Pretraga

Pisanje seminarskih radova za novce postaje ilegalni biznis? Šefovi sveučilišta od Vlade traže zabranu takvih tvrtki u Velikoj Britaniji

A- A+

Tvrtke koje se bave pisanjem maturalnih, seminarskih, diplomskih i drugih akademskih radova postoje svugdje u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Nakon što je portal srednja.hr o tome objavio veliku priču, reagiralo je jedino Sveučilište u Rijeci, koje je prikupilo sve dokaze i slučaj prijavilo Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Reakcije ostalih sveučilišta izostale su. No, u jednoj od najrazvijenija europskih zemalja situacija nije takva. Čelnici 46 britanskih sveučilišta od svoje Vlade traže zakonsku zabranu tvrtki koje pišu akademske radove.

Foto: Pixabay

Iako je riječ o razvijenoj zemlji i u Velikoj Britaniji studenti se upuštaju u kupnju akademskih radova. Ako je usluga na visokoj razini, prijevaru je teško dokazati anti-plagijatorskim softverima. No, čelnici britanskih sveučilišta nisu odlučili zatvarati oči pred tim problemom. Pisali su pismo državnom tajniku za obrazovanje, kojime traže zabranu tvrtki koje pišu seminarske radove.

Šefovi sveučilišta pismom poručuju kako pružatelji takvih usluga potkopavaju integritet visokog obrazovanja i nanose veliku nepravdu poštenim i marljivim studentima, prenosi BBC. Pismo je potpisalo 46 čelnika britanskih sveučilišta, a neki od njih predstavljaju i ona najprestižnija.

Izdvojeni članak

Kupovali akademske radove i za 1.500kn: Slučaj studentskog kriminala došao do ruku policije i državnog odvjetništva

Naime, iako su kazne za studente koji bivaju uhvaćeni u ovom prijestupu stroge, a uključuju čak i izbacivanje sa sveučilišta, oglašavanje tvrtki koje pišu akademske radove nije ilegalno. Oglasi se tako mogu vidjeti u blizini sveučilišnih kampusa i najčešće na društvenim mrežama. Istraživanje Sveučilišta u Swanseai pokazalo je kako je 31 milijun studenata u svijetu platilo da netko umjesto njih napiše rad.

Iz britanske Vlade poručuju kako rade na rješavanju problema kupnje radova te kako uvođenje zakonskih rješenja nije isključeno.

– Već sam surađivao s organizacijama iz sektora visokog obrazovanja, kako bismo nadvladali ovaj problem. Rezultiralo je to uklanjanjem reklama za ‘tvornice’ eseja s YouTubea, ali donošenje zakonskih rješenja i dalje nije isključeno, kazao je za BBC britanski ministar za visoko obrazovanje i znanost, Sam Gyimah.

Inače, tvrtke koje se bave pisanjem akademskih radova već su ilegalne u Novom Zelandu te dijelovima SAD-a, tako da britanska ideja nije prva te vrste.

Oglasi studenata koji pišu akademske radove na društvenim se mrežama mogu vidjeti gotovo svakodnevno, a kako je otkrio portal srednja.hr, u Hrvatskoj postoji i tvrtka koja se bavi tom vrstom posla. Od svih hrvatskih sveučilišta, na problem je reagiralo samo Sveučilište u Rijeci. Kako smo nedavno pisali, prikupili su ondje sve dokaze o trgovačkom društvu te podnijeli prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, o čemu više možete čitati ovdje.