Pretraga

Preminuo ugledni hrvatski povjesničar umjetnosti: ‘Njegovo znanje i erudicija bili su ogromni’

A- A+

U 68. godini života u rodnom Splitu, preminuo je akademik Radoslav Tomić, hrvatski povjesničar umjetnosti te član HAZU-a, poznat ponajviše po svojem proučavanju barokne umjetnosti na Jadranu. Tomić je predavao i umjetnost baroka na Sveučilištu u Zadru do 2014. godine te je bio omiljen među generacijama studenata.

Foto: Unsplash/YouTube

Ove je nedjelje u Splitu u 68. godini života, preminuo akademik Radoslav Tomić, hrvatski povjesničar umjetnosti te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Rođen 1. ožujka 1957. u Splitu, diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1982., magistrirao 1988. s temom ‘Poljica ‒ prostor i spomenici’, a doktorirao 1994. s temom ‘Barokno kiparstvo u mramoru na području Dalmacije’. Bio je kustos u Muzeju grada Splita (1983.-1986.), konzervator savjetnik u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture (1986.-1998.), te znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu od 1998., gdje je od 2011. bio u trajnom zvanju.

Autor je brojnih knjiga i izložbi, a predavao je i umjetnost baroka na Sveučilištu u Zadru od 1997. do 2014. godine. Od njega su se objavom na Facebooku oprostili sa zadarskog Odjela za povijest umjetnosti.

– Generacije studenata, među kojima je i nekolicina naših današnjih profesora, sjećaju se njegovih inspirativnih i sugestivnih predavanja s brojnim digresijama, kojima je znao potpuno očarati prisutne i uvući ih u raskošan svijet baroka. Njegovo znanje i erudicija bili su ogromni, a ni ispit nije bio jedan od lakših. Svojim nemjerljivim doprinosom proučavanju barokne umjetnosti na Jadranu zauvijek će ostaviti trag u beskraju… Počivajte u miru, dragi profesore, napisali su.