Pretraga

Da nije tužno, bilo bi smiješno: Pokušala kupiti rad pa ‘cmolji’ po fejsu da ju je prodavač prevario

A- A+

Završetak semestra ujedno je i razdoblje u kojem istječu rokovi za predaju seminarskih radova. Bliži se i kraj nastavne godine, pa učenici i studenti već počinju pisati i završne ili diplomske radove. Njihova prodaja u punom je cvatu; baš smo nedavno pisali o majci koja je pokušala kupiti završni rad za svog sina. I o djevojci koja piše radove pa nam se javila s upitom bismo li mogli oglasiti njenu uslugu. U novom slučaju akademskog nepoštenja jedna se djevojka požalila  na Facebooku kako je kupila rad, ali da ga nakon uplate novca nikada nije dobila. Ukratko, varalica je još jednom prevarena.

Stjecanje završne svjedodžbe ili diplome uz pomoć kupljenog radova ne razlikuje se previše od kupnje samih ispita. Takvu vrstu akademskog nepoštenja, pisali smo, pojedini fakulteti kažnjavaju vrlo strogo – studentima koji se upuštaju u takve radnje prijeti i kazna isključenja s fakulteta.

Uplatila 300 kuna, ali rad njie dobila

Toga se očito previše ne boji akterica posljednje u nizu priča koju objavljujemo na temu kupnje rada. Na jednom od naših članaka objavljenih na Facebooku, mlada dama (ne znamo je li učenica ili studentica), upozorila je pratitelje da izbjegavaju kupnju rada od prodavača na čiju je web stranicu postavila poveznicu. Jer je ona, jadna, pokušala kupiti rad i unaprijed uplatila 300 kuna, ali proizvod nikad nije dobila.

Izdvojeni članak

Biznis prodaje radova u punom je cvatu: Brižna mama kupuje završni za svog sina

– Pozdrav svima! Imam jedno upozorenje na prijevaru – na stranicu https://pisanje-radova.com/ kojima platite i više nikad se ne jave! Zadnja poruka, nakon koje prestaje komunikacija je ovakva:
Hvala Vam na danom povjerenju. Samo ću Vas zamoliti da mi pošaljete potvrdu o uplati kada uplatite kako bih mogla krenuti s izradom rada. Odmah po zaprimljenoj uplati ćete dobiti poveznicu na word dokument kako biste mogli pratiti tok izrade rada gdje ga ujedno možete i preuzeti. (zatim navodi podatke za uplatu koje nećemo objaviti, op.a.). U potpisu maila je A.K., naravno fejk osoba! Ali barem putem ove stranice NIKAD ne uplaćujte kao niti na navedeni broj računa! PRIJEVARA, napisala je djevojka u komentaru na jednu od naših Facebook objava.

Taj komentar privukao je pažnju nekolicine naših čitatelja, a svi koji su se uključili u raspravu djevojci su pokušali pojasniti kako je i sama u svojevrsnom prekršaju.

– Kome uopće pada na pamet angažirati nekoga da mu piše rad (koliko vidim za novac pišu diplomske i završne radove)??? Još javno to i obznaniti?, prvi je komentar.

‘Nadam se da mojoj djeci takav profil osoba neće sutra biti nadređeni’

Izdvojeni članak

Kakav cirkus: Kupila x-icu i ostala prevarena pa ‘magarcu’ zaprijetila prijavom policiji

Nakon toga je djevojka uzvratila ‘nekom glupom i naivnom’, a druga komentatorica djevojku je nazvala lijenčinom i varalicom koja bi se trebala stidjeti što priznaje da se upustila u kupnju rada.

– Ne kažem da nisam, ali znam da i drugi jako puno i često to rade… pa ako već u rade, da ne nasjednu na krivo. To je bila bit. Ako je vama sad lakše i bolje se osjećate jer ste me još i vi izvrijeđali, drago mi je da sam vam uljepšala dan, piše djevojka.

Odgovor gospođe koja ju je nazvala varalicom nije dugo morala čekati.

– Nisi mi djevojko uljepšala dan nego se sjetih svoje djece kako su mukotrpno i odgovorno radili svoje diplomske. Nadam se da im takav profil osoba neće sutra biti nadređeni, to je zaista tužno.
Sjednite i zasučite rukave, zaslužite svoju diplomu i ponosno držite SVOJ rad, sve ostalo radite u korist vlastite štete… vama na izbor, sretno vam u životu!, odgovorila joj je.

Ovom prilikom bilo bi dobro podsjetiti kako ovo nije prvi puta da se varalice žale kako su ostali prevareni. Nedavno smo tako pisali o slučaju djevojke koja je kupila x-icu da bi na kraju shvatila da ista uopće nije funkcionalna. Nakon toga je putem studentske Facebook grupe prozvala prodavača i zaprijetila mu prijavom policiji. Inače, kupoprodaja x-ice klasificira kao subvencijska prevara. A člankom 258. Kaznenog zakona propisano je kako se subvencijske prevare kažnjavaju zatvorom u trajanju od šest mjeseci do pet godina.