Pretraga

Pravobraniteljica: Nije problematično kada djeca crtaju ministre, trebaju im superjunaci

A- A+

Nije svaki medijski prikaz ministara s djecom ujedno i iskorištavanje djece za političku promociju, ali se, primjerice u vrijeme izbornih kampanja,  u javnosti to često može tako interpretirati, smatra pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Pitali smo je li medijsko prenošenja poziva ministra Vilija Beroša dječaku koji ga je nacrtao kršenje prava djeteta.

Vili Beroš / Screenshot YouTube

Prije nekoliko tjedana u javnom se prostoru pojavilo nekoliko slika ministra zdravstva Vilija Beroša koje su nacrtala djeca.

Budući da je dio tih crteža prenošen u člancima koji su u naslovu sadržavali fraze poput ‘Vilija za premijera’ (i to bez navodnika), pitali smo pravobraniteljicu za djecu radili se tu o kršenju djetetovih prava. U upitu, koji je autor ovih redaka poslao prije nešto više od tri tjedna, posebno smo se osvrnuli na snimanje i prenošenje telefonskog razgovora ministra s dječakom koji ga je nacrtao (i čiji identitet autor ovog teksta, iz uvjerenja kako tako štiti djetetov interes, neće otkrivati).

– Zanima me kakav je stav Pravobraniteljice za djecu oko objavljivanja dječjih crteža ministara, a kakav oko interakcije ministara s djecom? Kako bi Vaš Ured komentirao činjenicu da mediji prenose snimku u kojoj aktualni ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš telefonski komunicira s dječakom koji ga je nacrtao? Može li se takav oblik ponašanja shvaćati narušavanjem dječjih prava? Želite li štogod dodati ili naglasiti?, napisali smo u upitu.

‘Djeca preuveličane zaštitničke osobine pripisuju stvarnim osobama’

Uz isprike da su zbog štete uzrokovane potresom previdjeli odgovoriti na naš upit, iz Ureda pravobraniteljice stigao je odgovor u kojem pravobraniteljica kaže kako u tome ne vidi ništa problematično.

Izdvojeni članak
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica upozorava MZO: Provjera znanja u online nastavi učenicima ne smije dodatno otežati situaciju

– U trenutku kad su mediji objavili dječje crteže na kojima su bili prikazani članovi Stožera civilne zaštite RH, među kojima i pojedinih ministara, nismo u tome vidjeli ništa problematično, već, naprotiv, način da se u aktualnim izvanrednim okolnostima učini vidljivom i perspektiva djece, odnosno dječji doživljaj cijele ove krizne situacije, kaže pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Vjeruje da je u tom trenutku to mnogima bilo simpatično.

– Djeca imaju moć snagom svoje mašte kreirati vlastite sigurne svjetove u kojima ih štite zamišljeni superjunaci, a ponekad takve preuveličane zaštitničke osobine pripisuju stvarnim osobama koje vide u svojoj okolini ili u medijima. Takav dječji doživljaj i interpretacija svijeta koji ih okružuje, pa tako i izvanrednih i stresnih događanja koja proživljavaju, pomažu djeci da se nose sa složenim osjećajima koje proživljavaju i posve su prirodni i očekivani. Dobro je da su nas mediji na to podsjetili te omogućili da i djeca aktivno sudjeluju te i u medijskom prostoru izraze svoja razmišljanja u aktualnoj situaciji, smatra pravobraniteljica.

‘Mediji pristupili s mjerom’

Međutim, napominje da bi  se u slučaju da se nastavilo s medijskim eksploatiranjem tih dječjih interpretacija i doživljaja, tada već moglo govoriti o potencijalnim rizicima od mogućeg iskorištavanja djece u svrhe koje nemaju veze s njima i njihovom dobrobiti.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica za djecu: Nedopustivo je da u školama nije osiguran minimum higijenskih uvjeta

– Zasad nismo uočili takve tendencije i čini nam se da su mediji tome pristupili s mjerom, ističe Pirnat Dragičević.

Ni u javno objavljenom razgovoru djeteta i ministra ne vidi ništa sporno.

– Razgovor ministra s djetetom, pod uvjetom da je ostvaren uz uvažavanje djetetovih prava – a to znači da nije bilo prisile ni pritiska na dijete, da su njegovi roditelji bili suglasni s time i da dijete nije izloženo manipulaciji niti su bili ugroženi njegova sigurnost i dostojanstvo – ne bi trebao predstavljati ugrozu za djetetova prava. Štoviše, smatramo da djeca trebaju imati priliku komunicirati s predstavnicima izvršne vlasti, ali i da političari trebaju, među ostalim komunikacijskim vještinama, usvojiti i vještine komuniciranja s djecom. I, naravno, ta se komunikacija ne treba organizirati samo radi prezentiranja u medijima, nego radi uvažavanja djece i njihovih prava na participaciju, napominje pravobranitelja.

Važno je imati mjeru

Pojašnjava kako nije svaki medijski prikaz takve komunikacije ujedno i iskorištavanje djece za političku promociju, ali se, primjerice u vrijeme izbornih kampanja, u javnosti to često može tako interpretirati.

– Dakle, kada mediji prenose takvu komunikaciju djece s političarima, uvijek je važno imati mjeru i prepoznati situacije koje ne afirmiraju dijete i njegovo pravo na izražavanje mišljenja već imaju neke druge svrhe, zaključila je Pirnat Dragičević.