Pretraga

Pernar opet obilazi škole i naslikava se s učenicima: Imamo komentar pravobraniteljice za djecu

Nekadašnji saborski zastupnik Ivan Pernar, vjerojatno kao dio svog pokušaja predizborne kampanje, ponovno je krenuo obilaziti škole gdje se naslikava s učenicima. S time se pohvalio na svojim društvenim mrežama uz fotografije i videe, a objavio je i fotografije koje mu šalju maloljetne učenice koje na ruci imaju ispisano njegovo ime i srce. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu su za srednja.hr komentirali ovakvo ponašanje i iskorištavanje djece u političke svrhe te su poslali apel školama kako se trebaju ponašati u ovakvim slučajevima.

ivan pernar s učenicima

Foto: Screnshot Instagram

‘Prvo sam obišao 9. gimnaziju u Dobojskoj, pa žensku opću gimnaziju u Gundulićevoj, pa školu za medicinske sestre u Vrapču, pa popodnevni turnus Upravne škole na Črnomercu čiji sam jutarnji turnus obišao jučer, pa Zdravstveno učilište u Medvedgradskoj i na kraju Drvodjeljsku školu u Zagrebu’, pohvalio se na društvenim mrežama bivši saborski zastupnik Ivan Pernar. Napisao je kako mu je cilj obići sve srednje škole u Zagrebu i okolici jer su ‘mlade generacije nosioci društvenih promjena’.

Obilazio je škole kako bi se ondje fotografirao i snimao s učenicima i to, kako izgleda, za vlastitu političku propagandu. Na jednoj snimci gdje je Pernar u društvu učenika u statusu piše da gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nikada neće ‘ovako doći među ljude bez zaštitara’. No, to nije sve. Pernar se također pohvalio kako mu fotografije šalju i maloljetne učenice koje na ruci imaju napisano njegovo ime i nacrtano srce.

‘Upozoravamo na zaštitu djece i prostora odgojno-obrazovnih ustanova od političkog djelovanja pojedinaca’

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Pernar koristi učenike u političke svrhe. To je radio i tijekom 2017. godine. Tada je, kako smo pisali, neovlašteno ulazio u obrazovne ustanove i nagovarao učenike da markiraju. Tadašnje Ministarstvo obrazovanja poslalo je upute školama kako se ponašati u takvim situacijama, a reagirala je i tadašnja pravobraniteljica za djecu.

Pernar je ove godine ponovno krenuo s ovom praksom, a učenike je još prije mjesec dana vodio sa sobom na Tomaševićeve pressice. Kako je doznao Telegram, Pernar je zbog svojih ponovnih ‘posjeta’ školama prijavljen policiji i pravobraniteljici za djecu kojoj smo se za naš portal komentirala ovaj slučaj koji se ponavlja nakon šest godina.

– Mišljenja smo kako nitko, pa ni saborski zastupnici, ne smije ometati rad škola neovlaštenim ulascima u iste. Upozoravamo na nužnost zaštite djece i prostora odgojno-obrazovnih ustanova od takvoga ‘političkog’ djelovanja pojedinaca, koji ne prežu od izravnog uvlačenja učenika u političku propagandu i iskorištavanja djece za vlastitu političku promociju i svoje političke ciljeve. Škole moraju biti prostor u kojem će učenici biti slobodni od takvih pritisaka, navode iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Izdvojeni članak
ivan pernar i srednjoškolci

Pernar ponovno pokušao upasti na Tomaševićevu pressicu: Ovaj put je poveo i srednjoškolce

‘Nema jasnog pravnog okvira koji bi omogućio da se spriječe ili sankcioniraju postupci u kojima se djecu izravno iskorištava za političke ciljeve’

Naglašavaju kako pravobraniteljica za djecu nema ovlasti zabraniti niti sankcionirati neprimjerene postupke političara, već jedino može upozoriti i dati preporuke za zaštitu prava djece. Dodali su i kako su u svom radu više puta apelirali na javne osobe i političare na dodatnu odgovornost u istupima i djelovanju, posebice na to da ne iskorištavaju djecu i situacije u kojima su djeca uključena za ostvarivanje vlastitih interesa i ciljeva.

– S tim u vezi, u vrijeme izbornih kampanja iz našeg se Ureda najčešće upućuju javni pozivi političarima da vode računa o interesima djece i da ih ne iskorištavaju za svoje političke interese. Međutim, valja priznati da u tom području nema jasnog pravnog okvira koji bi omogućio da se spriječe ili sankcioniraju neprimjereni postupci u kojima se djecu izravno iskorištava za političke ciljeve odraslih. Stoga je proteklih godina iz Ureda pravobraniteljice za djecu upućivana preporuka Državnom izbornom povjerenstvu da donese pravila kojima će se spriječiti neprimjereno uključivanje djece u aktivnosti političara u izbornoj kampanji ili etički okvir kao neku vrstu regulacije. Isto tako, upućivali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i osnivače škola da školama daju jasne upute i podršku u zaštiti učenika i sprečavanju neovlaštenog ulaska stranih osoba u prostore odgojno-obrazovnih ustanova, istaknuli su iz Ureda pravobraniteljice.

Izdvojeni članak

Studenti farmacije demontirali Pernarove priče o vitaminu C: ‘Takve su izjave vrlo opasne za javno zdravlje’

Često dobivaju pritužbe na Pernara upravo zbog ovakvog ponašanja

Poručili su i da često zaprimaju pritužbe za Ivana Pernara po pitanju, posebice po pitanju objavljivanja fotografija i snimaka djece koje koristi u političke svrhe i napominju kako se prema Konvenciji o pravima djeteta i Općoj uredbi o zaštiti podataka ne bi smjelo objavljivati osobne podatke djeteta bez privole roditelja ili skrbnika djeteta.

– Odredbe o zaštiti privatnosti djeteta sadrži i Zakon o medijima, Zakon o elektroničkim medijima i Pravilnik o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima. S tim u vezi, roditelj ili zakonski skrbnik može se obratiti Vijeću za elektroničke medije kada je privatnost djeteta ugrožena u elektroničkim medijima ili Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva kada se radi o tiskanim medijima, a u težim slučajevima i državnom odvjetništvu, te može pokrenuti privatnu tužbu. Osim toga, ukoliko je objavom fotografije djeteta ili drugih podataka djeteta došlo do povrede osobnih podataka, moguće je izravno obratiti se Agenciji za zaštitu osobnih podataka koja će ispitati postoji li u konkretnom slučaju povreda prava prema Općoj uredbi o zaštiti podataka, poručili su iz Ureda pravobraniteljice za djecu.