Pretraga

Preko 500 učenika i učitelja susrelo se s budućnosti: ‘Ne možemo ni zamisliti koje poslove će raditi naša djeca’

A- A+

Treću godinu zaredom, Stemi i Infobip, uz podršku generalnog partnera A1 Hrvatska, uspješno su proveli projekt Škola budućnosti te ga obilježili uz Dan Inovacija u Infobipovom kampusu Alpha Centauri u Zagrebu. Tijekom cijelog dana više od 700 posjetitelja, od čega više od 500 učenika i učitelja, na interaktivan i zabavan način susrelo se s budućnosti isprobavanjem tehnologija i proizvoda domaćih, ali i stranih tvrtki, fakulteta i startupa.

Učenici osnovnih i srednjih škola otkrivali su svijet električnih automobila i poluvodiča tvrtke Infineon, vozili su autiće u proširenoj  stvarnosti tvrtke Matterless te simulator formule 1 tvrtke AVL Hrvatska.  Također su imali priliku testirati svoje reakcije pomoću inteligentnih senzora tvrtke Sport React. Zahvaljujući tvrtki Pulsar Labs, učenicu su lemili svoje autiće, AIR-RMLD ih je učio kako koristiti dronove za pošumljavanje iz zraka, a Equinox ih je uveo u svijet proširene stvarnosti. Osim što su iz prve ruke mogli vidjeti najnovija tehnološka rješenja, također su se upoznali s fakultetima poput FER-a, CRTE ili Aspire, na kojima će nekih od njih nastaviti svoje obrazovanje.

Direktan doticaj s tehnološkom budućnosti

Uz spomenute izlagače, u istoj su se ulozi našle osnovne i srednje škole, a glavna tema bila su kreativna rješenja koja razvijaju u svojim školama.

– Promjene na tržištu rada dolaze upravo zbog napretka tehnologije. Tehnologija se toliko brzo mijenja da mi danas ne možemo ni zamisliti koja zanimanja i poslove će raditi naša djeca. Ona su rođena u digitalno doba i njima je tehnologija prirodan alat kojim se svakodnevno služe od najranije dobi. Ono što tehnologija nikad neće moći dostići je kritičko razmišljanje i to je proces cjeloživotnog učenja jer uvijek postoji još nešto novo što imamo za naučiti. Upravo zbog toga su nužni projekti poput Škole budućnosti. Naravno, jako je važno da smo svjesni da nove tehnologije i online svijet donose cijeli novi niz potencijalnih prijetnji i negativnih sadržaja i zato smo nedavno predstavili inicijativu Bolji online kroz koju nastojimo internet učiniti boljim i inkluzivnijim mjestom za sve nas., izjavio je Ivan Skender glavni direktor transformacije poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije.

Najbolji učenički timovi su predstavili svoje projekte na kojima su radili tijekom školske godine u Školi budućnosti, od chatbotova koji koriste umjetnu inteligenciju, robota za istraživanje Marsa pa do pametnih vrtova baziranih na IoT tehnologiji. Predanost i kreativnost učenika, kao i utjecaj na lokalnu zajednicu prepoznala je i tvrtka Xiaomi, vodeći proizvođač pametnih telefona u svijetu, koja je za učenike i učitelje osigurala vrijedne nagrade (Redmi Note 12 5G pametne telefone, Redmi Watch 3 satove i Xiaomi Buds 3 slušalice). Svi prisutni imali su prilike upoznati i najnoviju Xiaomijevu inovaciju iz svijeta robotike – Cyberdoga.

– Inovacija je Xiaomijev fokus od samog osnutka kompanije. Ponosni smo što podržavamo projekt Škola budućnosti s kojim dijelimo istu predanost u donošenju inovacija za sve. U partnerstvu sa Stemijem i Infobipom želimo izgraditi inovativno okruženje za učenike u Hrvatskoj. Naša tvrtka vjeruje da razvoj tehnologije ima moć pozitivno preoblikovati način na koji živimo te način na koji funkcionira naše društvo. Mlađe generacije upravo su dio ove transformacije, a istovremeno su i odgovorne za korištenje inovativne tehnologije. Xiaomi u potpunosti podržava ovaj proces obrazovanja, rekla je Jolanta Stryjczak, voditeljica Odnosa s javnošću i komunikacija, Xiaomi CEE&Nordics.

Izdvojeni članak

Misli veliko, vjeruj veliko, djeluj veliko i rezultati će biti veliki – Jednostavno: Škola budućnosti

STEMwave kao nova generacija Škole budućnosti

Škola budućnosti nema granice te želi pružiti priliku učenicima globalno. Tako se ove godine na Danu Inovacija prezentiralo novo ime projekta – STEMwave. Iako nosi novo ruho, ovaj projekt zadržava iste vrijednosti i cilj – uključiti mlade u svijet najnovije tehnologije i učiniti ih spreminijima za sutrašnje tržište rada. STEMwave je, osim u Hrvatskoj, ove godine bio prisutan i u Bosni i Hercegovini te Sjedinjenim Američkim Državama, a nadaju se da će svake godine popis lokacija širiti.

-Interes učenika i učitelja za nasuvremenijim tehnologijama sve je veći iz godine u godinu, što potvrđuje ovaj projekt. Naš zajednički STEMwave projekt savršen je primjer da učenje danas najmlađima može biti itekako zabavno i motivirajuće. Lijepo je vidjeti ovdje veliku i entuzijastičnu zajednicu koja razmišlja kreativno i gradi inovativno, što je upravo i cilj od samog početka, poručio je suosnivač i tehnički direktor Infobipa, Izabel Jelenić.

Projekt Škola budućnosti su uz projektne partnere podržali još tvrtke Infineon, AVL Hrvatska, Croatia osiguranje, Bosch, Span, Atos, Belmet, Aspira te grad Pula. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, projekt Škola budućnosti implementiran je u više od 220  škola diljem Hrvatske.