Pretraga

Potres uništio škole koje su od epicentra udaljene stotinjak kilometara, nastale milijunske štete

A- A+

Jak potres s epicentrom u blizini Petrinje, koji se dogodio prije dva tjedna, nanio je štetu na brojnim obrazovnim ustanovama. No, ne samo onima na širem sisačkom području nego i udaljenima čak stotinjak kilometara od epicentra.  Štetu od potresa prijavilo 27 škola Krapinsko-zagorske županije, od čega samo na OŠ Krapinske Toplice ona iznosi čak dva milijuna kuna.

OŠ Karpinske Toplice nakon potresa | foto: Krapisnko-zagorska županija/Instagram

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar zbog velikih šteta od potresa proglasio prirodnu nepogodu za područje Općine Krapinske Toplice. Samo na tamošnjoj osnovnoj školi novi je potres uzrokovao štetu koja se procjenjuje na dva milijuna kuna.

– Na zgradi škole statički je narušen dio spoja vanjskog krova s gornjim katom i zidovima i trebat će se napraviti pojačanja. Pomaci su i na spojnim zidovima i na podovima, to ćemo morati dodatnom projektnom dokumentacijom definirati i nakon toga krenuti u cijelu obnovu, rekao je Kolar

‘Nezamislivo je što se moglo dogoditi da se u to vrijeme odvijao nastavni proces’

Naglasio je kako će se nastava u matičnoj školi u Krapinskim Toplicama morati nastaviti prema modelu C, odnosno online.

– Krenut ćemo prvo s unutarnjim radovima, a onda se prebaciti na vanjske, ali osnovno je da će nastava po modelu A započeti tek kada statičari potvrde da su obavljeni svi radovi kako bi zgrada bila sigurna za djecu i nastavnike. Radovi na vanjskom dijelu će se odrađivati kontinuirano, ovisno o vremenskim prilikama. Moram reći i da smo za ovu godinu imali u planu napraviti fasadu na ovoj školi odnosno fasadnu ovojnicu, tako da je ova obuhvatna obnova koju ćemo raditi samo na neki način ubrzala te naše planove. U svakom slučaju, ova je zgrada rađena 1968. godine i štete su stvarno velike i trebat će nam malo i strpljenja, rekao je Kolar.

Pročelnica upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije nadležnog za javnu nabavu Vlatka Mlakar istaknula je kako je pokrenut postupak žurne nabave na cjelovitoj obnovi škole u Krapinskim Toplicama.

– Nakon što smo zaprimili elaborat o procjeni štete, pokrenuli smo postupak žurne nabave radova na cjelovitoj obnovi škole, a sve dakako u skladu sa Zakonom o obnovi i prvim objavljenim programom mjera. Naravno da sve radimo i prema dostupnim podacima o prihvatljivim aktivnostima za Fond solidarnosti kako bi mogli zatražiti povrat utrošenih sredstava. Ovo je iznimno veliki zahvat, radi se o cjelovitoj obnovi i prilično je visok iznos štete, uspjeli smo pripremiti natječajnu dokumentaciju i planiramo u utorak ili srijedu objaviti javnu nabavu za ovaj predmet nabave, poručila je pročelnica Mlakar.

Osnovna škola Krapinske Toplice je nakon pregleda statičara zbog sigurnosnih razloga zatvorena već 29. prosinca 2020. godine u popodnevnim satima.

– Ono što je bilo dobro u cijeloj ovoj situaciji je da je ovo vrijeme zimskih praznika te da u zgradi naše škole u trenucima potresa nije bilo djece. Jednostavno je nezamislivo što se sve moglo dogoditi da se u to vrijeme odvijao nastavni proces, naglasio je ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar.

Izdvojeni članak
OŠ A. Augustinčića Zaprešić pretrpjela je veliku štetu u potresu

[FOTO] Potres je bio toliko jak da je stradala i škola u Zaprešiću, još se ne zna što će biti s nastavom

Štetu nakon potresa prijavilo 27 škola Krapinsko-zagorske županije

Župan Željko Kolar je ovom prilikom također naglasio kako je štetu od potresa prijavilo 27 škola Krapinsko-zagorske županije, od toga 23 osnovne i 4 srednje škole na ukupno 33 objekta.

– Područna škola Putkovec pretrpjela je takve štete da smo dobili od statičara elaborat u kojem stoji da ona nije sigurna i u njoj se ne može održavati nastava te će djeca nastavu imati u matičnoj školi u Đurmancu. Isto tako ozbiljna je šteta i na PŠ Hromec. Vatrogasci su sada na terenu, a treba ukloniti dimnjake. Neki su već uklonjeni na nekim školama, a još su nam ostale za danas četiri škole, jer smo imali četiri platforme i ljestve na Banovini, troje su jučer vraćene u Zagorje, jedna ekipa je još samo ostala na terenu i oni su danas, nakon što naprave čišćenje, podmazivanje i sve što je potrebno iz tog tehničkog dijela, ukloniti s preostalih škola dimnjake koje ćemo sazidati i pripremiti kako bi u ponedjeljak djeca mogla krenuti na nastavu. Sjećate se kad smo bili pred nekoliko dana u Krapinskim Toplicama rekao sam da je ovdje procijenjena šteta oko pola milijuna kuna plus PDV. Nažalost, nakon dodatnih nalaza i dodatna dva potresa šteta je preko dva milijuna kuna. Vjerojatno nije to i zadnja šteta, sada se mora raditi dokumentacija, elaborati s obzirom na to da su popucali neki vodovodi, vjerojatno će biti i veća šteta međutim najbitnije je što za vrijeme potresa djeca nisu bila u učionicama. Moram čestitati ravnatelju koji je promptno reagirao i u najkraćem mogućem roku smo počistili onaj prvi dio štete koji je nastao od prvog potresa, no ono što se dogodilo u petak i subotu nažalost ostavlja drugu sliku, rekao je župan Željko Kolar.