Pretraga

Fakultet istražuje je li HDZ-ov kandidat plagirao doktorat, a on i dalje predaje studentima

A- A+

Nakon što je Index prije nekoliko objavio tekst u kojem je razotkrio da je Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, plagirao doktorat, s osječkog Ekonomskog fakulteta javili su im kako i sami istražuju je li riječ o plagijatu. O tome je li Mihanović plagijator raspravljat će i Fakultetsko vijeće. Budući da Mihanović predaje na Pomorskom fakultetu u Splitu, pitali smo ih hoće li se suradnja nastaviti. S fakulteta su poručili da hoće jer ‘doc. dr. sc. Vice Mihanović ispunjava sve zakonom predviđene uvjete’.

Vice Mihanović | foto: Facebook

Index je objavio kako Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i dalje istražuje njihove navode o brojnim plagijatima u doktorskoj disertaciji Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja. Radi se o doktoratu koji je veljači 2018. obranio Vice Mihanović, aktualni HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, poznat po sloganu “Vicegradonačelnik”.

– Obzirom na aktualnost teme razumijemo Vašu želju za brzim odgovorima. S druge strane obzirom na ozbiljnost Vaših navoda dozvolite da nam je potrebno više vremena kako bi provjerili sve navode. Očitovanje mentorice očekujemo u najskorijem mogućem roku. Sveučilište u Osijeku ima propisanu proceduru za provjeru ispravnosti stjecanja doktorata za čije je pokretanje nadležno Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta, o čemu ćemo raspravljati na sjednici koja je zakazana za idući tjedan, kazali su s Fakulteta za Index.

Naglasili su i kako je u njihovom interesu utvrditi je li bilo neispravnosti u cijelom postupku kako bi “zaštitili dignitet institucije”.

Izdvojeni članak
student u svečanoj halji drži diplomu u ruci

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita plagirao doktorat: Samo PlagScan pronašao 18.3 posto plagijata

Podsjetimo, kako su otkrile Index Istrage, program PlagScan je pronašao da je 18,3 posto Mihanovićeva doktorata plagirano.

‘Pomorski fakultet radi na načelima legaliteta’

Budući da Mihanović predaje na Pomorskom fakultetu u Splitu, pitali smo ih hoće li se suradnja nastaviti.

– Nastavno na Vaš upit slobodni smo odgovorit da plagiranje utvrđuje Povjerenstvo za stjecanje doktorata znanosti institucije na kojoj je kolega stekao diplomu doktora znanosti, kao i Odbor za Etiku u znanosti i visokom obrazovanju Sabora Republike Hrvatske, odgovorili su nam s Fakulteta.

Tajnica Pomorskog fakulteta Smiljana Podrug dodala je da, tek ukoliko se utvrdi da je doktorat plagiran, institucija koja je izdala diplomu o akademskom stupnju doktora znanosti pokreće postupak oduzimanja stečene titule.

– S obzirom da Pomorski fakultet radi na načelima legaliteta i poštivanja zakonskih odredbi za sada kolega doc. dr. sc. Vice Mihanović ispunjava sve zakonom predviđene uvjete, zaključila je Podrug.

Mihanović: Vidjet ćemo se na sudu

Napomenimo i kako je (još uvijek) doktor Mihanović Indexu putem Facebooka poručio da će “svoje tvrdnje morati dokazati na sudu”.