Pretraga

Potvrđeno: U utorak se štrajka u Zagrebu, ali i još jednoj županiji

A- A+

Trinaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, a prema cirkularnom modelu ovoga se ponedjeljka štrajka u školama Primorsko- goranske, Međimurske i Sisačko-moslavačke županije. Štrajk se nastavlja i u utorak, 29. listopada, a sindikati su upravo potvrdili da će se štrajkati u Zagrebu, ali i još jednoj županiji.

foto: Unsplash | obrada: srednja.hr

Na rasporedu drugog ciklusa štrajka u osnovnim i srednjim školama sutra je Grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija, potvrdili su to upravo školski sindikati nakon sudjelovanja na pregovoru o osnovici plaće u svim javnim službama.

Izdvojeni članak

Nastavnike, koji u ponedjeljak štrajkaju u tri županje, mogli bi zabrinuti rezultati ankete o istim plaćama za sve učitelje

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama napustio je te  pregovore nakon što su pitali ministre Aladrovića i Marića kada će se raspravljati o koeficijentima, na što su im ministri odgovorili ‘da ne znaju’, kazao je Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata, prenosi N1.

Zato se štrajk nastavlja, a drugi ciklus štrajka traje sve do 31. listopada. Sindikati su napravili plan štrajka do kraja studenog, kazala je Sanja Šprem i istaknula još jednom kako će se štrajkati sve dok se zahtjevi nastavnika ne ispune.  Sutra će se u podne održati konferencija za medije u prostorijama sindikata, gdje će biti najavljene daljnje akcije.

Utorak će biti 14. dan štrajka kojim zaposleni u školama i njihovi sindikalni predstavnici od Vlade traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%. Vlada ne popušta i nudi im povećanje osnovice plaće i to za 6,12%, baš kao i svim ostalim zaposlenicima javnih službi. Povećanje osnovice planirano je u tri vala po 2%. Nastavnički sindikati ističu kako to ne zadovoljava njihov zahtjev, jer će samo povećanjem osnovice prosvjetni djelatnici plaćom i dalje zaostajati za drugim zaposlenicima javnih službi koji imaju istu razinu stručne spreme i sličnu složenost poslova.

I Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja napustio je sastanak na kojem se razgovaralo o osnovici plaće. Zato će se štrajk na fakultetima nastaviti i ove srijede, 30. listopada. Na fakultetima se štrajka za povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Ovog tjedna ponovno se štrajka na fakultetima: Sindikalisti otkrili točan datum

Nastavnike, koji u ponedjeljak štrajkaju u tri županje, mogli bi zabrinuti rezultati ankete o istim plaćama za sve učitelje

Nastavnici zapjevali bećarac ispred Vlade: ‘E naš Plenki koja je strahota, pjevat vama i to bez prostota’

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Nastavnici već danima štrajkaju za veću plaću: Ovako su se mijenjali njihovi koeficijenti

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema