Pretraga

Porezna izdala upozorenje: Dio građana primio lažne poruke o povratu poreza

A- A+

Povrat poreza kreće od 2. svibnja, a prevaranti vrebaju lažnim porukama na tu temu. Na sve je reagirala Porezna uprava i navela da nitko ne bi smio davati svoje podatke preko tih poruka. Prevarantske poruke općenito su pune gramatičkih pogrešaka te imaju QR kod s jednokratnom lozinkom.

mobitel

Mobiteli | foto: Unsplash

Nakon što je Porezna uprava nedavno izvijestila kada kreće isplata povrata poreza, sada se pojavilo upozorenje da je dio građana primio lažne poruke o povratu poreza. Naime, zabilježeni su pokušaji prijevara kroz ‘phishing’ poruke pošiljatelja koji se lažno predstavljaju kao porezna uprava. Phishing poruke izgledaju kao da ih je poslala legitimna organizacija u ovom slučaju Porezna uprava. Često sadrže link ili QR kod koji ako kliknete otvarate prostor za hakerski napad ili vas u samoj poruci u odgovorima traže osjetljive podatke poput lozinka vaših bankovnih računa.

Izdvojeni članak
studenti i euri

Poznato kada kreće isplata povrata poreza: Mladima skoro 180 milijuna eura

Prepoznajte lažne poruke: Gramatičke greške i lažne e-mail adrese

Upravo zato Porezna uprava napominje da sve poruke koje im pristižu moraju oprezno čitati. K tome, korisnici ne bi smjeli davati nikakve svoje podatke bez konzultacije s Poreznim upravom. Osim što bi te konzultacije trebale pomoći u utvrđivanju istinitosti poruke, postoje tragovi po kojima se lako može shvatiti da je riječ o prijevari.

-Napominjemo, lažne poruke najčešće sadrže gramatičke pogreške i često upućuju na QR kod uz jednokratnu lozinku, a neophodno je obratiti pozornost na domenu s koje poruke stižu. Jedina službena domena Porezne uprave je @porezna-uprava.hr i ne sadrži dodatne znakove ni slova kao što je slučaj kod lažnih poruka (npr. @porezna-uprava.cnvelsalvador.com), istaknuli su iz Porezne uprave u svom upozorenju.

Izdvojeni članak
porez

Tisuće mladih i u 2024. dobiva veći povrat poreza: Doznajemo do kad će sjesti na račune

Ove godine povrat poreza dobiva 212.438 mladih osoba

Kao što smo ranije pisali, isplata povrata poreza za 2023. godinu krenut će od 2. svibnja. Pravo na povrat je ostvarilo 212.438 poreznih obveznika do 30 godina. Do te brojke se došlo godišnjim obračunom poreza na dohodak za 2o23. godinu. Mladima će se isplatiti skoro 180 milijuna eura.

Oni koji su prošle godine imali 25 ili manje godina, dobit će povrat poreza u stopostotnom uplaćenom iznosu. Mladima do 30 godina, vratit će se polovina uplaćenog poreza i prireza. Prema podacima koja je porezna uprava objavila, među onima koji imaju pravo na povrat poreza, 83.528  osoba je starosti do 25 godina života, a 128.910 mladih osoba u rasponu od 26 do 30 godina života. Obavijesti mladima o povratu poreza su na E-građani krenule pristizati u ponedjeljak. Po svemu sudeći, baš je to bio okidač i prevarantima. Porezna uprava je istaknula da se ‘aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara’ ovakvog tipa.