Pretraga

Znanstvenici dokazali: Medicinska marihuana ne vodi ovisnosti o drogama

A- A+

Konzumacija marihuane među tinejdžerima već neko vrijeme postaje sve popularnija. Paralelno s tim trendom javljaju se i tvrdnje kako korištenje marihuane u ranijoj dobi vodi ka paklu teških droga. Novo provokativno istraživanje denverskog University of Colorado pokazuje kako legalizacija trave u medicinske svrhe ne povećava šanse da će tinejdžeri  pribjeći teškim drogama.

Korištenje trave i teških droga nije povezano

Znanstvenici su utvrdili da u 17 američkih država u kojima je marihuana legalna tijekom protekla dva desetljeća nije došlo do porasta broja ovisnika o teškim drogama.

Voditelj projekta Daniel Rees i njegova ekipa zaključili su da ovo opojno sredstvo ne potiče tinejdžere na češće korištenje alkohola ili pak kokaina.

Osim ovoga srušen je i mit da mladi češće uzimaju lake droge u ruke ukoliko su one legalne. Znanstvenici na taj način demantirali brojne konzervativne političare u Europi i Americi koji se ovim argumentom koriste u svojoj borbi protiv legalizacije marihuane.

Mladi gube interes za marihuanu kada je legalna

– Ideja da medicinska marihuana nalazi put do tinejdžera zapravo je mit. Nema statističkog dokaza da legalizacija povećava vjerojatnost da će je mladi i konzumirati, kazao je Daniel Rees za Huffington Post.

Njegov suradnik Benjamin Hansen, inače profesor ekonomije, ustvrdio je da je povezanost konzumacije marihuane među mladima i njene legalizacije obrnuto proporcionalna. Odnosno da tinejdžeri legalizacijom trave za nju gube interes.