Pretraga

Pričali smo sa studenticom koja organizira Noćni marš: Zahtijevamo besplatnu kontracepciju i besplatni pobačaj

A- A+

Siguran, besplatan i dostupan pobačaj, besplatna kontracepcija, besplatne higijenske potrepštine i ukidanje tzv. priziva savjesti… Neki su to od zahtjeva ovogodišnjeg Noćnog marša. Što je žene navelo da prosvjeduju upravo na Dan žena, otkrila nam je Petra Kurtović, studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta i jedna od organizatorica Marša.

Petra Kurtović | foto: Benjamin Strike

– Žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Rodno uvjetovano nasilje prema ženama i dalje prolazi nekažnjeno, država ne preuzima nikakvu odgovornost, a davno izboreno pravo na pobačaj konstantno je na udaru Crkve i vladajućih, kaže Petra Kurtović.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica o spaljivanju lutke gejeva s djetetom: Zgrožena sam, djeci koja su gledala nanesena je šteta

Studentica filozofije sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta te članica Feminističkog kolektiva fAKTIV i Mreže antifašistkinja Zagreb jedna je od suorganizatorica ovogodišnjeg Noćnog marša, prosvjedne manifestacije povodom Dana žena kojom se želi upozoriti na narušavanje prava žena.

– Ovogodišnji Noćni marš nosi naslov „Živio feminizam! Živio 8. mart!“, čime želimo poručiti da nam je 2020. godine u Hrvatskoj, a i svijetu, feminizam itekako bitan i da od tog pojma ne smijemo zazirati. U Hrvatskoj 2020. godine žene i dalje svakodnevno trpe nasilje od strane partnera i bliskih muških osoba dok preživljavaju s minimalcem na radu na određeno, upozorava Kurtović.

Noćni marš | foto: Luka Pešun

Nema dovoljno vrtića ni škola

Napominje i kako je većini žena uskraćena ginekološka skrb jer socijalnih ginekologinja i ginekologa nema, a privatne preglede si ne mogu priuštiti.

– U Hrvatskoj 2020. nema niti dovoljno adekvatnih javnih vrtića i škola te nema sustava koji pruža podršku planiranome roditeljstvu, dodaje Petra te ističe kako je nabrojala tek neke od svakodnevnih problema s kojima se žene susreću.

Organizatorice Noćnog marša | foto: Luka Pešun

Zanimalo nas je i kako se našla u organizaciji Noćnog marša te što točno radi.

– U neformalnom feminističkom kolektivu fAKTIV-u sam već preko tri godine, a kolektivu sam se priključila jer sam dijelila vrijednosti i pogled na svijet s ostalim članicama. Noćni marš u sklopu fAKTIV-a organiziram, dakle, već treću godinu za redom, a moji zadaci unutar organizacije se izmjenjuju – od pisanja tekstova za medije, davanja intervjua poput ovog, gostovanja na radiju ili nekih operativnih dijelova poput sređivanja kolica i zvučnika za muziku u koloni ili čitanja teksta na samome maršu, opisuje studentica.

Transparenti za noćni marš | foto: fAKTIV

‘Uvijek nađem vremena za aktivizam’

Kurtović dodaje kako u pravilu svaka od organizatorica radi ono što joj najviše leži i u čemu se osjeća najugodnije, no naglašava kako je bitan moment da svaka preuzme na sebe barem dio posla jer ih zaista nema puno.

– Uz volonterski rad unutar kolektiva, svaka od nas ima i redovni posao ili studij, a neke i oboje. Nije lako sve to kombinirati, no nekako se uvijek nađe vremena za aktivizam jer smo svjesne nužnosti otpora, naglašava Petra.

Petra Kurtović | foto: Kris Tom

‘Želimo besplatnu kontracepciju i besplatni pobačaj’

Otkrila nam je i koji su sve zahtjevi ovogodišnjeg Marša.

Izdvojeni članak

Pitali smo ginekologa što sve trebate znati o pobačaju

– Mjesta za napredak ima napretek, a tek mali dio može se očitovati u našim zahtjevima. Neki od njih su siguran, besplatan i dostupan pobačaj, besplatna kontracepcija, besplatne higijenske potrepštine i ukidanje tzv. priziva savjesti. Dakle, zahtijevamo reproduktivnu pravdu, zahtijevamo da žene žive, a ne samo preživljavaju. Zahtijevamo bolje društvo za djevojčice i djevojke koje tek dolaze, kaže studentica.

Stoga se na kraju željela obratiti upravo djevojčicama i djevojkama.

– Stoga ovim putem posebno želim pozvati njih, ali i sve ostale da marširaju s nama za bolji i pravedniji svijet u nedjelju, od 17:30. Okupljamo se na Trgu žrtava fašizma, zaključila je Kurtović.