Pretraga

Plenković branio HDZ-ovca za kojeg se sumnja da je plagirao doktorat, odgovor je teško prepričati

A- A+

Kako je nedavno otkrio portal Index.hr, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita navodno plagirao dobar dio svog doktorata. Samo je program PlagScan pokazao da je 18,3% rada prepisano. Osječki Ekonomski fakultet na kojem je doktorirao pokrenuo je nakon svega postupak provjere pravovaljanosti provedbe postupka stjecanja doktorata. Zastupnica Marijana Puljak iz stranke Centar na današnjem je aktualcu u Saboru Plenkovića pitala o navodnom plagijatu HDZ-ova kandidata na lokalnim izborima. Plenković joj je uzvratio da saborsku pozornicu koristi za asistiranje suprugu Ivici Puljku, inače također kandidatu za gradonačelnika Splita.

Andrej Plenković na aktualcu u Saboru| screenshot: YouTube

– Što mislite o doktoratu vašeg kandidata za gradonačelnika u Splitu? Kazali ste za njega da ima zavidnu akademsku karijeru. Dakle, slažete li se s njegovom mišlju da je, evo citiram, ‘teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala operativna, društvena i ekološka zabrinutost s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera’ završen citat. Dakle, znate li da je gospodin pod ozbiljnom sumnjom da je plagirao svoj doktorat i što namjeravate učiniti ako se te sumnje pokažu točnima, pitanje je koje je danas u Saboru premijeru Andreju Plenkoviću postavila Marijana Puljak iz stranke Centar.

Plenković: ‘Koristite saborsku pozornicu kako biste asistirali suprugu’

Rečenica koju je citirala dio je doktorske disertacije Vice Mihanovića, docenta na Pomorskom fakultetu u Splitu. Portal Index.hr nedavno je otkrio kako je dobar dio njegovog doktorata napisan protivno akademskim pravilima. Samo je program PlagScan pokazao da je 18,3% rada prepisano, a u radu se pojavljuju i potpuno pogrešne i besmislene rečenične konstrukcije, poput poviše spomenute. Zbog svega je i Fakultetsko vijeće osječkog Ekonomskog fakulteta, na kojem je doktorirao, jednoglasno usvojilo prijedlog Uprave ‘o pokretanju postupka provjere pravovaljanosti provedbe postupka stjecanja doktorata znanosti dr. sc. Vice Mihanovića’.

Premijer Plenković zastupnicu je najprije optužio da ovime saborsku pozornicu koristi za asistiranje suprugu Ivici Puljku, inače također kandidatu za gradonačelnika Splita.

– Kao što se Tomašević prepao našeg kandidata za gradonačelnika Zagreba Davora Filipovića, koji se pokazao superiornim i ne možete mu parirati, tako i vi koristite saborsku pozornicu kako biste asistirali suprugu. Em imam novog stalkera umjesto Marasa, to je sad Tomašević, sada imamo i asistenciju zastupnice Puljak vlastitom suprugu u utrci za gradonačelnika Splita. I to nenadanu, iza leđa. U biti je totalno je smiješno za što vi koristite aktualni sat, najprije je rekao Plenković.

Izdvojeni članak

Fakultet istražuje je li HDZ-ov kandidat plagirao doktorat, a on i dalje predaje studentima

Puljak: ‘Štitite čovjeka koji je pod ozbiljnom sumnjom da je plagirao’

Tek onda prešao je na temu iz pitanja – doktorat Vice Mihanovića.

– On ima svoj doktorat, svoje fakultetsko vijeće, mentora, povjerenstvo i pretpostavljam da je bila neka obrana. Ako nešto nije sukladno, o tome neka odlučuju nadležna povjerenstva, čini mi se Sveučilišta u Osijeku. Nije na meni da ulazim u ocjene sadržaja njegove doktorske disertacije. Hoće li to pomoći vašem suprugu koji će sigurno izgubiti utrku u Splitu, to je sad drugo pitanje, rekao je Plenković.

Puljak je nakon toga konstatirala kako je Plenkovićev odgovor trebao pokazati njegov odnos prema plagijatu i onima koji su pod sumnjom za plagijat. Potom mu je pročitala i definiciju plagijata.

– Štitite čovjeka koji je pod ozbiljnom sumnjom da je plagirao, to je zapravo vaš način upravljanja cijelom ovom državom, rekla mu je Puljak i istaknula da smo na dnu ‘svih ljestvica u Europi koje govore o razvoju društva’.