Pretraga

Pravo-štrebanje od korica do korica

A- A+

Plavuša s Harvarda, slatka cura u ružičastim sakoićima i mršavica Ally McBeal, junakinje su odvjetničkih filmova i serija koje su mnoge prikovale za ekrane. Odlučili ste zbog televizije prepravljene odvjetništvom, ili pak zbog nečeg drugog, upisati pravo. Evo što vas tamo čeka.

Strah od Rimskog prava

– Pravo iziskuje mnogo truda i odricanja, organizacije, učenja i životne stege što se tiče učenja i studentskoga života uopće. Ako mislite da će vam ovaj fakultet donijeti mnogo novaca (kao u američkim serijama), onda se grdno varate, kaže Franka, studentica druge godine Pravnog fakulteta

Svi smo svjedoci da su pravnici, poslije ekonomista, najbrojniji na Zavodu za zapošljavanje te da je nakon fakulteta iznimno teško naći vježbeništvo. Na ovom fakultetu ima oko 4000 studenata iz čitave Hrvatske i kao što kaže naša sugovornica morate ga voljeti da biste ga u konačnici uopće mogli završiti.  

Pravo je mnogima asocijacija za štrebanje, puno literature i zakone.  – Kad sam upisala prvu godinu Prava, svi su govorili da će onaj tko položi Rimsko pravo završit fakultet bez problema. Rimsko pravo je najteži predmet na  godini i zapravo je osnova svega.

Osim njega, na svakoj sljedećoj godini ima još po neki takav zahtjevan kolegij koji je bauk svima. Na drugoj godini se studenti, tako suoče s brojim pozitivnopravnim predmetima, a najviše problema imaju s Građanskim i Kaznenim pravom te Financijama, otkriva nam Franka.

Skripte debele kao knjige

Što se tiče literature, najčešće se uči iz knjiga od petstotinjak stranica uz koje je nužno pripremiti i neke zakone.

Postoje i skripte od par stotina stranica s najvažnijim stvarima ili pitanjima s ispita no u njima uglavnom nisu sumirane sve potrebne informacija, pa stoga Franka ipak preporučava učenje iz knjige. 

– Neki predmeti koji zahtjevaju savladavanje opširnijeg gradiva iziskuju učenje i po mjesec dana, ako ne i više. Oni manji se mogu položiti i s nekoliko dana štrebanja,  kaže ova ambiciozna studentica Pravnog fakulteta.

Što se tiče slobodnog vremena i aktivnosti van fakulteta, Franka smatra da svaki student  ima ponešto slobodnog vremena, a to mogu posvjedočiti prepuni kafići oko fakulteta.

Budući se pravnici  tako uz fakultet bave sportovima, idu na tečajeve jezika, članovi su fakultetskih udruga (npr. Studentska debatna unija) ili volontiraju.

– Pravo je lijepa struka širokog opsega zanimanja. Možete se baviti odvjetništvom, raditi u sudstvu, diplomaciji, politici i različitim tijelima državne uprave. Ako se želite baviti pravnom strukom, onda prvo morate proći vježbeništvo i položiti državni ispit, opisala je Franka ukratko i put koji buduće pravnike tek čeka nakon završenog fakulteta.

Krvavo do dvojke

Razgovarali smo i s izvanrednom studenticom Prava, Sunčicom, koja je znatno radikalnija u komentiranju svoga fakulteta. Ona tvrdi da za dvojku treba ispišati krv!

Kaže kako je gradivo donekle savladivo te da treba štrebati od korica do korica, jer profesori naglašavaju kako studenti ne mogu svojim riječima govoriti zakone. – Neki zaista cjepidlače, tako da se na neke ispite izlazi i po 7 puta, kazala nam je Sunčica .

Ne daj bože da ti što treba

S ne baš puno oduševljenja Sunčica se osvrnula  i na rad studentske referade. – Ne daj Bože da ti što treba, kratko je upozorila sve buduće studente na ono što ih čeka.

Također nam je otkrila da neki studenti idu na debate slične Parlaonici, gdje raspravljaju o nekoj aktualnoj temi, stipendijama ili o nečemu iz stručne literature.

– Na svakom faksu je tako da se treba uhvatiti knjige i ući u shemu rada kako bi vam bilo lakše, zaključila je Sunčica.