Pretraga

Podignuta optužnica protiv bivšeg ravnatelja NCVVO-a i ‘prvog čovjeka’ državne mature

A- A+

Zagrebačko županijsko odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Gorana Sirovatke i još tri osobe zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Foto: Srednja.hr

Ne navodeći imena na stranicama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva objavljeno je priopćenje kojim tužiteljstvo tereti Gorana Sirovatku, bivšeg ravnatelja NCVVO-a, da je od 20. siječnja 2010. do 30. travnja 2013. zajedno sa suradnikom koji je bio zadužen za poslove sa studentima, ‘napravio plan da se okoristi sastavljanjem fiktivnih ugovora o djelu studenata na tim poslovima i prisvajanjem novčanih sredstava isplaćenih na temelju navedenih ugovora’, piše N1.

Trećeokrivljena pronašla 19 studenata s kojima su sklapani fiktivni ugovori

Izdvojeni članak

Pao Sirovatka: Srušen ‘prvi čovjek’ državne mature

Nakon što bi im uplatili novac, studenti su ga podizali i davali okrivljenicima od kojih su dobivali deset posto provizije. Ukupno se radilo o gotovo 1,3 milijuna kuna, koje je, po navodima tužiteljstva, uglavnom zadržao Sirovatkin suradnik – drugookrivljeni.

Osim ove, postoji i optužba protiv ravnatelja Sirovatke vezana za nabavu sigurnosnih vrećica za ispite državne mature. Podsjetimo, terete ga da je u razdoblju od 19. listopada 2010. do 6. rujna 2012. omogućio jednoj tvrtki da za Centar pribavlja spomenute vrećice i to bez provođenja propisanog postupka javne nabave, iako je vrijednost nabavljanih sigurnosnih vrećica veća od 70.000 kuna za pojedinu državnu maturu. S tom je tvrtkom, kako ga se tereti, sklopio šest ugovora ukupne vrijednosti od 700.000 kuna.

Nezakonito zapošljavanje na osam radnih mjesta

Također je, prema sljedećoj točki optužbe, bez propisane provedbe javnog natječaja jednoj tvrtki iz Umaga, deset privatnih osoba i jednom obrtu ‘omogućio privilegirano obavljanje određenih naplatnih usluga za potrebe centra’.

Posljednja optužba protiv Sirovatke odnosi se na nezakonito zapošljavanje osam osoba na razna radna mjesta u Centru. Priopćenje županijskog državnog odvjeništva prenosimo u cijelosti:

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv četvoro hrvatskih državljana (1960., 1958., 1985. i 1969.) zbog počinjenja trinaest kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno da je prvookrivljenik počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. u svezi čl. 52. KZ-a te kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz  čl. 291. st. 1. u svezi čl. 52. KZ-a i iz čl. 291. st. 1. KZ-a, te da je drugookrivljenik počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. u svezi čl. 52. i čl. 37. KZ-a; kao i da je  trećeokrivljenica počinila kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. u svezi čl. 52. i čl. 38. KZ-a, te da je četvrtookrivljenica počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. KZ-a. (29. 12. 2017.)

Prvookrivljenika se tereti da je kao ravnatelj jednog centra od 20. siječnja 2010. do 30. travnja 2013. u Zagrebu, pristajući da na štetu centra pribavi drugookrivljeniku nepripadnu materijalnu dobit u znatnom iznosu, nakon što je drugookrivljenik kao osoba zadužena u centru za rukovođenje radovima studenata na pripremi i obradi ispitnog materijala, napravio plan da se okoristi sastavljanjem fiktivnih ugovora o djelu studenata na tim poslovima i prisvajanjem novčanih sredstava isplaćenih na temelju navedenih ugovora. U taj je plan uključio trećeokrivljenicu koja je u tu i svrhu pronašla 19 studenata (uključivši i drugookrivljenikovu kćer). Prvookrivljenika se tereti da je potpisivao takve ugovore bez provođenja zakonom propisanih provjera. Drugookrivljenik je fiktivne ugovore donosio na potpis prvookrivljeniku pri čemu mu je predočavao da studenti upisani u ugovore nisu za centar obavili radove upisane u ugovore već da su te radove stvarno obavile druge osobe kojima će na temelju tih ugovora biti isplaćena naknada. Iako je prvookrivljenik bio svjestan da mu u okolnostima sastavljanja takvih ugovora drugookrivljenik može donijeti na potpis i ugovore u svezi kojih nitko nije obavio rad za centar; a isplatu naknade na temelju njih zadržati za sebe i tako sebi na štetu centra pribaviti nepripadnu imovinsku korist; pristao je potpisati navedene ugovore ne utvrđujući prethodno je li za centar obavljen rad upisan u ugovore i tko ga je obavio te ne regulirajući način predaje naknade onoj osobi koja je po ugovorima rad stvarno obavila. Trećeokrivljenica je tako potpisane i ovjerene ugovore odnosila u nadležni studentski servis, a potom je od studenata preuzimala podignute novce pri čemu je, po prethodnom dogovoru s drugookrivljenikom, tim studentima davala deset posto od preuzetog novca. Ona mu je, pristajući da drugookrivljenik na štetu centra za sebe zadrži navedeni novac, predavala ga, dok mu je kćer također predala novac isplaćen na njen račun.
Tako zaprimljena novčana sredstva (ukupni iznos od 1.288.466,25 kuna) drugookrivljenik je nepripadno za sebe zadržao čime mu je pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 60.621,25 kuna u 2010. godini, i iznosu od 617.760,00 kuna u 2011. godini, te u iznosu od 547.400,00 kuna u 2012. godini, kao i u iznosu od 62.685,99 kuna u 2013. godini, a za koje je oštećen centar. Centar je ujedno oštećen za iznose na temelju tih ugovora isplaćene provizije servisu te isplaćenih  doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, i to u 2010. godini za iznos od 75.963,75 kuna, u 2011. godini za iznos od 725.868,00 kuna, u 2012. godini za iznos od 643.195,00 kuna i u 2013. godini za iznos od 73.654,89 kuna.

Prvookrivljenika se tereti i da je od 19. listopada 2010. do 6. rujna 2012. u Zagrebu, kao ravnatelj jednog centra; u nakani da jednom trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu omogući da za centar nabavlja sigurnosne vrećice za pakiranje ispitnog materijala za državnu maturu bez provođenja propisanog postupka javne nabave, a znajući da je vrijednost nabavljanih sigurnosnih vrećica veća od 70.000,00 kuna za pojedinu državnu maturu; s društvom sklopio šest ugovora o nabavi sigurnosnih vrećica bez provedbe otvorenog, ograničenog ili pregovaračkog postupka javne nabave (na iznose od 288.950,00 kuna, 103.343,20 kuna, 18.380,40 kuna, 128.100,00 kuna, 73.075,00 kuna i 75.460,00 kuna) čime je omogućio društvu pristup javnim sredstvima bez nadmetanja s ponudama drugih gospodarskih subjekata na tržištu sigurnosnih vrećica, što je to društvo privilegiralo na tržištu javnih sredstava i time mu bilo od koristi.

Prvookrivljenika se tereti i da je bez propisane provedbe javnog natječaja jednom trgovačkom društvu iz Umaga, deset privatnih osoba i jednom obrtu omogućio privilegirano obavljanje određenih naplatnih usluga za potrebe centra (na isti način opisan u prethodnom odlomku).
Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je od 10. veljače 2010. do 1. ožujka 2012. bez provedbe javnog natječaja sklopio ugovore o radu na neodređeno i ugovore o radu na određeno vrijeme sa osam osoba za radna mjesta stručnih savjetnika, stručnih suradnika, stručnih referenata i načelnika odjela.

Četvrtookrivljenicu se tereti da je 5. veljače 2014. u Zagrebu, u svojstvu vršiteljice dužnosti ravnatelja centra; u nakani da spomenutom trgovačkom društvu iz Zagreba omogući da za centar nabavlja košuljice za prijenos ispitnog materijala državne mature (zaštitni obrasci) bez provođenja propisanog postupka javne nabave, i da je vrijednost nabavljanih košuljica za prijenos ispitnog materijala državne mature (zaštitni obrasci) veća od 200.000,00 kuna; s društvom sklopila dva ugovora o nabavi košuljica za prijenos ispitnog materijala državne mature (zaštitni obrasci) u visini iznosa od 719.100,00 kuna, bez provedbe otvorenog, ograničenog ili pregovaračkog postupa javne nabave. Time je omogućila društvu pristup javnim sredstvima bez nadmetanja što je to društvo privilegiralo na tržištu javnih sredstava i time mu bilo od koristi.