Pretraga

Pet navika učenja koje trebate usvojiti prije fakulteta

A- A+

Fakultet nije ni sličan srednjoj školi, što su vam vjerojatno već više puta rekli. Neke navike koje imate sada morat ćete promijeniti i usvojiti one koje će vam pomoći da svaku godinu završite s dobrim uspjehom i upisujete dalje. Donosimo pet navika učenja koje morate usvojiti prije nego što upišete studij.

Fakultetska predavanja i ispiti su pomalo strašna iskustva, kada ih po prvi puta doživljavate. Ipak, to ne mora uopće biti tako ukoliko se znate dobro pripremtii. Ispravno pripremanje za predavanja i ispite u velikoj mjeri uključuje maksimalno iskorištavanje vremena, ali i neke druge bitne stvari. Her Campus donosi pet osnovnih navika koje morate usvojiti prije upisivanja fakulteta.

Izdvojeni članak

Evo što motivira top učenike i studente

Naučite motivirati sami sebe

Za vrijeme studiranja srest ćete se s mnogočime što će vam vrlo lako odvratiti pažnju, a razni događaji, pozivi, kave i tulumi tjerat će vas da odustanete od planiranog učenja i rješavanja obveza. Zbog toga ćete uvijek biti u zaostatku, a nema ništa od toga u trenutku kada se bliže ispiti. Stoga, naviknite se kreirate vlastite rutine učenja i držite ih se. Ne trebate svakodnevno slijediti isti uzorak, no trebate imati generalnu ideju kada stvari trebaju biti završene i znati optimalno vrijeme koje će vam za to trebati. Ispočetka će biti malo teže, no ubrzo ćete mnogo lakše baratati vlastitim vremenom.

Razmišljajte dugoročno

Na fakultetu ćete vrlo rano saznati kada su rokovi za sve ispite, što će vam dati priliku da ste dobro pripremite tjednima unaprijed. Iskoristite tu mogućnost i isplanirajte si vrijeme koje vam treba za svaku obavezu ili ispit, i uživajte u tome što nemate testove svako malo kao u školi.

Organizirajte vrijeme

Kada ste srednjoškolac lakše je napraviti budžet vremena, no u danima studiranja to ipak ide malo teže. Tu su predavanja, vježbe, druženja, pojedini seminari, a netko u sve to treba ugurati i studentski posao. Sjednite stoga za stol i napravite si detaljnu tablicu rasporeda s važnim datumima, rokovima i zadacima koje obavljate svaki dan, kako biste u svakom trenutku znali točno koliko vremena imate na raspolaganju danima unaprijed.

Izdvojeni članak

Svi smo zabušanti: Evo zašto odugovlačimo s učenjem ili pisanjem seminara

Pripremite se za način predavanja

Predavanja na fakultetu najčešće nisu ni slična onima koje ste slušali u srednjoj školi. Ona koja ćete slušati na faksu često će biti čisto slušanje govora profesora iz kojeg ćete morati moći što brže zapisati najvažnije stvari. S druge strane, nastava bi mogla biti vrlo interaktivna, i nećete biti u mogućnosti provesti sat sanjareći kao što ste to činili u srednjoj školi. Moglo bi vam se dogoditi da vas sam profesor prozove i upita za mišljenje ili argumentaciju, a na to trebate biti spremni u bilo kojem trenutku.

Prihvatite to da nema provlačenja

U mnogim srednjima školama mogli ste se provući i unatoč manju učenja izvući pozitivnu ocjenu. Na fakultetu to najčešće nećete moći, stoga već sada prihvatite da ćete trebati mnogo čitati – od bilješki s predavanja do opsežne literature, PDF – a, časopisa, tekstova iz internetske baze podataka i slično. Morate početi raditi na svojim čitalačkim vještinama što je prije moguće, naučiti izdvojiti najbitnije i smisliti vlastiti sistem pamćenje što je prije moguće.