Pretraga

Mora se dogoditi nešto jako loše da bi policija reagirala oko Pernara: ‘Bez prijava, nema postupanja’

A- A+

Unatoč bizarnoj situaciji u kojoj Pernar dočekuje i neovlašteno snima djecu pred školama, a policija obećava djelovanje u slučaju protupravnog ponašanja, ipak se mora dogoditi nešto ozbiljnije prije nego što policija poduzme mjere. To se jasno može iščitati iz odgovora koji smo dobili iz PU zagrebačke. Iako je šest zagrebačkih škola dobilo dopis da odmah obavijeste policiju u slučaju Pernarovog dolaska, iz policije tvrde da ne mogu djelovati dok cijela situacija ne eskalira.

ivan pernar i policijsko vozilo u pozadini

foto: PU zagrebačka / screenshot Facebook

Nakon što su ravnatelji šest zagrebačkih srednjih škola nedavno primili dopis da odmah obavijeste policiju ako imaju informacije o mogućem dolasku kontroverznog Ivana Pernara pred njihovu školu, u javnosti se stvorio interes oko pitanja zašto policija tvrdi da ne može poduzeti ništa po pitanju Pernarova pojavljivanja pred školama.

Što se mora dogoditi da policija nešto napravi?

Naime, Policijska uprava zagrebačka odgovorila je na upit portala srednja.hr, naglašavajući da kontinuirano poduzimaju preventivne aktivnosti u suzbijanju nasilja i drugih prijetnji pravima djece u zonama odgojno-obrazovnih ustanova. Kako navode, ova suradnja uključuje tijesnu koordinaciju s odgovornim i stručnim djelatnicima škola te drugih ustanova.

PU zagrebačka iznosi saznanja o više od deset događaja u kojima je Ivan Pernar, tijekom posjeta školama, razgovarao i ostvarivao kontakt s učenicima. Osim toga, Pravobraniteljica za djecu reagirala je na inicijativu roditelja vezanu uz ponašanje bivšeg zastupnika, potvrđujući da je zaprimila reakciju roditelja koji su izrazili zabrinutost zbog Pernarovih aktivnosti u blizini odgojno-obrazovnih ustanova.

– Raspolažemo saznanjima o više od deset događaja u kojima je osoba iz vašeg upita, tijekom obilaska odgojno-obrazovnih ustanova, razgovarala i ostvarivala kontakt s učenicima. U slučaju da bilo koja osoba svojim ponašanjem, usmjerenim na djecu, ostvari obilježja protupravnog ponašanja, policija će poduzeti zakonom propisane mjere radi zaštite žrtava i procesuiranja počinitelja, tvrde iz policije.

Izdvojeni članak

Pernar ispred još jedne škole napravio incident, ravnateljica: ‘Zadovoljna sam reakcijom učenika’

Nitko nije prijavio kažnjive radnje pa nije bilo potrebe za postupanjem

U odgovoru na pitanje portala srednja.hr, PU zagrebačka ističe da, prema prikupljenim saznanjima, ‘nije bilo potrebe za postupanjem policijskih službenika’ te da ‘nitko od učenika ili roditelja nije prijavio kažnjive radnje’. Policijski su službenici kontaktirali odgovorne osobe u školama kako bi provjerili eventualne protupravne radnje, dok je komunikacija s odgojno-obrazovnim ustanovama ostvarena pismenim putem.

– Do sada prikupljenim saznanjima, utvrđeno je kako tijekom obilaska prostora u zonama škola od strane osobe za koju pitate, nije bilo potrebe za postupanjem policijskih službenika te da nitko od učenika i roditelja policiji nije prijavljivao kažnjive radnje. Policija nije nedvojbeno utvrdila da su ponašanjem pojedinca do sada ostvarena obilježja kažnjivih radnji, a o svim prikupljenim saznanjima je obaviješteno i bit će obaviješteno nadležno državno odvjetništvo, napisali su u odgovoru.

Dakle, u slučaju da Pernarovo ponašanje prema djeci ostvari obilježja protupravnog ponašanja, policija obećava poduzeti zakonom propisane mjere radi zaštite žrtava i procesuiranja počinitelja. Drugim riječima, mora se dogoditi nešto jako loše da bi policija mogla djelovati.

Izdvojeni članak
ivan pernar i srednjoškolci

Zagrebačka policija poslala dopis školama: ‘Ako vidite Ivana Pernara, odmah nas zovite’

Dok situacija ne eskalira…

Podsjetimo, Pernar već tjednima dočekuje djecu ispred različitih srednjih škola u Zagrebu, neovlašteno ih snima i objavljuje na društvenim mrežama. Nedavno je posjetio i XVI. Gimnaziju gdje su ga učenici gađali jajima i vikali mu da ode, a došla je i ravnateljica škole koja je bivšem saborskom zastupniku rekla da napusti prostore škole.

Također, policija je u gore spomenutom dopisu školama izrazila potrebu za suradnjom te pozvala ravnatelje da ih obavijeste o bilo kakvim saznanjima o Pernarovu prisustvu. Međutim, dok situacija s dotičnim ne eskalira, odnosno ako se ne dogodi nešto kažnjivo, čini se da ta obavijest baš i nema previše smisla.