Pretraga

Pisac jedne od najpoznatijih lektira dobio poštansku markicu

A- A+

U Godini Marulićeve Judite, Hrvatska pošta pustila je u opticaj 2. kolovoza 2021. novu prigodnu poštansku marku povodom 500. obljetnice prvoga izdanja Judite Marka Marulića, jedne od najpoznatijih lektira.

foto: Pexels; Ksenia Chernaya

Ako želite zadiviti profesoricu hrvatskog ovo ljeto i poslati joj razglednice, imamo markicu za vas. Naime, na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatska pošta izdala je markice s likom poznatog hrvatskog književnika Marka Marulića.

Poštanska marka povodom 500 godina od tiskanja Marulićeve Judite | Hrvatska pošta

Detalj prvog pjevanja

Motiv na poštanskoj marki je detalj s kipa Marka Marulića u Splitu, autora kipara Ivana Meštrovića. Autor marke je Duje Šegvić, dizajner iz Splita, a fotografiju je snimio dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik Agencije za odgoj i obrazovanje.

Marka je izdana u arku od 15 maraka, a nominalna vrijednost iznosi 3,30 kuna. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu sa slikom prvotiska, a prikazuje detalj prvoga pjevanja iz epa Judita, što je bio i motiv na prigodnom programu stručno-znanstvenoga skupa koji je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje 23. i 24. travnja 2021. u Splitu.

Prigodna omotnica uz markicu Marulićeve Judite | Hrvatska pošta

– Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, renesansni je pisac koji je ostavio izniman trag na hrvatski jezik i književnost. Libar u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit potpisao je Marko Marulić 22. travnja 1501. godine i posvetio splitskom kanoniku i svome kumu don Dujmu Balistriliću, kažu iz Agencije.

Marulićevom proglasili cijelu godinu

Podsjetimo, povodom pola tisućljeća od tiskanja prve hrvatske knjige – Judite Marka Marulića, a na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika, Hrvatski sabor je 9. travnja 2021. proglasio Godinu Judite Marka Marulića. AZOO je u Splitu organizirao i interdisciplinarni stručno-znanstveni skup, a tijekom godine bit će objavljen zbornik radova sa skupa.