Pretraga

Pravobraniteljica za djecu ispituje odgovornost gradonačelnika Vukovara u slučaju tučnjave učenika

A- A+

U Vukovaru je u srijedu napadnut učenik trećega razreda Tehničke škole Nikola Tesla, a kako nam je potvrđeno, radi se o mladiću koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i pismu. Vijest o tučnjavi dolazi tri dana nakon konferencije za medije vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je, govorivši o Vukovaru kao ‘epicentru kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije’, između ostaloga pokazao video snimku učenika Tehničke škole koji su sjedili prilikom intoniranja himne na jednoj utakmici. Ista je snimka objavljena na službenim stranicama grada Vukovara. Za naš portal o svemu su se oglasile Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Pučka pravobraniteljica Lora Vidović te bivša Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Ilustracija

Do fizičkog sukoba srednjoškolaca na vukovarskom autobusnom kolodvoru došlo je u srijedu u predvečernjim satima, o čemu je PU vukovarsko-srijemska obaviještena oko 19:20 sati. Iz policijske uprave danas su nam poručili kako saznanja iz dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja upućuju na sumnju da se radi o pripadnicima različitih navijačkih skupina, od čega su svi maloljetnici.

– Nakon verbalnog sukoba u kojem su sudjelovali dva pripadnika jedne navijačke skupine naspram tri pripadnika druge navijačke skupine, uslijedio je fizički sukob dvije maloljetne osobe, u kojem je jedna maloljetna osoba lakše ozlijeđena, poručili su nam iz PU vukovarsko-srijemske i dodali kako policija sve radnje poduzima u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom.

Srednjoškolac ozlijeđen nakon konferencije za medije vukovarskog gradonačelnika na kojoj je prozivao učenike ‘Tesle’

Izdvojeni članak

Norvežani uložili u jedinstvenu vukovarsku školu koju ne žele Hrvati ni Srbi: Mlada gradska vijećnica upozorava na sramotu vladajućih

Vijest o sukobu srednjoškolaca na vukovarskom kolodvoru jučer je objavio portal Srbi.hr, odakle su neslužbeno doznali kako je ozlijeđen srednjoškolac učenik koji nastavu u Tehničkoj školi Nikola Tesla pohađa na srpskom jeziku i pismu. Ta nam je informacija danas potvrđena iz Vukovara.

Sukob u predvečernjim satima u srijedu dogodio se nakon konferencije za medije vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u ponedjeljak. Penava je na konferenciji govorio o Vukovaru kao ‘epicentru kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije’, dan uoči obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. U tom je kontekstu, između ostaloga, učenike Tehničke škole Nikola Tesla koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu prozvao jer na nogometnoj utakmici finala kupa Vukovara između NK Vuteks Sloga Vukovar i HNK Vukovar ‘91. nisu ustali dok je bila intonirana himna Republike Hrvatske.

U priopćenju s press konferencije, objavljenom na službenim stranicama grada Vukovara, objavljen je i video s utakmice, na kojem se vide lica tih učenika.

Pravobraniteljica za djecu zatražila izvješće policije zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela kojim se krši privatnost djeteta

O Penavinoj prozivci učenika Tehničke škole Nikola Tesla i objavi snimke na kojoj su vidljiva lica učenika, upitali smo Pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević. Kazala nam je kako je zatražila izvješće Policijske uprave vukovarsko-srijemske o poduzetim mjerama povodom vršnjačkog nasilja te o mogućem počinjenju kaznenog djela kojim se krši privatnost bilo kojeg djeteta. Osim toga, Pirnat Dragičević zatražila je i mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka u mogućoj povredi prava na privatnost djece tijekom konferencije za tisak vukovarskog gradonačelnika Penave na kojoj je prikazan sporni video materijal u kojem se vide djeca.

Izdvojeni članak
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica za djecu: Zabrinjava namjera profesora da povrijede učenike putem društvenih mreža

– Smatramo da u javnopolitičkom prostoru ne treba koristiti djecu kao „argumente“ za političke kvalifikacije jer tada nerijetko postaju žrtve političke manipulacije. Svako korištenje fotografija/snimaka djeteta, osobito onih koje su dostupne širokom krugu osoba u nepovoljnom kontekstu, predstavlja povredu privatnosti djeteta koja može imati dalekosežne posljedice na samo dijete. Stoga kontinuirano preporučujemo da se u okviru stranačkih i političkih aktivnosti i promidžbe izbjegava sudjelovanje te objavljivanje fotografija djece ili video zapisa na kojima su prikazana djeca. S obzirom na ova dva događaja koja su moguće povezana, očekujemo da institucije Republike Hrvatske poduzmu mjere sukladno ovlastima te utvrde sve okolnosti i odgovornosti, kako odraslih osoba tako i djece koja su sudjelovala u vršnjačkome nasilju, poručila je za naš portal Pravobraniteljica za djecu.

Pirnat Dragičević: ‘Spekulacije medija upućuju da je nasilje isprovocirano prikazivanjem video materijala gradonačelnika, što iznimno zabrinjava’

Dodaje i kako, iako zasad nije poznat kontekst u kojem se dogodilo vršnjačko nasilje, spekulacije medija upućuju da je ono nacionalno motivirano i da je isprovocirano upravo prikazivanjem video materijala gradonačelnika, što iznimno zabrinjava.

– Ovakav razvoj događaja upućuje na nužnu odgovornost odraslih osoba, posebice onih koji obavljaju javno političke dužnosti, da svojim djelovanjem te osobnim ponašanjem i primjerom pridonose stvaranju atmosfere tolerancije i prihvaćanja različitosti te unaprjeđivanju kvalitete zajedničkog života svih građana, posebice djece, zaključuje Pirnat Dragičević te ističe kako jedino takvo ponašanje odraslih osoba pridonosi ostvarivanju prava sve djece čije ostvarivanje je zajamčeno Konvencijom o pravima djeteta koju je Republika Hrvatska preuzela i ugradila u svoj pravni poredak.

Pučka pravobraniteljica otvorila predmet u ovom slučaju

Izdvojeni članak

Građanski odgoj i obrazovanje kao put do sprečavanja diskriminacije: Pučka pravobraniteljica traži od MZO-a da ga izdvoji u zaseban predmet

Za srednja.hr je reagirala i slučaj prokomentirala i Pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

– Političari trebaju biti svjesni odgovornosti vlastitih izjava i objava, da one putem medija dopiru do svih građana, pa i djece, koja se ponekad povode za porukama koje su svjesno ili nesvjesno, a ponekad i nepromišljeno odaslane. Važno je da političari osvijeste i predvide posljedice koje njihove riječi mogu imati. S druge strane, treba reći i da ponekad postupci pojedinaca iz redova manjina predstavljaju izazov za toleranciju i razumijevanje većinskog naroda, osobito u nedavnom prošlošću opterećenim sredinama poput Vukovara, kazala nam je Vidović.

Pučka pravobraniteljica ističe kako se u konkretnom slučaju, dok se ne pronađu počinitelji i ispitaju sve okolnosti slučaja, ne može unaprijed znati motiv konkretnog napada.

– Otvorili smo predmet i pratit ćemo daljnji razvoj, zaključno je poručila Vidović.

Milas Klarić: ‘Ministar obrane govori da je “ratnik”, vlada nam kultura nasilja, u Saboru to ovih dana jasno vidimo’

O svemu smo upitali i Ivanu Milas Klarić, bivšu Pravobraniteljicu za djecu, sada članicu stranke Pametno. Ističe kako je uvijek govorila da djecu nikada nije dobro izlagati javnosti, osobito ne u negativnom kontekstu, a ponajmanje kada to čini političar.

– On taj problem može isticati, može dati i neki primjer djece eventualno, ali ne prikazivati konkretnu djecu. Povlači se i pitanje što su oni poradili na školama u Vukovaru, na zajedničkim programima. Dakle, nikada izlagati konkretnu djecu u tom kontekstu, radi se i o pitanju zaštite privatnosti, dostojanstva, itd. Osim toga, mi nikako da uvedemo sadržaje građanskog odgoja, ljudskih prava, nenasilja, tolerancije. Istodobno, ministar obrane govori da je “ratnik”, vlada nam kultura nasilja. U Saboru to ovih dana jasno vidimo, počevši od premijera, ističe Milas Klarić.

Izdvojeni članak

Nakon vapaja profesorice i vukovarski će učenici negdje otputovati: Rješenje ponudila profesorica iz Splita

Gradonačelnik-prosvjetar u neobjašnjivoj, nepedagoškoj i iznimno opasnoj epizodi

Penavin potez na konferenciji za medije u ponedjeljak, koji se sada neizbježno stavlja u kontekst nemilog događaja među maloljetnicima u srijedu na vukovarskom kolodvoru, može dodatno čuditi i iz razloga što je vukovarski gradonačelnik – prosvjetar.

Naime, Penava je diplomirao na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu nakon kojeg je stekao zvanje profesora kineziologije. Po povratku u Vukovar zaposlio se kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Ekonomskoj školi Vukovar. U istoj je školi, nakon osam godina profesorskog rada, izabran za ravnatelja a tu je funkciju obnašao šest godina. Osim toga, tri je semestra bio vanjski suradnik/predavač za tjelesni na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

S obzirom na višegodišnje iskustvo rada s mladim ljudima, Penavina odluka da prikaže i na službenim stranicama grada objavi video s licima srednjoškolaca u kontekstu govora o ‘epicentru kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije’ u potpunosti je (pedagoški) neobjašnjiva.