Pretraga

Prijavili ste se na burzu, a tamo nema vašeg zanimanja: HZZ nam otkrio zašto je to tako

A- A+

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) česta je stanica nakon završetka faksa. No, ako ste izvršili prijavu, znate da je bazen zanimanja koji se tamo nudi – ograničen. Vi ste molekularni biolog ili aeronautička inženjerka, no zanimanja koja vam pridodaju znatno se razlikuju od struke u kojoj ste diplomirali. Pitali smo HZZ zašto je to tako i hoće li se modernizirati.

razgovor za posao

Foto: Unsplash

Završili ste faks i otišli se prijaviti na burzu rada. Kada ste došli na Hrvatski zavod za zapošljavanje dočekao vas je hladan tuš. Pa oni nemaju vaše zanimanje. Nude vam nešto slično, no vi ste završili faks za točno određenu struku. Međutim, alternative nema. Morate uzeti ono što vam se daje pa se, nerijetko, i javljati na poslove koje ne želite raditi ili ste za njihovo obavljanje prekvalificirani. Javljali su nam se posljednjih godina molekularni biolozi, imunolozi i aeronautički inženjeri, svi s istom primjedbom. Odlučili smo stoga pitati HZZ u čemu je problem i hoće li se uskoro modernizirati, a oni su nam pripremili detaljne odgovore.

Na koji način HZZ klasificira zanimanja?

Hrvatski zavod za zapošljavanje vodi evidenciju nezaposlenih osoba i slobodnih radnih mjesta po zanimanjima prema Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja. Nacionalna klasifikacija zanimanja je nacionalni standard službene statistike, osigurava jednoznačnu komunikaciju davatelja, nositelja i korisnika podataka u službenoj statistici Republike Hrvatske.

Jednako tako je u posredovanju pri zapošljavanju, u sustavu obrazovanja, u razvoju i upravljanju ljudskim potencijalima, u znanosti te ostalim istraživanjima. Nacionalne klasifikacije zanimanja, pa tako i NKZ koji se primjenjuje u RH razvija se na osnovu Međunarodne standardne klasifikacije zanimanja (ISCO) i kao takva je usporediva na međunarodnoj razini.

Izdvojeni članak
ljekarna

Evo koja su zanimanja deficitarna te za koje srednje i studije treba smanjiti kvote u 2022.

Zašto zanimanja nisu usklađena s diplomama?

Službena evidencija vodi se prema zanimanjima. Potrebno je razlikovati zvanje i zanimanje. Zvanje se odnosi na kvalifikaciju koju je osoba stekla obrazovanjem. Za razliku od zvanja, zanimanje je skup poslova i radnih zadaća (radnih mjesta) za koji osoba posjeduje odgovarajuća znanja, sposobnosti i vještine.

Zanimanja nezaposlenih osoba određuju se prema poslovima koje su obavljali prije nastanka nezaposlenosti, odnosno prema osposobljenosti za rad. Drugim riječima zvanje je ono što je osoba završila, a zanimanje je ono što osoba radi i nije moguće sva zvanja pretočiti u zanimanje. Iako se u postojećoj klasifikaciji (NKZ 98) nalaze neki nazivi zanimanja koji su zapravo nazivi zvanja, to nikako ne treba povezivati i nazivati istim imenom.

Hoće li se klasifikacija zanimanja mijenjati i modernizirati?

Hrvatski zavod za zapošljavanje uz zanimanje kod svake nezaposlene osoba ima zabilježeno i zvanje odnosno obrazovni program koji je osoba završila prema obrazovnoj razini. HZZ je uskladio nazive pojedinih razina obrazovanja te je mapirao razine obrazovanja osoba koje su prije dosta godine stekle obrazovanje u kojima se u nazivlju koristilo SSS, VŠS, VSS radi praćenja i statističkog izvještavanja.

U izradi je nova Nacionalna klasifikacija zanimanja koja će se biti usklađena sa potrebama tržišta rada te će uključivati nova zanimanja. Isto tako će se nazivi zanimanja uskladiti s poslovima koje osoba obavlja, a ne s onim što je osoba završila jer na to upućuje metodologija izrade standarda zanimanja prema Međunarodnoj standardnoj klasifikaciji zanimanja (ISCO)