Pretraga

Postignut prvi politički obrazovni #konsenzus parlamentarnih stranaka: Učenici će biti uključeni u reformu!

A- A+

Parlamentarne stranke okupljene u 14 klubova zastupnika podržale su prijedlog portala srednja.hr o prvom političkom obrazovnom #konsenzusu za učenike. Predloženo i prihvaćeno je od svih Klubova zastupnika da se učenike uključi u sastav predmetnih Stručnih radnih skupina putem javnog poziva. Iako u Hrvatskoj još ne postoji dogovor oko toga kako će reforma izgledati niti tko ću je voditi, stranke su pokazale političku odgovornost i poduprijele inicijativu da se napokon čuje učenički glas u toj reformi.

Sabor foto: wikipedia Commons|Vlada Republike Hrvatske

U brojnim reformama obrazovanja koje smo imali prilike vidjeti, učenici i studenti nisu sudjelovali, niti su pitani za mišljenje. Upravo zato je na press konferenciji 29. lipnja predstavljena inicijativa portala srednja.hr kako učenici kao dio školskog sustava, zaslužuju i mogu dati svoj doprinos u reformi kurikuluma. Na predstavljanju inicijative sudjelovali su Kaja Pavlinić i Hrvoje Kožić, trostruka i šesterostruki dobitnici Oskara znanja.

Već 15 dana nakon predstavljanja, a dan prije isteka roka, stigao je odgovor svih 14 klubova zastupnika kako podržavaju prvi politički obrazovni #konsenzus za učenike. Neke od stranaka imale su konstruktivne primjedbe i prijedloge, a svi odgovori stranaka uz primjedbe objavljeni su u dokumentu na kraju teksta.

Prijedlog su podržala i tri predstavnička tijela studenata i učenika, točnije Hrvatski studentski zbor, Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola te Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske. Podrška je došla i od Vijeća mladih pri uredu Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Portal srednja.hr će dokument s prijedlogom javnog poziva za pridruženog člana Stručne radne skupine za prijedloge predmetnih kurikuluma iz redova učenika te prijedlogom ovlasti učenika za koje su stranke dale podršku, uz sve komentare stranaka, dostaviti Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Kao što smo vjerovali da je glas mladih bitan svim strankama u Hrvatskoj, tako vjerujemo da je svim političkim akterima i društvu u cjelini važno da najkvalitetnije mlade osobe dobiju priliku sudjelovati u Stručnim radnim skupinama. Stoga ćemo u narednom periodu detaljno proučiti sve pristigle komentare, te po potrebi, organizirati dodatnu javnu raspravu o ovoj temi najesen.

[scribd id=353774875 key=key-ODzmDwoAvi0Wb5YTRIBq mode=scroll]