Pretraga

Proširila se vijest da je Splitsko-dalmatinska ukinula nagrade za najbolje učenike, u županiji to demantiraju

A- A+

Splitsko-dalmatinska županija 2019. godine pozamašnim je iznosom nagradila učenike koji su na državnim natjecanjima osvojili neko od prva tri mjesta. Igor Skoko, županijski vijećnik u SDŽ i potpredsjednik stranke Centar putem videa je upozorio na to da ove godine županija sredstva za nagradu odlučila preusmjeriti drugdje. No, pročelnik ureda za obrazovanje Splitsko-dalmatisnke županije, tvrdi da nagrade uopće nisu ukinute, nego se zbog pomicanja državnih natjecanja i dodjele Oskara znanja pomiče i sama dodjela nagrade Splitsko-dalamtinske županije.

Foto: Ben Mullins, Unsplash

– Svake godine Splitsko-dalmatinska županija nagrađuje najbolje učenike i njihove profesore. Najbolji učenici i njihovi profesori koji dobiju nagradu su oni koji osvoje prva tri mjesta na državnim natjecanjima. Na žalost, ove godine županija je sredstva namijenjena za nagrade odlučila preusmjeriti drugdje. Time će oni koji su se čak i u ovo doba pandemije sa svojim učenicima trudili da ostvare nekakve rezultate biti zakinuti, upozorio je ovih dana kroz Facebook video Igor Skoko, županijski vijećnik u SDŽ i potpredsjednik stranke Centar.

Najboljima od 1.000 do 2.500 kuna

Splitsko-dalmatinska županija nagrađivala je učenike koji su na državnom natjecanju osvajali neko od prva tri mjesta, kao i njihove mentore. Tako je 2019. za tu svrhu u proračunu izdvojeno 260 tisuća kuna. Prvoplasiranima na državnoj razini dodijeljeno je 2.500 kuna, drugoplasiranima 2.000 kn, a trećeplasiranima 1.500 kuna.

Informacija o tome da se nagrade ove godine neće dodjeljivati ovih se dana vrlo brzo proširila i među samim nastavnicima, mentorima učenika te ostalim entuzijastima koji prate uspjehe učenika na natjecanjima. Očekivano, izazvala je poprilično velik revolt. Pozvali su, slično kao i vijećnik Skoko, na slanje mailova županu Blaženku Bobanu i pročelniku ureda za prosvjetu, Tomislavu Đonliću.

Izdvojeni članak

Danas se održalo novo školsko natjecanje: Veoma ponosni što smo postigli ovaj rezultat

Đonlić: Županija nije ukinula nagrade

Upit o tome je li točno da su ukinute nagrade za najbolje učenike i zašto je tako poslali smo upravo uredu za prosvjetu SDŽ. No, odande demantiraju informacije o tome da je nagrada ukinuta.

– Splitsko-dalmatinska županija nije ukinula nagrade za učenike koji su na državnom natjecanju osvojili neka od prva tri mjesta na državnim natjecanjima. Naime, u proračunu Splitsko-dalmatinske županije za ovu godinu osigurana su sredstva za nagrađivanje učenika koji su osvojili nagrade na državnom natjecanju kao i svake godine do sada. Problem s isplatama nagrada se pojavio prošle godine s obzirom na to da su natjecanja za školsku 2019./2020. odgađana zbog epidemije COVID-19 virusa i održana su do konca 2020. pa sredstva nisu ni mogla biti isplaćena u 2020. godinu, odgovara nam na upit pročelnik Đonlić.

Ističe i kako će se nagrada učenicima isplatiti nakon što Agencija za odgoj i obrazovanje objavi službene skupne podatke o najboljima i dodjele Oskara znanja, što bi trebalo biti krajem veljače.

– Splitsko-dalmatinska županija prva je županija koja je uvela nagrađivanje učenika koji su osvojili neko od prva tri mjesta na državnim natjecanjima i koja to u kontinuitetu godinama radi, a od 2019. godine nagrađujemo i učenike osvajače državnih nagrada i za natjecanja učenika strukovnih zanimanja te ćemo to i nastaviti i dalje, ističe Đonlić.

Upit za komentar na očitovanje županije zatražili smo i od čovjeka koji je pokrenuo buru u javnosti, vijećnika Skoke, putem glasnogovorništva stranke Centar. Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili, a ako i kada nam pristigne, o njemu ćemo pravovremeno izvijestiti javnost.

Dopuna teksta, 17. veljače 2021. u 17:22 h

Vijećnik Skoko osvrnuo se na odgovor županijskog ureda za prosvjetu i tvrdi da je ovakva odluka donesena tek nakon reakcije roditelja i nastavnika, kao i da se nagrada mogla dodijeliti lani da je za to bilo volje. Njegov odgovor u cijelosti pročitajte ovdje.