Pretraga

Pitali smo vas podržavate li uvođenje seksualnog odgoja u školama, ovo su rezultati ankete

A- A+

Nedavno smo naše čitatelje u anketi upitali treba li u hrvatske škole uvesti seksualni odgoj kao zaseban predmet. Čak 80 posto čitatelja podržava tu ideju, međutim rezultat je prilično tijesan između toga da to bude ili ne bude zaseban predmet. S druge strane, gotovo 20 posto čitatelja smatra da nema potrebe za time – po njima se mladi mogu dovoljno informirati na internetu.

seksualni odgoj, seksualna edukacija

foto: Canva

Iako je nedavno provedeno istraživanje pokazalo određeni napredak, postotak mladih koji se upuštaju u rizično seksualno ponašanje i dalje ostaje visok u Hrvatskoj. Primjetno je da mladi danas odgađaju prve seksualne odnose, imaju manje seksualnih partnera, posebno istovremenih, te manje riskiraju seks bez upotrebe kondoma. Unatoč tim poboljšanjima, postoje aspekti koji zahtijevaju daljnje unapređenje. Prema autorima istraživanja, implementacija sveobuhvatnog seksualnog odgoja u školski sustav mogla bi značajno smanjiti rizik od neželjenih posljedica.

Zbog toga smo naše čitatelje pitali – treba li uvesti seksualni odgoj u škole kao zaseban predmet?

Što o tome misle naši čitatelji?

Rezultat od 42.39 posto čitatelja podržava ideju te ju smatraju potrebnom i korisnom za sve. Da smatraju kako je potrebno, ali ne kao zaseban predmet smatra 38.48 posto, dok 19.13 posto čitatelja smatra da nije potrebno jer se mladi mogu o svemu informirati na internetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeljena, ali i ujedinjena mišljenja

Rezultati ankete ukazuju na istovremeno podijeljena, ali i ujedinjena stajališta među čitateljima o uvođenju seksualnog odgoja u škole. Dok značajan broj podržava ideju i vidi ju kao nužnu i korisnu za sve učenike, druga skupina prepoznaje važnost seksualnog odgoja, ali preferira integraciju u postojeće predmete umjesto stvaranja zasebnog predmeta.

– Da, naravno. Ne postoji niti jedan racionalan razlog zašto već nije uveden u škole, napisao je jedan čitatelj.

Druga je čitateljica napisala da je i seksualni i građanski odgoj trebalo uvesti ‘još jučer’.

Izdvojeni članak

Seksualno ponašanje mladih u Hrvatskoj: Prvi odnos u prosjeku sa 18, a sve češće koriste kondome

‘Bolje da mladi sami istražuju izvore’

S druge strane, gotovo 20 posto ispitanih smatra da takav odgoj nije potreban u školama, vjerujući da mladi mogu pronaći informacije o seksualnosti na internetu. Ovi rezultati ukazuju na potrebu za daljnjom raspravom i prilagodbom obrazovnih pristupa kako bi se zadovoljile raznolike perspektive i očekivanja zajednice u vezi s seksualnim odgojem.

– Što se tiče seksualnog odgoja, bolje je da mladi sami istražuju izvore koje smatraju da su za njih i da razgovarate s osobama u koje imate povjerenje, nego da vam udruge u školama prodaju svoje izobličene ideologije koje potiču na promiskuitet. Bravo za mlade i nastavite zdravo misliti o sebi i svome životu, napisala je još jedna čitateljica.