Pretraga

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

A- A+

Ovogodišnji školski kalendar, točnije dokument koji se službeno naziva Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola, propisuje kako školarci moraju imati najmanje 175 nastavnih dana u godini, a maturanti 160. Kako je štrajk zaposlenih u punom jeku, a u brojnim školama nastave se uopće ne izvodi ili se izvodi djelomično, pitanje koje se nameće jest hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave?

Objavljeno gdje se štrajka u četvrtak i petak, 17. i 18. listopada, više čitajte ovdje.

foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Prvi dan štrajka u prosvjeti bio je četvrtak, kada se on odvijao u svim školama diljem Hrvatske. Štrajk se nastavio prema cirkularnom modelu, što znači da se on odvija u nekoliko županija svakog dana. Dakle, u nekoliko županija već se štrajkalo ukupno dva radna dana.

Ministrica: ‘Sigurno će biti naoknade’

Izdvojeni članak
Obavijest o štrajku

Vijest koja će obradovati veliki broj učenika: Potvrđeno da se u srijedu štrajka samo u Zagrebu

Kako je minimalni broj nastavnih dana strogo propisan Pravilnikom Ministarstva znanosti i obrazovanja i iznosi 175, odnosno 160 za maturante, mnogi se pitaju hoće li se dani u štrajku morati nadoknađivati. Ministrica Blaženka Divjak izjavljuje da hoće.

– Posljedično se gubi manje sati (cirkularnim modelom štrajkanja, op.a.), ali ni to ne može trajati do u beskonačnost. Kurikulum je zadan, ionako se mora gradivo i ishodi učenja postići, sigurno će biti nadoknade i treba raditi na tome da ova izvanredna situacija završi, kazala je još jučer ministrica Blaženka Divjak za N1 televiziju.

Sidikati: ‘Još ne treba posezati za nadoknadama’

O pitanju nadoknade nastave bilo je riječi i na današnjoj konferenciji za medije koju su održali Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH). Prema izjavi Branimira Mihalinca, za sada potrebe za nadoknadom nema.

– Ravnatelji su odgovorni za provedbu kompletnog rada i programa rada škole ili kurikuluma kako se to sada zove. Mi smo u komunikaciji s udrugama ravnatelja osnovnih i srednjih škola i njihov stav je definitivno takav da ima dovoljno tjedana predviđenih u ovoj nastavnoj godini da još ne treba posezati za nadoknadama. Ukoliko će to biti potrebno, to će biti onda kada se procijeni postoji li takva potreba. U ovom trenutku svaki ravnatelj koji odmah inzistira na nadoknadama radi štetu sebi i svojim kolegama u zbornicama, izjavio je Mihalinec.

U nekim školama već najavljene nadoknade

Izdvojeni članak

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

No situacija na terenu govori malo drugačije. U ponedjeljak se štrajk odvijao u Zagrebačkoj županiji, a kako je za 24sata.hr izjavila Vlatka Koletić, ravnateljica ivanićgradske OŠ ‘Stjepan Basariček’, štrajk će se u toj školi morati nadoknaditi.

– Prema ovogodišnjem planu, škole moraju imati 175 nastavnih dana. Naša škola imala je godišnjim planom definirano 176 sati. Da je štrajk bio samo u četvrtak, ne bismo trebali ništa odrađivati. No ovako ćemo morati odraditi i 14. listopada, kao i svaki sljedeći dan štrajka, kazala je Koletić za 24sata.hr.

U dijelu škola dva nastavna dana provedena u štrajku neće utjecati na ispunjenje propisanog minimuma nastavnih dana, ali treći bi već mogao. A ako Vlada i sindikati na vrijeme ne postignu dogovor, novi krug štrajka po županijama započinje već u ponedjeljak, 21. listopada.

– Odrađivanje, tj. nadoknada nastave past će na leđa svakom ravnatelju. Obje su opcije otvorene – i nadoknada subotama i smanjenje praznika. No još čekamo da vidimo do kada će štrajk uopće trajati, kazala je za 24sata.hr Matilda Juričev Žigman, ravnateljica OŠ ‘Augusta Cesarca’ u Krapini.

Do kada će štrajk potrajati i kada će Vlada i sindikati konačno postići dogovor, ostaje neizvjesno. Ono što je sigurno jest da se u srijedu štrajk održava u Zagrebu. Iz sindikata su danas poručili da oni više neće tražiti sastanak s Vladom, već će čekati da ih oni sami pozovu. Ovoga utorka se, podsjetimo, štrajka u Osječko-baranjskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Za press konferenciju koja će se održati u srijedu sindikati su najavili drugi termin i lokaciju, pa će se ona održati u 9.20 sati na Markovom trgu u Zagrebu.

Čitav video s današnje konferencije sindikata pogledajte u nastavku.

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Vijest koja će obradovati veliki broj učenika: Potvrđeno da se u srijedu štrajka samo u Zagrebu

Procurio raspored štrajka po danima, no sindikati imaju poruku za one koji su ga vidjeli

Doznajte u kojim županijama nastavnici štrajkaju u ponedjeljak: Čak ih je pet

Predsjednik Sindikata Preporod savjetovao kako štrajk upisati u e-Dnevnik

Uživo na srednja.hr: Počeo je štrajk nastavnika diljem Hrvatske

Ministarstvo izbacilo manje brojke od sindikata: Dvije trećine zaposlenika u štrajku

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Još jedan štrajk u obrazovnom sustavu? Traže se veće plaće i za zaposlenike na fakultetima

Izvukli smo deset najvažnijih stvari o štrajku s današnje pressice nastavničkih sindikata

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu