Pretraga

Pernarova turneja po školama se nastavlja: ‘Bolje da rade sklekove nego da si režu pimpek’

A- A+

Ivan Pernar, kontoverzni političar i bivši saborski zastupnik, posjetio je Split nakon višemjesečne turneje po hrvatskim školama, pozivajući učenike na natjecanja u plenkovima i sklekovima nudeći im  novčane nagrade. Na videima koji su objavljeni na Pernarovom TikTok profilu vide se stotine učenika, bakljada i dernjava, a morala je intervenirati i policija zbog eskalacije situacije.

ivan pernar split

foto: screenshot TikTok

Ivan Pernar mjesecima neumorno obilazi srednje škole gdje poziva učenike na natjecanja u plenkovima ili sklekovima, a najboljima nudi novac. Nakon haranja škola po Zagrebu i Zadru, jučer je došao u Split, javlja dalmacijadanas.hr. Preko TikToka je pozvao pratitelje da mu preporuče gdje da dođe ‘dijeliti pare’ te da mu kažu ispred koje škole žele da dođe, a odluka je na kraju pala na Srednju tehničku prometnu školu Split.

‘Bolje da rade sklekove nego da si režu pimpek ili idu na gay paradu’

Kako je i najavio u videima, došao je pred školu u 13 sati, a ispred škole na Poljudu oko njega su se spontano okupili brojni učenici iz više obližnjih škola. Kako doznaje dalmacijadanas.hr, najviše učenika bilo je iz Pomorske škole te Srednje tehničke i prometne škole.

Na videima koji su objavljeni na Pernarovom TikTok profilu vide se stotine učenika, bakljada i dernjava. Pernar je maloljetnicima svašta pričao, držao govore i rukovao se s djecom, a da bizarnost bude veća, organizirao je i natjecanje u planku čija je glavna nagrada sto eura.

– Sugerirao sam dečkima da je bolje da rade sklekove ili plank nego da si režu pimpek ili idu na gay paradu. Ali opet, izbor je na svakom od njih. Neka oni prosude što žele. Mladi su budućnost ove zemlje, a ja ću se kandidirati na idućim izborima. Nisu budućnost oni koji su već jednom nogom u grobu, izjavio je Pernar za dalmacijadanashr.

Izdvojeni članak
učiteljica dorotić

Učiteljica s Pernarom dijelila 100 eura: ‘Bolje da mladi rade sklekove nego idu na gay parade’

Došla i policija zbog , popričali s njim pa ga pustili

Međutim, situacija je u jednom trenutku izmakla kontroli pa je morala reagirati policija. Kako jutarnji.hr doznaje, nastala je ogromna strka, a navodno čak i tučnjava, a dojavila im je to čitateljica koja je rekla kako se ‘učenici tuku ispred Elektrotehničke’ zbog čega je došla policija.

Pernara su zatekli na mjestu događaja, popričali su s njim i pustili ga. Iz splitske policije su rekli za dalmatinskiportal.hr kako istražuju ima li u cijelom događaju elemenata prekršaja jer je novinarka jedne medijske kuće pogođena jajetom u prsa.

Već smo podsjetili da ovo nije prvi put da Pernar koristi učenike u političke svrhe. To je radio i tijekom 2017. godine. Tada je, kako smo pisali, neovlašteno ulazio u obrazovne ustanove i nagovarao učenike da markiraju. Ministarstvo obrazovanja tada je poslalo upute školama kako se ponašati u takvim situacijama, a reagirala je i tadašnja pravobraniteljica za djecu. I trenutna pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević za srednja.hr upozorila je na nužnost zaštite djece i prostora odgojno-obrazovnih ustanova od takvoga ‘političkog’ djelovanja pojedinaca, koji ne prežu od izravnog uvlačenja učenika u političku propagandu i iskorištavanja djece za vlastitu političku promociju i svoje političke ciljeve.