Pretraga

Poznato kada kreću ovogodišnji upisi u srednje škole: U odnosu na lani, 1.050 upisnih mjesta manje

A- A+

Kraj školske godine sve je bliži, a njime se približava i datum početka upisa u srednje škole. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je stoga savjetovanje o Nacrtu Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019. Prema tom dokumentu, ovogodišnje prijave u sustav kreću već krajem svibnja, a prijave obrazovnih programa 26. lipnja. Poznat je i broj upisnih mjesta na razini države, koji je u odnosu na prošlu godinu manji za 1.050 mjesta.

foto: srednja.hr

Nacrt Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019. objavljen je na portalu e-savjetovanja, čime je započeta javna rasprava oko tog dokumenta. Kako dosadašnjih godina nisu bile uobičajene velike izmjene nakon tog procesa, ključni datumi oko ovogodišnjih upisa koji su u njemu navedeni, kao i upisne kvote, mogu se uzeti kao relevantni.

Prijave programa kreću 26. lipnja

Učenici se u prvi razred srednje škole prijavljuju i upisuju elektroničkim putem. Početak prijava u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) jest 25. svibnja. Mjesec dana nakon, 26. lipnja, kreću i prijave obrazovnih programa, odnosno odabir srednjih škola prema prioritetu.

Za obrazovne programe koji zahtijevaju dodatne provjere, prijave završavaju 2. srpnja, a za sve ostale 10. srpnja, istog datuma kada i započinje ispis prijavnica. Krajnji rok za zaprimanje prijavnica je 12. srpnja, a dan poslije, 13. srpnja, objavljuju se konačne ljestvice poretka. Preostale važne datume ovogodišnjeg ljetnog upisnog roka možete vidjeti u tablici koja slijedi.

Screenshot: E-savjetovanja

Jesenski upisni rok ove godine započinje 21. kolovoza, prijave srednjoškolskih programa završavaju 27. kolovoza, a objava konačnih ljestvica poretka očekuje se 30. kolovoza.

1.050 mjesta manje za ovogodišnje osmaše

U srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave u I. razred redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 45.197 učenika u 2.076 razrednih odjela. To je 1.050 mjesta manje u odnosu na prošlu godinu, kada je mjesta bilo za 46.247 osmaša.

Raspored upisnih mjesta, prema Nacrtu odluke o upisima je sljedeći:

Izdvojeni članak

Nedostaje mesara i kuhara, a ekonomisti su višak: Provjerite koja su deficitarna zanimanja za 2018. u svakoj od županija

  •  u gimnazijske programe 11.103 učenika 472 razredna odjela ili 24,57 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine18.713 učenika 816 razrednih odjela ili 41,4 %;
  •  u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine 7.198 učenika 325 razrednih odjela ili 15,93 %;
  •  u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine 4.863 učenika 215 razrednih odjela ili 10,76 %;
  •  u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina 959 učenika 40 razrednih odjela ili 2,12 %;
  •  u programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme 163 učenika 9 razrednih odjela ili 0,36 %;
  • u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 867 učenika 112 razrednih odjela ili 1,92 %;
  • u programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.331 učenik 87 razrednih odjela ili 2,94%.

Javnoj raspravi možete pristupiti na ovoj poveznici, a otvorena je do 17. svibnja. Objava izvješća očekuje se 18. lipnja.

Više o upisima u srednje škole

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.

Popis 20 srednjih strukovnih škola koje su lani upisivali najbolji učenici u Hrvatskoj pogledajte ovdje, a popis 20 gimnazija koje prošle godine upisivali najbolji učenici možete vidjeti na ovom linku.