Pretraga

Strah te je upisa u srednju jer ne znaš ništa o tom procesu? Onda je ovaj ‘tutorial’ kao stvoren za tebe

A- A+

Za osmaše diljem Hrvatske prijave u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) kreću već ovog mjeseca, 25. svibnja. Mjesec dana nakon, 26. lipnja, kreću i prijave obrazovnih programa, odnosno odabir srednjih škola prema prioritetu. Brojni se samog procesa upisa u srednje škole plaše jer o njemu ne znaju mnogo ili ništa, ali dan prije prijava na jednom će se mjestu posebno moći informirati.

Za sve osmaše i njihove roditelje koje već sada hvata panika oko procesa upisa u srednje škole jer o tome nisu dobro informirani imamo dobre vijesti. Sljedećeg četvrtka sve o elektroničkim prijavama i upisima moći će doznati na YouTube webinaru.

Prvi važan datum za upise već je ovog mjeseca

Izdvojeni članak

Poznato kada kreću ovogodišnji upisi u srednje škole: U odnosu na lani, 1.050 upisnih mjesta manje

– U suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom (CARNET) predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019. organiziraju informativni webinar na temu provedbe ovogodišnjih elektroničkih prijava i upisa u srednje škole. Webinar je planiran za četvrtak, 24. svibnja 2018., od 13:00 do 14:30 sati, obavijestili su iz CARNet-a.

Sve o upisima u srednje škole tim će putem učenici moći saznati na ovoj poveznici, a za one koji webinar neće moći pratiti uživo snimku će moći pogledati na mrežnim stranicama CARNET-a i www.upisi.hr.

Kao što smo spomenuli, prijave u NISpuSŠ kreću već 25. svibnja. Škole ćete moći birati od 26. lipnja, a prijave obrazovnih programa završavaju 10. srpnja, odnosno 2. srpnja za obrazovne programe koji zahtijevaju dodatne provjere. Sve ostale ključne datume vezan uz ovogodišnje upise u srednje škole možete doznati na ovoj poveznici.

Kalkulator bodova za upise u srednju

Izdvojeni članak

Kalkulator bodova za upis u srednju školu – alat koji upis u srednje škole znatno olakšava

Portal srednja.hr osmislio je način kako da osmašima pomogne pri upisu i odabiru idealne srednje škole. Kalkulator bodova za upis u srednju školu koji postoji na našem portalu već nekoliko godina olakšava zbrajanje bodova i nudi niz informacija ključnih za donošenje ove teške odluke.

Svoje bodove možete izračunati na ovom linku, a sve što vam je potrebno jesu prosjeci ocjena iz posljednja četiri razreda osnovne škole, te zaključne ocjene iz Hrvatskog jezika, Matematike, prvog stranog jezika i triju predmeta značajnih za upis. U slučaju da vas interesira trogodišnja škola, potrebna su samo prva tri spomenuta predmeta.

Više o upisima u srednju

Još ne znate koju srednju upisati? Peta se potrudila da vam olakša izbor

[FOTO] Ovo je bio definitivno najupečatljiviji štand na jučerašnjem Dojdi osmašu

[FOTOGALERIJA] Tisuće osmaša okupirale zagrebački Zrinjevac zbog velike odluke koju trebaju donijeti

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

 

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.

Popis 20 srednjih strukovnih škola koje su lani upisivali najbolji učenici u Hrvatskoj pogledajte ovdje, a popis 20 gimnazija koje prošle godine upisivali najbolji učenici možete vidjeti na ovom linku.