Pretraga

Posjedovanje droge prestaje biti kazneno djelo i postaje prekršaj

A- A+

Prvim danom iduće godine posjedovanje droge za vlastitu uporabu postaje prekršaj. Danas je Sabor odlučio, a kazne će biti od 5 do 20 tisuća kuna. Uz novčane kazne sud će moći odrediti obvezno liječenje ili dobrovoljni rad.

Od Nove godine posjedovanje droge za vlastite potrebe postaje prekršajno, a ne kazneno djelo. Odluka je izglasana danas u Saboru, a kazne za posjednike bit će od 5 do 20 tisuća kuna i mogućnost slanja na obvezno liječenje ili rad za opće dobro. U odluci Sabora ne stoji, koja će se količina droge tretirati kao prekršaj, dok su kazne za dilere oko škola pooštrene, te će ih se moći kazniti do 15 godina zatvora.


Izdvojeni članak

Znanstvenici dokazali: Medicinska marihuana ne vodi ovisnosti o drogama

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić naglasio je da se ovim zakonskim izmjenama Vlada želi obračunati sa stvarnim problemom zloporabe droga, a to su proizvođači i dileri, a do sada je bio slučaj da se represivni aparat usmjerava na krajnju žrtvu koja koristi drogu za osobnu uporabu.

Dio oporbe bio je protiv izglasavanja ovakve odluke. – Droga je zlo. Ona uništava pojedinca, razara obitelji i zajednicu. Ovisnost mijenja osobnost, čovjeka gura u nove oblike kriminala, naglasila je bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin. Uz to je dodala da Vlada nateže argumente, kako bi opravdala jedan svjetonazorski liberalni stav.