Pretraga

S Pravnog fakulteta u Splitu pohvalili su se kako je tisuće diplomskih radova završilo u smeću

A- A+

Grad Knin pokušao je utvrditi autentičnost diplomskog rada šibensko-kninskog zamjenika župana Nikole Blaževića. No u senzacionalnoj prepisci s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu, koju donosi tportal, otkrili su nešto zanimljivije – fakultet ne čuva diplomske radove. Dapače, dekan im se pohvalio kako profesori diplomske radove bacaju u smeće da raščiste urede, a sam fakultet ih nigdje ne čuva. No dodao je kako su od 2015. ipak počeli čuvati radove u digitalnom obliku.

foto: srednja.hr

Ako itko ima diplomski rad koji tražite onda je to mentor ili članovi Povjerenstva, pojašnjava dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu Mirko Klarić kninskom gradonačelniku Marku Jeliću.

Tportal je danas objavio senzacionalnu prepisku između kninskoga gradonačelnika, koji je želio provjeriti autentičnost diplomskog rada šibensko-kninskog zamjenika župana Nikole Blaževića i niza djelatnika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, na kojem je Blažević diplomirao.

Nabrojali što sve ne rade

Izdvojeni članak

Ne biste vjerovali, ali i na FER-u vas još uvijek traže da diplomski predate na CD-u

– Nemamo diplomski rad u tiskanom obliku. Ne vodimo pisane evidencije o dostavi diplomskih radova. Radovi drugih studenata također se ne nalaze u knjižnici Fakulteta. Nemamo pisano izvješće o ocjeni diplomskih ili završnog rada kao ni akt o imenovanju Povjerenstva za obranu i ocjenu rada, nabrajao je dekan što sve nemaju i ne rade.

A potom je otkrio ključnu stvar – Pravni fakultet uopće ne čuva diplomske radove, već ih baca u smeće.

– Tiskani primjerci diplomskog ili završnog rada ostaju kod članova Povjerenstva koji ih nisu dužni čuvati te ih u pravilu poslije određenog vremena bacaju kako bi raščistili uredski prostor, pohvalio se dekan.

Bivši dekan usmeno ukinuo Pravilnik

Objasnio je i kako je došlo do situacije da fakultet više ne čuva radove svojih diplomanata.

Izdvojeni članak

Što pokloniti mentoru za diplomski? Neki su profesorima nosili i vrećice gljiva…

– Naime, zbog neprimjenjivosti Pravilnika o studiju i režimu studiranja koji uređuje postupak obrane diplomskog ili završnog rada, dekan prof. dr. sc. Boris Buklijaš dao je stručnim službama usmeni naputak da ga se ne provodi. U međuvremenu je u proceduri izrada novog Pravilnika koji bi trebao biti donesen do kraja akademske godine, pojasnio je prof. Klarić.

Naglasio je kako fakultet od 1.1.2015. ipak diplomske radove čuva u digitalnom obliku. Od tada je svim studentima obavezno donijeti ih na CD-u prije obrane.

Studirao 28 godina, a ne mogu mu provjeriti diplomski

No vratimo se na slučaj zbog kojeg je grad Knin i otkrio da je Pravni fakultet tisuće diplomskih radova bacio u smeće.

Zahtjev za provjeru vjerodostojnosti Blaževićeva rada Pravnom fakultetu uputili su nakon što je, kao bivši gradonačelnik, zatražio da mu se u elektronsku radnu knjižicu retroaktivno upiše visoka stručna sprema. Diplomirao je, doznaje tportal, 28 godina nakon što je počeo studirati.

Pravni fakultet gradu Kninu dostavio je presliku njegove diplome, kao i Zapisnik o diplomskim ispitima iz kojeg je vidljivo kako je Blažević svoj diplomski rad ‘Diplomatski privilegiji i imuniteti’ obranio 7. listopada 2014., dakle nešto manje od dva mjeseca prije stupanja na snagu odluke o obveznom donošenju CD-a.

S Pravnog fakulteta u Splitu pohvalili su se kako je tisuće diplomskih radova završilo u smeću
Share via
Copy link
Powered by Social Snap