Pretraga

Mladima stiže dosad neviđeni iznos povrata poreza: Evo kako i gdje izračunati koliko dobivate

A- A+

S početkom 2020. godine na snagu su stupile porezne izmjene koje označavaju četvrti krug porezne reforme. Izmjena Zakona o porezu na dohodak u jednom se dijelu direktno tiče mladih osoba, koje su po novome u potpunosti ili djelomično oslobođene plaćanja tog poreza. Drugim riječima, u 2021. dobivaju stopostotni ili polovični iznos uplaćenog poreza i prireza. Pojašnjavamo na koje se to osobe odnosi te kako i gdje možete izračunati koliko ćete okvirno povrata dobiti.

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

Tisuće mladih Hrvata koji su bili zaposleni tijekom prošle godine ovoga ljeta dobiva povrat poreza prema novim propisima. Za to nije bilo potrebno podnositi posebne zahtjeve, nego je proces automatiziran.

Tko ima pravo na povrat s obzirom na godinu rođenja?

Prema članku 46. novog Zakona o porezu na dohodak, osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

No, što ako ste u godini na koju se propis odnosi navršili 25. ili 30. godina života? To pitanje razjašnjeno je u Pravilniku o porezu na dohodak.

Svi oni koji su rođeni 1995. godine i kasnije, naljeto će dobiti puni iznos uplaćenog poreza i prireza natrag. Oni rođeni od 1990. do 1994. dobit će pola tog iznosa. Drugim riječima, ako ste u 2020. napunili 21., 22. pa sve do 25. godine dobivate cijeli povrat uplaćenog poreza i prireza. Ako ste lani napunili od 26. do 30. godine, dobit ćete pola, a u slučaju da ste 2020. napunili 31. godinu – novi propis se ne odnosi na vas. Detalje oko povrata u narednim godinama možete proučiti u tablici iz  poviše citiranog Pravilnika.

Pravilnik o porezu na dohodak pojašnjava koji mladi imaju pravo na povrat poreza od 50, a koji od 100 posto

Koliko će mi poreza i prireza biti vraćeno?

S obzirom na to da na povrat poreza utječu razni parametri, od visine plaće, uplaćenih doprinosa, osobnog odbitka, prireza i poreza, vrlo je teško dati opći podatak o tome koliko će povrata mladima sjesti na račun. Korisna informacija je da na stranicama Porezne uprave postoji informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati koliko okvirno povrata poreza i prireza možete očekivati na svom računu. Kalkulatoru možete pristupiti OVDJE.

Kako se kalkulator koristi? Potrebno je u zadani obrazac najprije unijeti godinu za koju želite izračunati povrat, što je u ovom slučaju 2020. Potom u padajućem izborniku odabirete dobnu skupinu kojoj ste pripadali u 2020., a zatim unosite podatke o svojoj plaći. Traže se isplaćeni primici u brutu, uplaćeni doprinosi, godišnji osobni odbitak, uplaćeni porez na dohodak i prirez te stopa prireza prema mjestu u kojem stanujete – sve to na godišnjoj razini. Klikom na ikonu ‘Godišnji obračun poreza i prireza’ dolazite do izračuna povrata, koji je, valja naglasiti – informativnog karaktera!

Primjer izračuna

Kako izgleda izračun povrata za mladu osobu koja je kroz 2020. imala malo višu od medijalne hrvatske plaće, lani je navršila 29 godina, živi u Zagrebu i nema na poreznoj kartici uzdržavane članove obitelji? U kalkulator Porezne uprave unijeli smo uplaćeni bruto iznos koji je na godišnjoj razini iznosio oko 86.000 kuna. Uplaćeni doprinosi bili su malo veći od 17.000 kuna, godišnji osobni odbitak 48.000 kuna, uplaćeni porez na dohodak i prirez skoro 6.000 kuna. Prirez za Zagreb je 18%. Informativni izračun Porezne uprave kaže da bi naljeto takva osoba trebala ostvariti povrat poreza i prireza od oko 2.900 kuna.

Gdje pronaći podatke koji se unose u kalkulator Porezne?

No, sigurno se pitate i odakle vam poviše navedeni podaci o primanjima koje morate unijeti u kalkulator da biste saznali koliko povrata poreza i prireza dobivate.

Sve to možete pronaći u sustavu e-Građani. Nakon prijave u sustav, odabirete uslugu ePorezna, a zatim na jedinstvenom portalu Porezne uprave odabirete crvenu ikonu i opciju ‘Ulaz’. Potom odaberite opciju ‘Dozvoli’ pa će vam se otvoriti novi ekran na kojemu je u lijevom stupcu dostupan vaš profil. Tu je potrebno odabrati opciju ‘Moj JOPPD’, a nakon toga kliknuti na karticu ‘Uvid u IP1/IP2’. Odabrana godina mora biti 2020., a zatim kliknite na opciju ‘Prikaži’. Otvara vam se novi zaslon s popisom podnositelja na kojemu je potrebno odabrati ‘Zbrojni pregled’. Tu će vam se prikazati dvije tablice, a vi u kalkulator na stranicama Porezne uprave unosite podatke iz posljednjeg retka donje, koja se odnosi na isplaćene primitke. Mala napomena: treći stupac tablice vašeg obrasca koji se naziva ‘Iznos primitka’ podatak je koji u kalkulator unosite pod opciju ‘Isplaćeni bruto primici’.

Ako vam i dalje nije jasno kako online putem pronaći podatke koje unosite u kalkulator porezne uprave, možete pogledati u videu kojeg je snimio poznati profesor matematike, Toni Milun.