 2017./2018. možete vidjeti u dokumentu u nastavku.

Srednjoškolski Programi Koji Se Neće Izvoditi 2017-2018 by srednja.hr on Scribd