Pretraga

Previše odmaranja i neispunjenog vremena ljude čini nesretnima

A- A+

Međunarodno istraživanje kolektiva Hubbub pokazalo je kako količina vremena, koju dnevno koristimo za odmor, direktno utječe na naše raspoloženje. Osobe koje za sebe dnevno izdvoje manje od pet sati bit će kronično umorne, a oni koji imaju više od šest sati neispunjenog vremena uglavnom su nezadovoljni.

foto: www.123rf.com| credits: chatcameraman

Mladi u Hrvatskoj imaju različite dnevne ritmove. Dok je nekima cijeli dan ispunjen raznim obavezama i aktivnostima, drugi pak imaju previše slobodnog vremena, a sigurni smo kako postoje i oni kojima je dan dobro izbalansiran dovoljnom količinom odmora od svakodnevnih obaveza.

Prema međunarodnom istraživanju Hubbub kolektiva, uz redovito spavanje dnevno nam je potrebno i pet do šest sati odmora kroz aktivnosti koje nas opuštaju. Njihovu anketu riješilo je oko 18.000 ljudi iz 134 zemlje. Među sudionicima istraživanja najpopularnija aktivnost je čitanje, dok se na drugom mjestu nalazi boravak u prirodi.

S obzirom na to kako smo prilično sigurni da čitanje novina ili ‘krimića’ nije najdraža aktivnost prosječnog srednjoškolca i studenta, odlučili smo vas pitati koje su vaše najdraže slobodne aktivnosti te koliko se dnevno odmarate.

Izdvojeni članak

Evo kako najbolje iskoristiti slobodno vrijeme

‘Studiram, radim i volontiram’

– Za odmor od svakodnevice najčešće odlazim na izlete s Turopoljskom udrugom skauta ‘Tur’, u kojoj sam voditelj. Uz to, najčešće se družim s prijateljima uz vožnju biciklom ili pivu, rekao nam je Mario Dilberović, student Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta (ERF).

Mario nam priznaje kako se u prosjeku premalo odmara. Dobitnik ovogodišnje Rektorove nagrade dnevno skupi možda sat vremena za sebe pa nakupljeni umor i stres rješava kroz izlete.

– Hehe, a da, studiram, radim i volontiram tako da nekog odmora, kako ga drugi zamišljaju, pred televizijom ili slično, zapravo i nemam. Redovito odlazim na izlete, prvenstveno jer me opuštaju, a uz dobro društvo najbrže i najlakše zaboravim na sve obveze koje predstoje i doista se rijetko sjetim na izletu razmišljati u stilu ‘joj sutra moram…’. A putujući upoznajem cijelu Hrvatsku i klopam domaću, tradicionalnu hranu određenih krajeva u kojima se nalazim, objasnio nam je student ERF-a.

Izdvojeni članak

Profesor KIF-a: Petominutno vježbanje tijekom nastave poboljšava koncentraciju učenika

Mladi se od svakodnevice često odmaraju kroz sportske aktivnosti

Slobodno vrijeme među mladima u Hrvatskoj vrlo često je ispunjeno sportskim aktivnostima. Vježbanje, trčanje ili napucavanje lopti i loptica odličan je način da nam se mozak odmori od svakodnevnih obaveza.

– Najdraže aktivnosti su mi karate, šetnje s psom i prijateljima, gledanje TV-a, a svoje slobodno vrijeme najčešće provodim na treningu i slušajući glazbu, istaknula je Ella iz Salezijanske klasične gimnazije Rijeka.

Srednjoškolka iz Rijeke također nam priznaje kako se ne uspijeva dnevno dovoljno odmoriti. Zbog školskih obaveza i treninge često nema dovoljno vremena za opuštanje, iako joj u tome pomažu i fizičke aktivnosti na karateu.

– Dnevno se odmaram oko dva sata i mislim da mi je to dovoljno. Za ispunjavanje slobodnog vremena najdraže mi je igrati nogomet ili otići u teretanu, jer uživam u tome i osjećam da radim nešto korisno za svoje zdravlje, a često se odmaram i kroz druženje s prijateljima, rekao nam je Antonio Krznarić s Tehničkog fakulteta u Rijeci.