Pretraga

Bivši voditelj reforme obrazovanja Boris Jokić izabran za ravnatelja Instituta za društvena istraživanja

A- A+

Jednoglasnom odlukom upravnog vijeća Boris Jokić, bivši voditelj obrazovne reforme, izabran je za ravnatelja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Na toj je instituciji zaposlen već osamnaest godina, nosi doktorat prestižnog Sveučilišta u Cambridgeu, a u Hrvatskoj i šire profilirao se kao istaknut obrazovni stručnjak.

Screenshot: HRT

Boris Jokić jedan je od rijetkih društvenih znanstvenika koji se u Hrvatskoj primarno fokusira na obrazovanje. Bio je voditelj nesuđene Cjelovite kurikularne reforme, a u javnosti se njegovo mišljenje, kada je u pitanju obrazovni sustav, iznimno cijeni.

Jednoglasno izabran za ravnatelja

A izrazito ga cijene kolege te upravno vijeće Instituta za društvena istraživanja koje ga je upravo jednoglasno izabralo za ravnatelja te institucije. Njegov je program prethodno također dobio podršku znanstvenog vijeća Instituta. Jokić se primarno, kako smo spomenuli, bavi obrazovnim znanostima i psihologijom, a ima doktorat i magisterij cijenjenog Sveučilišta u Cambridgeu.

Prije toga diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2003. godine prvi put radi na istraživačkim projektima kao znanstveni novak, a do danas je radio na ukupno 19 projekata, od čega je na njih 15 bio autor i voditelj, odnosno suvoditelj.

Javnosti je najpoznatiji kao voditelj nesuđene Cjelovite kurikularne reforme, odnosno voditelj Ekspertne radne skupine za njenu provedbu. Ta je reforma naprasno prekinuta dolaskom kratkotrajne Vlade Tihomira Oreškovića i Predraga Šustara na čelo obrazovnog resora. Zaustavljanje procesa nastavilo se preko Pave Barišića, a onda je dolaskom Blaženke Divjak tek parcijalno uvedena u škole pod nazivom Škola za život.

Izdao je devet knjiga i desetke znanstvenih radova

Brojni projekti koje je vodio i na kojima je surađivao Jokić rezultirali su istaknutom znanstvenom produktivnošću. Do sada je objavio čak devet autorskih knjiga te četiri uredničke knjige. Osim toga, broji na desetke znanstvenih članaka objavljenih u časopisima s međunarodnom recenzijom te poglavlja u znanstvenim knjigama.

Njegov profil na Google Scholaru otkriva da je Jokić ukupno 392 puta citiran, od čega 299 puta u posljednjih pet godina. Njegov h-index iznosi 11, što znači da ima barem jedanaest publikacija od kojih je svaka citirana barem jedanaest puta. Njegov najcitiraniji rad, ako je vjerovati Googleovoj bazi, odnosi se na koautorsko djelo “Nacionalni kurikulum za obvezno obrazovanje u Hrvatskoj: različite perspektive”, a ukupno je citirano 57 puta.