Pretraga

Danas se održalo novo školsko natjecanje: Veoma ponosni što smo postigli ovaj rezultat

A- A+

I hrvatski učenici kojima je talijanski materinski jezik dobili su priliku međusobno se natjecati. Ravnateljica AZOO-a Dubravka Brezak Stamać naglasila da se prvo izdanje ovog natjecanja održava u godini proslave 700. obljetnice smrti Dantea Alighieria, oca talijanske književnosti. Najbolji učenici sa školske, odmah se pozivaju na državnu razinu 15. travnja, a natjecati se mogu u tri kategorije: kao učenici četvrtih razreda osnovne škole, kao učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole, te kao učenici svih razreda srednje škole.

ilustracija: Bn Mullins / Unsplash

Uoči održavanja prvoga Natjecanja iz talijanskoga jezika – materinskoga jezika i prvoga državnog stručnog skupa odgojno-obrazovnih radnika na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, i više savjetnice za talijansku nacionalnu manjinu Patrizia Pitacco i Gianfranca Suran, održale su 10. veljače 2021. godine online konferenciju za medije na kojoj je predstavljeno natjecanje i najavljena buduća stručna usavršavanja.

Predstavljeno novo natjecanje i novi sustav stručnoga usavršavanja na državnoj razini rezultat su uspješnih kontakata i suradnje Agencije za odgoj i obrazovanje i čelnika Istarske županije, Vijeća talijanske nacionalne manjine i Talijanske unije, te njihova želja da se unaprijedi sustav učenja i poučavanja na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine.

Dvije razine, tri kategorije

– Nakon vrlo plodonosnog sastanka u Rovinju u rujnu 2020. godine, na kojem smo raspravljali o niz pitanja, od provođenja stručnih ispita na talijanskom jeziku, priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija, aktivnostima stručnog usavršavanja, proceduri napredovanja i problemu prijevoda udžbenika, postavilo se pitanje organizacije natjecanja na talijanskom jeziku – materinskom jeziku. Pored cijelog spektra natjecanja i smotri koje Agencija organizira za učenike osnovnih i srednjih škola, dodali smo i spomenuto natjecanje u Katalog natjecanja i smotri – istaknula je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać. Naglasila da se prvo izdanje Natjecanja održava u godini proslave 700. obljetnice smrti Dantea Alighieria, oca talijanske književnosti. Podsjetila je da se ove godine u Hrvatskoj obilježavamo i pola tisućljeća od objavljivanja prvog umjetničkog epa hrvatske književnosti ispjevana na hrvatskom jeziku – “Judite” Marka Marulića.

Izdvojeni članak

Capak definirao detalje organizacije školskih natjecanja: ‘Pridržavajte se svih epidemioloških mjera’

Natjecanje iz talijanskoga jezika – materinskoga jezika organizirat će se na dvije razine, školskoj (12. veljače) i državnoj (15. travanj), a učenici će se natjecati u tri kategorije: učenici četvrtih razreda osnovne škole, učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole, te učenici svih razreda srednje škole.

– Ovo je povijesni trenutak za odgojno-obrazovni sustav na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine i svi smo mi veoma ponosni što smo postigli ovaj rezultat, kazala je Gianfranca Šuran.

Poticaj za učenike

Natjecanjem se želi, naglasila je, poticati učenike na proučavanje talijanskoga jezika, usavršavanje komunikacijske kompetencije i pismenosti, stvaranje interesa za specifične jezične sadržaje koji su obuhvaćeni predmetnim kurikulumom i potaknuti razmjena iskustava učitelja i nastavnika.

– Radujemo se da su sve naše osnovne i srednje škole Istarske i Primorsko-goranske županije prijavile sudjelovanje u sve tri kategorije natjecanja, istaknula je Gianfranca Šuran i zahvalila članovima državnog povjerenstva na velikom trudu i angažmanu oko pripremanja detaljnoga ispitnog materijala i posebne smjernice i upute.

Pored organizacije i pripreme natjecanja, više savjetnice za talijansku nacionalnu manjinu predano su radili i na planu stručnoga usavršavanja na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine. Patrizia Pitacco najavila je održavanje državnoga stručnog skup na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine pod nazivom Komunikacija kao strateška vještina upravljanja kritičnosti odgojno-obrazovnog sustava prema ishodima Kurikuluma međupredmetne teme Osobni i socijalni razvoj. Skup će se održati 19. veljače 2020. godine, a namijenjen je odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima obrazovne vertikale na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine.

– S obzirom na trenutnu situaciju smatrali smo potrebnim usmjeriti se na pitanje komunikacije u „novom normalnom“ koja neminovno zaprima nova obilježja i značenja, kazala je Patrizia Pitacco i dodala da je zbog velikoga interesa broj sudionika s predviđenih 80 povećan na 150.