Pretraga

Posjetili smo najbolju strukovnu školu u Hrvatskoj i razgovarali s ravnateljem: ‘To je ponos svih nas’

A- A+

U srcu najstarijeg grada u Europi, Vinkovaca, gdje prošlost priča priče budućnosti, leži jedna izvrsna obrazovna institucija. Srednja strukovna škola Vinkovci ponovno je prošle godine zasjala kao najbolja u Hrvatskoj. Njezina reputacija izvrsnosti u strukovnom obrazovanju ne dolazi bez truda i predanosti svojih učenika i mentora. Pod vodstvom ravnatelja Domagoja Bujadinovića, s kojim smo razgovarali, ova škola je dokaz kako se predanost i trud itekako nagrađuju.

Foto: srednja.hr

Srednja strukovna škola Vinkovci prošle je godine ponovno proglašena najboljom strukovnom školom u Hrvatskoj. To je bio čak peti put da su osvojili nagradu Šegrt Hlapić za najboljeg izvođača obrazovnih programa za obrtnička zanimanja koju dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Ravnatelj ove najbolje strukovne škole u Hrvatskoj, Domagoj Bujadinović, govori nam kako je jako puno truda, rada i raznih aktivnosti doprinijelo tom priznanju. Profesor fizike i tehničke kulture s informatikom po struci, Bujadinović radi na tome da Srednja strukovna škola Vinkovci bude ne samo jedna od najboljih u Hrvatskoj, već i primjer izvrsnosti u obrazovanju i izvan granica Lijepe naše.

Škola pruža sveobuhvatno obrazovanje u raznim sektorima

Dodjelom nagrade Šegrt Hlapić Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prepoznalo je napore i predanost škole u obrazovanju učenika za obrtnička zanimanja, ističući ih kao izvrsne izvođače obrazovnih programa, a to čak nije sve. Srednja strukovna škola Vinkovci također sudjeluje u raznim međunarodnim projektima poput Erasmus +, dodatno doprinoseći internacionalizaciji i modernizaciji obrazovanja.

S raznovrsnim sektorima poput turizma i ugostiteljstva, tekstila i kože te osobnih i ostalih usluga, ova škola pruža sveobuhvatno obrazovanje koje osnažuje učenike da se upuste u svijet rada s vještinama i znanjem potrebnim za uspjeh. Kroz 27 razrednih odjela, škola trenutačno ima 463 učenika, pri čemu poseban naglasak stavljaju na inkluzivnost, s 23 posebna odjela za učenike s teškoćama u razvoju.

Izdvojeni članak
učenici 2.h razreda, kuhari srednja strukovna škola vinkovci

Video: Kako iskoristiti ostatke ručka od dana prije? Učenici nam pripremili ukusno jelo od ostataka

‘Nagrada je, prije svega, ponos svih nas u školi’

Ali što je to što čini ovu školu tako posebnom? Kako je moguće da se ističe iz mnoštva škola diljem zemlje? Odgovore na ova pitanja potražili smo od samog ravnatelja Bujadinovića u razgovoru u kojem je otkrio ‘tajnu’ uspjeha ove škole.

– Na samom početku moram reći da sam iznimno ponosan na nagradu koju smo dobili. Nagrada je, prije svega, ponos svih nas u školi. Veliki broj zaposlenika, vrlo aktivnih i najboljih, doprinio je tome. Nagradama su doprinijele i brojne zlatne i srebrne medalje koje smo osvojili na natjecanjima. Veliki segment ovog uspjeha su i naši projekti, kao što je Regionalni centar kompetentnosti i brojni europski projekti. Sve te aktivnosti doprinose internacionalizaciji i modernizaciji naše škole, govori nam ravnatelj.

Sudjelovanje na natjecanjima WorldSkills, odnosno na državnom strukovnom natjecanju također su veliki segment ovog dijela, odnosno veliki broj bodova je doprinijelo osvajanju nagrade Šegrt Hlapić. Također, projekti na kojima su kao škola vrlo aktivni bili, kao što je Regionalni centar kompetentnosti u kojoj su bili kao partner škola osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi, ali isto tako i veliki broj EU projekata koje su pronašle nastavnice, odnosno cijeli projektni tim.

Izdvojeni članak
Ugostiteljsko-turistička škola Osije

Bili smo u školi koja eksperimentalno provodi modularnu: ‘Intenzivno je, treba puno pripreme za nastavu’

Ništa bez dobro uigranog kolektiva i podrške

Zapravo, govori nam Bujadinović, kada vidite koliki broj ljudi mora biti uključen, dobitak nagrade samo je kruna čitavog rada ovog dobro uigranog kolektiva. Velikom uspjehu učenika predstojao je i predan rad na razvijanju znanja i vještina potrebnih za uspješnu izvedbu zadataka, uz stalnu podršku i praćenje njihovih mentora.

Kada smo ga pitali o izazovima s kojima se škola susreće, govori nam kako su oni gotovo svakodnevni, ali i slični kao i u drugim školama. Ipak, ključ uspjeha je ponajviše vidljiv u međusobnoj podršci i usmjeravanju.

– Izazovi su svakodnevica, a ponekad se suočavamo s nepoznatim pravcima i projektima koji zahtijevaju puno truda i vremena. Iako smo specifični po broju sektora i zanimanja, suočavamo se sa sličnim izazovima kao i ostale škole. Međutim, međusobna podrška i razmjena iskustava ključni su za naš uspjeh, govori Bujadinović.

Izdvojeni članak
učenice s nastavnicom stoje kraj modela

Učenice od starih kravata redizajniraju odjeću iz devedesetih: ‘Svi pitaju za koliko bi im to prodali’

‘Putovanja obogaćuju naše učenike i otvaraju im nove perspektive’

Govoreći o europskim projektima, ravnatelj govori kako su kao škola imali priliku sudjelovati u raznim Erasmus+ razmjenama učenika. Škola je također i ambasador Europskog parlamenta pa tako nastoje podići svijest među učenicima o važnosti Europske unije i njenom funkcioniranju.

– Interes učenika za sudjelovanjem u Erasmus projektima je velik. Na početku su možda bili malo sramežljivi zbog jezične barijere, ali nakon što su se vratili s putovanja, priče o iskustvima su se proširile, što je rezultiralo većim brojem prijava za sljedeće projekte. Putovanja i iskustva u drugim obrazovnim sustavima obogaćuju naše učenike i otvaraju im nove perspektive, rekao je.

Bujadinović naglašava važnost takve prakse, posebno s obzirom na to da je Hrvatska mlada država članica EU, zbog čega žele da učenici imaju kvalitetne informacije i da razumiju sustav EU, što će im u konačnici koristiti u budućnosti. Srednja Strukovna Škola Vinkovci ne samo da obrazuje mlade za budućnost, već ih i priprema za život. Kroz raznovrsne projekte, suradnju s drugim institucijama i posvećenost svih uključenih, ova škola postavlja standarde i inspirira nove generacije.

Podsjetimo i da su nam u ovoj školi učenici demonstrirali svoje vještine u smanjenju otpada tako što su nam pokazali kako napraviti ukusno jelo od ostataka jučerašnjeg ručka. Video pogledajte u nastavku:

Osim njih, učenice smjera modni tehničar iste škole predstavile su nam neke svoje kreacije od starih komada odjeće, uglavnom iz devedesetih, kojima su dodale elemente kreirane od starih kravata.