Pretraga

Važna obavijest za sve koji ove godine planiraju upisati srednju: Danas kreću prijave u sustav

A- A+

Točno u podne krenule su prijave kandidata u sustav za upise u srednje škole – NISpuSŠ, sukladno Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019. U srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave u I. razred redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 45.276 učenika u 2.080 razrednih odjela.

Prvi važan datum za sve osmaše koji se upisuju u srednje škole već je danas. Naime, točno u podne krenule su prijave kandidata u sustav NISpuSŠ.

Proces prijave

Izdvojeni članak

Kalkulator bodova za upis u srednju školu – alat koji upis u srednje škole znatno olakšava

– Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke, stoji u obavijesti na stranici upisi.hr.

Proces prijave za kandidate izvan redovitoga sustava nešto je drugačiji. Takvi se kandidati registriraju se popunjavanjem elektroničkoga obrasca za registraciju na mrežnoj stranici upisi.hr.

– Ispisan i potpisan obrazac mora se dostaviti u digitalnom formatu (skeniran ili slikan mobitelom) elektroničkom poštom na adresu Središnjega prijavnog ureda [email protected]. Nakon primitka obrasca u elektroničkom obliku i provjere osobnih podataka Središnji prijavni ured zaključit će registraciju kandidata slanjem korisničkih podataka SMS-om. Nakon što SMS-om dobiju korisničke podatke, kandidati se prijavljuju na mrežnu stranicu: www.upisi.hr, stoji u obavijesti.

Prijave srednjoškolskih programa kreću 26. lipnja, a preostale ključne datume vezane uz ovogodišnje upise u srednje škole možete vidjeti ovdje.

Prijave za sportske odjele i za kandidate s teškoćama u razvoju

Prijave su započele i za kandidate s teškoćama u razvoju, koji se pak, od danas mogu javiti uredu državne uprave u županiji odnosno zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport. Ti im uredi pomažu u odabiru srednje škole koja provodi jedan od programa za koji je kandidat dobio stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.

Izdvojeni članak

Poznato kada kreću ovogodišnji upisi u srednje škole: U odnosu na lani, 1.050 upisnih mjesta manje

– Tom prilikom roditelji i kandidat iskazuju svoj odabir liste prioriteta prema programima koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje naveo u svome stručnom mišljenju – roditelji će upisnom povjerenstvu ureda državne uprave na predviđenom obrascu navesti obrazovne programe i srednje škole koje izvode te programe redom kako bi željeli da ih kandidat upiše, stoji u obavijesti na upisi.hr.

Nešto drugačije izgleda i proces prijave za osmaše i druge kandaidate koji se planiraju upisati u razredne odjele za sportaše. Oni svoj interes za upis u takve odjele iskazuju kroz sustav NISpuSŠ na kartici ‘Moji podaci’, a rok za obavljanje te radnje je 31. svibnja

– Na navedenoj kartici kandidati upisuju sport kojim se bave, naziv kluba i mjesto u kojem se nalazi klub. Obavezno nakon unosa navedenih podataka, svoj odabir trebaju potvrditi na gumbu Spremi promjene koji se nalazi pri dnu stranice. Kandidati moraju poštovati rokove prijave u sustav kako bi se našli na rang-listama nacionalnih sportskih saveza i kako bi se mogli prijaviti u programe obrazovanja koji se odnose na razredne odjele za sportaše, kako u ljetnome tako i u jesenskom upisnom roku, stoji u obavijesti na upisi.hr, uz dodatak kako učenici koji roku ne iskažu interes za upis u razredne odjele za sportaše neće biti u mogućnosti odabrati programe obrazovanja koji imaju razredne odjele za sportaše.

Ukoliko još uvijek imate određene nejasnoće vezane uz prijave i upise u I. razrede, informirati se možete i putem ovog webinara.

Više o upisima u srednje škole

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.

Još jedna cijenjena zagrebačka gimnazija ove godine organizira prijemni ispit za upis učenika

Poznato kada kreću ovogodišnji upisi u srednje škole: U odnosu na lani, 1.050 upisnih mjesta manje