Pretraga

Pitate za reformu? Ona nije ovdje, zatočena je u kaosu nepravilnosti i netransparentnosti

A- A+

Dugoočekivana analiza natječaja za Ekspertnu radnu skupinu u ponedjeljak je ugledala svjetlo dana. Nije ju predstavilo samo Ministarstvo koje ju je izradilo, već ju je ekskluzivno objavio Jutarnji list. Iz Ministarstva tvrde kako analiza formalno nije gotova jer se Povjerenstvo Dijane Vican još nije očitovalo. No, ono što imamo prilike vidjeti u analizi koja je procurila u medije zaista je vrijedno iznimne pažnje i rasprave. Premijer Plenković s time se, pak, ne slaže. On već standardno nije impresioniran pa fokus stavlja na formu ispred sadržaja. Curenje dokumenata iz Ministarstva u obrazovnom je sustavu, kako premijer to predstavlja, tema bez premca. Reforma, učenici, učitelji, roditelji…sve to može pričekati.

foto: Ivan Gundić

foto: Ivan Gundić

22. svibnja ove godine u krnjem sastavu izabrana je Ekspertna radna skupina na čelu s Jasminkom Buljan Culej. Već sljedeći dan, član Povjerenstva koje je biralo ERS, gospodin Josip Milat, daje ostavku zbog nepravilnog i netransparentnog rada Povjerenstva u kojem je do tog trenutka sjedio. Dan nakon Milatove ostavke, mediji otkrivaju kako jedan od izabranih članova ERS-a uopće ne udovoljava uvjetima natječaja. U tjednu nakon toga, opet mediji donose kako je akcijski plan Buljan Culej, koji je predstavila javnosti, neobično sličan, u nekim dijelovima do u slovo isti Nacrtu prijedloga Akcijskog plana za provedbu Strategije, koji je izrađivalo Povjerenstvo Dijane Vican.

Analiza potvrdila pisanja medija i otkrila nove, ozbiljne nepravilnosti

U burnih tjedan dana pred sam kraj svibnja, mediji su radili punom parom i otkrivali čudne nepravilnosti u provedenom natječaju i izboru za ERS. Nakon Milatove ostavke, oglasili su se i drugi članovi Povjerenstva, nezadovoljni načinom rada i netransparentnošću procesa.

Ekskluzivno objavljena analiza natječaja za ERS u Jutarnjem listu, samo je potvrdila ono o čemu su mediji krajem svibnja pisali. No, osim toga, analiza otkriva i druge vrlo ozbiljne nepravilnosti u provedbi natječaja za ERS.

Ključni nalazi analize natječaja za ERS

Uvjeti za izbor članova Ekspertne radne skupine, a koje je izradilo Posebno stručno povjerenstvo, razlikuju se od uvjeta za izbor članova ERS-a koji su u konačnici objavljeni u natječaju. Izvješće Povjerenstva za odabir kandidata, na temelju kojeg je PSP kandidate trebao izabrati, još je uvijek u izradi. Odabrano je sedam od potrebnih 12 članova ERS-a. Od sedam odabranih članova, samo troje nedvojbeno zadovoljava uvjete natječaja; jedan član ne zadovoljava uvjete natječaja, dvoje članova nije dostavilo dokaz o potrebnom radnom iskustvu, a za jednu članicu potrebna je dodatna procjena Povjerenstva. Izabrana voditeljica ERS-a ne ispunjava uvjete za voditeljicu koje je formirao PSP, nema potrebno radno iskustvo, a akcijski plan koji je priložila prijavi nije onaj akcijski plan koji je predstavila medijima na press konferenciji krajem svibnja.

Prema riječima ministrice, analiza objavljena u medijima u ovom obliku formalno nije gotova jer se Posebno stručno povjerenstvo na nju još nije očitovalo. No, s obzirom na sadržaj objavljenog dokumenta, jasno je da se podigla prašina u javnosti. Čini se da je to svima jasno osim premijeru Plenkoviću. On u svojoj uhodanoj maniri nije impresioniran, dapače, niti riječju se ne osvrće na sadržaj onoga što je eto izašlo u medijima, već od ministrice traži pronalazak ‘krivca’ za curenje dokumenta.

Zašto neki članovi Posebnog povjerenstva nisu dovoljno atraktivni premijeru?

Kako god bilo, dokument je postao javan i nemoguće je ostati slijep i nijem na ono što iz njega proizlazi. Doduše, zanijemiti možete samo od užasa. Dakle, radi se o dokumentu i analizi ministarstva Vlade kojoj je upravo Plenković na čelu, a ne o analizi koju je, primjerice, prije mjesec dana izradila Srednja.hr i koju je premijer ni trepnuvši ovjenčao sada već slavnom sintagmom ‘istraživačkog pokušaja’ demistificirajući naš rad. Sve 5 što se nas tiče jer nismo zlopamtila, ali s pravom se možemo pitati hoće li i ministrica Divjak u jednom trenutku postati istraživački pokušaj tijekom premijerove demistifikacije.

Spomenimo i činjenicu da premijer opet daje bezrezervnu podršku predsjednici PSP-a Vican i samom Povjerenstvu koje radi sjajan posao, kaže Plenković.

S njegovom konstatacijom ne slažu se pojedini članovi tog istog premijerova povjerenstva. Tako opet slušamo izjave Slobodana Uzelca, Pere Lučina ili Vedrana Mornara koji po dvadeseti put od izbora ERS-a ponavljaju da ne cvate cvijeće u tom povjerenstvu. Čini se kako ih premijer već mjesecima ne čuje, odnosno, čuje samo ono što želi čuti i to samo od pojedinih članova. Možda mu spomenuti trojac nije pretjerano atraktivan, kao niti ostavka Josipa Milata u svibnju.

‘Jedna ideja, jedne stranke, jednog svjetonazora’

Jasno je da su odnosi u Povjerenstvu loši te da postoji nezadovoljstvo nekih članova predsjedanjem Dijane Vican. Slobodan Uzelac jučer to vrlo jasno ističe, rekavši kako rad Povjerenstva ne karakterizira uključivost različitih mišljenja i stavova.

– Radilo se prema drugoj, isključivoj ideji jedne političke stranke i jednog svjetonazora koji je simbolizirala naša predsjednica koja nije imala potrebnog sluha i takta za projekt. Taj svjetonazor je radikalan i isključiv i predstavlja samo jednu stranku ili čak njezin manji dio, izjavio je jučer Uzelac za Index.

I dok se premijer ne da impresionirati radom medija koji otkrivaju nepravilnosti, možda bi trebao poslušati ljude koje je osobno imenovao u svoje povjerenstvo i koji javno iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Teško će 1. lipnja 2018. biti tek jedan običan petak

Dajući bezrezervnu i neupitnu podršku Dijani Vican u svim dosadašnjim slučajevima, istodobno zanemarujući istupe i mišljenja drugih članova PSP-a, te poručujući ministrici putem medija da se pozabavi time tko ‘pušta’ dokumente, jasno je da Plenković tolerira i honorira netransparentnost, nerad i nepravilnosti. Time šalje očajnu poruku mladima koji još uvijek nisu spakirali kofere da su upravo to vrijednosti koje se cijene u ovoj zemlji.

Istodobno, podržavajući takve ‘vrijednosti’, poručuje da u ovoj zemlji još uvijek nema mjesta za obrazovnu reformu, jer jedno apsolutno isključuje drugo. U ovom trenutku, reforma obrazovanja u Hrvatskoj zatočena je u krajnje netransparentnim procesima svih onih koji ih potiču, toleriraju ili čak honoriraju. U tom smislu, teško je očekivati da će 1. lipnja sljedeće godine biti tek jedan običan petak.

*komentar je stav autorice