Pretraga

Osmaši pazite na rokove: Sutra u 12 ističe jedan od najvažnijih za upis u srednju

A- A+

Potkraj svibnja krenule su prijave u sustav, putem kojega osmaši biraju koju srednju školu žele upisati, a rok za prijavu obrazovnih programa odnosno zaključavanje lista prioriteta, ističe sutra (10. srpnja) u 12 sati.

Foto: Srednja.hr

Od toga trenutka omogućen je ispis prijavnica. Prijavnice moraju potpisati kandidat i njegov roditelj/skrbnik te dostaviti razredniku u osnovnu školu ili u srednju školu (ukoliko je učenika aktivirala srednja škola) do 12. srpnja u 15:00 sati, koji će to označiti u sustavu na www.upisi.hr/oss (ako je u pitanju razrednik osnovne škole) ili www.upisi.hr/srs (ako je u pitanju upisno povjerenstvo srednje škole).

Konačne ljestvice poretka se objavljuju 13. srpnja, a ostale važne datume ovogodišnjeg ljetnog upisnog roka možete vidjeti u tablici koja slijedi.

Screenshot: E-savjetovanja

Kao i prethodnih godina učenici se prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole elektroničkim načinom putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ), a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

Kvota manja za 1.050 upisnih mjesta

Izdvojeni članak

Nedostaje mesara i kuhara, a ekonomisti su višak: Provjerite koja su deficitarna zanimanja za 2018. u svakoj od županija

Uz Odluku o upisu učenika u srednje škole u ovoj školskoj godini, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je i upisne kvote za sve programe i škole u Hrvatskoj.

U srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave u I. razred redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 45.197 učenika u 2.076 razrednih odjelaTo je za točno 1.050 mjesta manje nego u prethodnoj školskoj godini.

Raspored upisnih mjesta, prema Odluci o upisima je sljedeći:

  • u gimnazijske programe 11.103 učenika 472 razredna odjela ili 24,57 %;
  • u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine18.713 učenika 816 razrednih odjela ili 41,4 %;
  •  u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine 7.198 učenika 325 razrednih odjela ili 15,93 %;
  •  u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine 4.863 učenika 215 razrednih odjela ili 10,76 %;
  •  u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina 959 učenika 40 razrednih odjela ili 2,12 %;
  •  u programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme 163 učenika 9 razrednih odjela ili 0,36 %;
  • u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 867 učenika 112 razrednih odjela ili 1,92 %;
  • u programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.331 učenik 87 razrednih odjela ili 2,94%.

Inače, za upis u prve razrede srednjih škola kandidatima se vrednuju i boduju zajednički, dodatni i poseban element. Vrednovanjem zajedničkog elementa za upise u gimnazijske programe i četverogodišnje strukovne škole, najviše se može steći 80 bodova.  Za upis u trogodišnje škole maksimalan broj bodova je 50, dok je za upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju manjem od tri godine maksimum 20 bodova.

Više o bodovanju zajedničkog, ali i preostala dva – dodatnog i posebnog elementa – možete doznati na ovdje.

Napomenimo i da jesenski upisni rok ove godine započinje 21. kolovoza. Prijave srednjoškolskih programa završavaju 27. kolovoza, a objava konačnih ljestvica poretka očekuje se 30. kolovoza.

Izdvojeni članak

Kalkulator bodova za upis u srednju školu – alat koji upis u srednje škole znatno olakšava

Više o upisima u srednje škole

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.

Popis 20 srednjih strukovnih škola koje su lani upisivali najbolji učenici u Hrvatskoj pogledajteovdje, a popis 20 gimnazija koje prošle godine upisivali najbolji učenici možete vidjeti na ovom linku.

 

Copy link
Powered by Social Snap