Pretraga

Poznata imena učenika koji putuju na matematičke olimpijade: Čak 11 ih je iz iste škole

A- A+

Tijekom travnja u Zagrebu su održane Hrvatska matematička olimpijada i Hrvatska juniorska matematička olimpijada. Riječ je o matematičkim natjecanjima najviše razine u Hrvatskoj, a ona su ujedno i izborna natjecanja za međunarodna matematička natjecanja.


Rezultatima na matematičkim olimpijadama na državnoj razini najbolji su se učenici kvalificirali za četiri različita međunarodna natjecanja iz matematike. Pobjednik 10.  Hrvatske matematičke olimpijade je Marin Varivoda, a pobjednica 3. Hrvatske juniorske matematičke olimpijade je Stella Čolo. No, oni nisu jedini koji će nas predstavljati na najvećim svjetskim natjecanjima iz matematike, a čak 11 učenika dolazi iz iste škole – XV. gimnazije Zagreb.

Izdvojeni članak

Zagrebačke škole dominirale na informatičkoj olimpijadi i juniorskoj olimpijadi

Kako su izvijestili iz Hrvatskog matematičkog društva, u ekipu za 60. Međunarodnu matematičku olimpijadu, koja se održava od 10. do 22. srpnja u Bathu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, odabrani su Marin VarivodaNoel Lakić, učenici Gimnazije Franje Petrića Zadar, Ivan VojvodićBernard InkretDaniel Širola, učenici XV. gimnazije Zagreb te Luka Bulić-Bračulj, učenik III. gimnazije, Split.

U ekipu za 13. Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu, koja se održava od 26. kolovoza do 1. rujna u češkim Pardubicama odabrani su: Krešimir NežmahVedran CifrekGabrijel RadovčićDavid MikulčićLovro Vladić i Matej Ljubičić. Svi su učenici XV. gimnazije Zagreb.

Za plasman u ekipu za 6. Mediteransko natjecanje mladih matematičara, u Italiji (Napulj) od 17. do 20. srpnja, odabrani su Patrik PavićMaja Drmač, oboje iz XV. gimnazije Zagreb, Martin Josip Kocijan, učenici Gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec i Nora Ivić iz III. gimnazije Split.

Za ekipu za 23. Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu, koja se od 20. do 25. lipnja održava u Agrosu, na Cipru, plasirali su se Stella Čolo iz OŠ Stanovi Zadar, Namik Agić učenik OŠ Krune Krstića Zadar, Emanuel Tukač učenik OŠ Breznički Hum i Marko Dorčić iz OŠ Alojzija Stepinca Zagreb.