Pretraga

Policija se oglasila oko Pernarovog uhićenja, evo detalja

A- A+

Nakon što je danas popodne odjeknula vijest kako je bivši saborski zastupnik uhićen u Splitu, policija je sada detaljno objasnila zašto je privela Ivana Pernara, koji posljednjih dana obilazi splitske škole, a sada su objavili detalje privođenja. Iako u priopćenju nije navedeno ime muškarca koji je uhićen, jasno je o kome se radi. Policija napominje kako je ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

ilustracija - ivan pernar u zatvoreničkom odijelu i policijska rotirka u pozadini

foto: screenshot YouTube/Unsplash/Canva

– Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 6. veljače 2024. godine na području Splita ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Muškarac je danas priveden u službene prostorije i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje, stoji u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.

Bačeno više jaja prema trima osobama

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, policija je utvrdila postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnji Pernar u utorak, 6.veljače oko 13 sati, na području Splita, u zoni odgojnoobrazovne ustanove, koristeći društvene mreže, najprije organizirao i pozivao na javno okupljanje te održao javno okupljanje-mirno okupljanje radi javnog izražavanja i promicanja vlastitih uvjerenja i ciljeva, na kojem je nazočilo više stotina učenika srednjih škola, a navedeno javno okupljanje nije prijavio nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

– Na navedenom javnom okupljanju organizirao je i održao natjecanje u izdržaju i sklekovima u koje je uključio više učenika srednje škole te je pobjednike natjecanja novčano nagradio. Također, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je na istom javnom okupljanju, neposredno nakon njegovog odlaska s mjesta događaja, a na kojem su se još uvijek nalazili učenici-sudionici javnog okupljanja, došlo i do narušavanja javnog reda i mira na način da je iz skupine koja se okupila po pozivu okrivljenika, bačeno više jaja prema tri osobe, navodi policija.

Nadalje, policija navodi kako je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je muškarac ustrajao u namjeri daljnje organizacije istovrsnih javnih okupljanja, tako što je istog dana preko društvenih mreža pozivao na javno okupljanje ispred druge odgojnoobrazovne ustanove u Splitu, a danas je, po navodu policije, u jutarnjima satima osobno došao u osnovnu školu kojom prilikom je najavio svoj dolazak ispred navedene osnovne škole za sutra.

Izdvojeni članak
ivan pernar i policijsko vozilo u pozadini

Mora se dogoditi nešto jako loše da bi policija reagirala oko Pernara: ‘Bez prijava, nema postupanja’

Postoje osnovane sumnje da je iskoristio djecu za promicanje svojih ciljeva

Kako ističe policija, uz činjenicu da je suprotno zakonu organizirao i održao javno okupljanje, utvrđeno je također postojanje osnovane sumnje da je muškarac u cilju promicanja osobnih ciljeva, iskoristio osobe mlađe životne dobi – srednjoškolsku populaciju, među kojima i maloljetnike, odnosno na opisani uznemiravajući i ponižavajući način poticao učenike da se natječu radi njegove osobne promocije, čime je ujedno narušio javni red i mir na drugi način. Budući da je izazvao zgražanje većeg dijela javnosti, napominju iz PU splitsko-dalmatinske, tim više što je snimljene sadržaje s navedenog javnog okupljanja, na kojima se nalaze učenici objavio na društvenim mrežama, a koji sadržaji su bez ograničenja dostupni javnosti.

– Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnji muškarac organizirao mirno okupljanje bez prijave, a prijavljivanje je bilo obvezno, te nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira na mirnom okupljanju na koji način je ostvario obilježja prekršaja iz čl. 7 i čl. 16 kažnjivo po čl. 34. Zakona o javnom okupljanju i  narušavao je javni red i mir na drugačiji način čime je ostvario obilježja prekršaja iz čl. 13 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Uz optužni prijedlog odveden na Općinski prekršajni sud u Splitu, zaključili su iz PU splitsko-dalmatinske.